Kolej Lagenda Management Poor Reputation

Some body have show us a link to a complaint on online-consumer.com.my.
The complaint is similiar with others comment on this blog about Kolej Lagenda, but only much more detail.

Complaint Number : EDU0504018X
Business Name : kolej lagenda Mantin

“I have a case here. We students of legenda college mantin batch of 2000/2001, which graduated on 2004 had applied PTPTN study loan through this college and got approved. We loan more than the study fees needed. So , we have extra money after deducting all the fees. The money go to the college in batch b4 to us students. Within this 4 years of studies, college often delay the paying time. Obviously that the college used our money to make their bussiness ‘turn over’. N yet v could do nothing as we r just students….we din know wat to do.. when come to the graduate time, the college promised to refund the balance of few K to us within half year. We graduated on may 2004, now is mid of 2005, yet we din ……… “

” …. yet we din receive any cents from them. we made complaints to PTPTn several times. n to the college of coz. PTPTN sent warning letters to the college and that took no effects… finally, early of this month, PTPTN called for a meeting, to settle this matter face to face with students, college’s ppl and PTPTN. We went through the meeting, and some of the students are from other states, purposely travel down to attend the meeting. N the conclusion was the college should refund to students the loan balance within 2 weeks times, which the exact date should be 26 of april 2005 or else the PTPTn will stop the new application of college’s new students. On the 26 of april, one of my fren called ptptn(as the college ppl agreed to send the cheque to ptptn, n we students will take the cheque from there) , the answer return was the college person inform PTPTN that they have no money to pay….can u believe it?so daring they are.. PTPTn can do nothing but stop the new application. N we stuck here again. I wondering wat to do..is this counted as a corruption? n where should i go to?”

click here to go to the original url at consumer.com.my to read the complete message and some comment from other students.

I know (at least)two complaint on Dataran mantin on that portal already been deleted.
Don’t know why this one still leaved there. Probably the cencership only do screening for Dataran Mantin, not Kolej Lagenda. (??)

However, for play save, I also make a snapshoot on that post.
Click here for snapshoot at JKN.com.
Only need to click this if somehow the original complaint is deleted, of online-consumer site not accessible (which happen sometimes).

This developer really have a bad habit.
Just wonder if the samething happen at Institute Putra.

About these ads

436 responses to “Kolej Lagenda Management Poor Reputation

  1. I recieved call from a guy (probably some sort of promoter).
    He told me that I already been offered a place in Kolej Lagenda.

    He said even scholership is already approved for me.
    He insist to see me face to face so that he can explain to me in detail.

    Anyone had the same experience?

    I wonder where did he get my particular(and know that I apply for further study).
    (original message from Lagenda Forum )

  2. Ini cuma tektik untuk dapatkan student saja.
    Scholarship yang di maksudkan tu last last kena bayar balik juga.

    Macam pinjaman bank. Interes pun kena juga.

    Jadi promoter to dapat student dan dapat peminjam sekali. Yang jadi mangsa budak tu.
    (Original message from Lagenda Forum)

  3. Cuba melawai kat kolej itu.
    Tanya student di situ apa pandangan mereka.

    Semua komplain pasal duit.

    Kolej ini didirikan semata-mata untuk mengaut keuntungan sahaja.
    (original message from Lagenda Forum)

    • ko pikir la..ko dapat dip,hnd @ deg dari mana??

      legenda dah kira semua kemudahan.tak yah kuar runcit2..apelah bodo ko ni.ko cri lah tempat lain yang boleh dapat mcm legenda.g kat setiap dinding kat loby tak sijil2 tu dari mana?aku sebelum msuk aku dah tanye habis dan aku berpuas ati DAN AKU RASA SANGAT BERBALOI DGN APE pERENTS AKU LABURKAN PADA AKU…HIDUP LEGENDAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA……………………..

  4. Sama dengan sebab mereka dirikan banyak-banyak apartment.

    80% kosong.

    Pergi lah tengok sendiri.
    Kat pintu unit-unit apartment banyak yang ada tampal notis lelong.
    Bankup pembeli-pembili.
    (Original message from Lagenda Forum)

    • apelah bodo ko ni!! ko pun jahil jugak.klu ko pikir ko takkan tulis mcm ni.ko bezakan legenda dgn kolej lain.ko blajar kat legenda dapat pengitirfan dari mana??mampu ke parents ko anta ko kat oversea??dah dapat tempat terbaik tapi tak manfaatkan.bersyukur ape yang dapat.belajar rajin rajin adikku.balas budi org tua..jgn duk komplin je.

      • yeke ko ni student lagenda??? nath2 ko ni student fasilitator…. Bukan leh pecaya… Stakat Taruk NickName je…

  5. penipu.assistance exucutive facilitator menjanjikan gaji pokok rm 1500 sebulan.mana ada.kalau tak dapat cari student masuk alamat tak makan la.kolej lagenda terlibat dalam hal ni.mari berhenti beramai

  6. sesiapa ader no telefon opis kolej nih. bagi saya.. ader byk perkara saye perlu tanyer pada pihak pengurusan kolej..saye perlukan cepat..

  7. Ya ka? assistance exucutive facilitator tuh yang cari student kan? Saya baru dapat offer hari tuh berkenaan dengan mencari student nih. Betul ka kalau dapat satu student rm1500. Biasanya payment dia betul ka? Please reply

  8. Saya pun baru dapat offer utk jadi education facilitator. kawan saya dah masuk. siapa yang ada pengalaman, boleh bagitau macammana? betul ke rank tertinggi dapat rm27k setiap bulan selama-lamanya?

  9. Other college try to attract more student by improve their quality.
    Kolej Lagenda focus on hire more so call “education facilitator”. With unreasonable high incentive, all kind of lie and false promise will surely come out.
    I guess hire these people make one additional advantage. If the students make complaint after they kena tipu, Kolej lagenda can simply say that it is the facilitator who provide wrong information.

  10. CT, if you accept this offer that you already join into the team to earn WANG TAK HALAL. Because your maen duty is to TIPU student and ask them to join this college.

  11. I myself graduate from Kolej Lagenda 2004 year ago, i havent receive back my deposit 300 ringgit. i has been to the college several time but promise i can get back after 1 month yet i cant get back my deposit and getting poor because of the toll and petrol i have to pay to during the trip. Imagine u went to the college X5 time. IT coz me about RM80!!! i m poor take action again this cheater plz help

  12. For your information, not lagenda only do like that.I’m from PTPL year 1998-2000 also been cheated. I haven’t receive back my deposit. i has been to the college several time but promise i can get back after 1 month yet i cant get back my deposit until TODAY is year 2006!!’

  13. saya baru 2 hari berhenti daripada bekerja sebagai Associate Education facilitator di BUTL setelah sebulan saya bekerja di situ. Memang benar BUTL menipu dengan menawarkan gaji sebanyak RM 1500.00 namun yang sebenarnya BUTL mensyaratkan agar setiap AEF mendapatkan sekurang-kurangnya seorang student dan barulah BUTL akan membuat bayaran gaji sebanyak RM 1500. sekiranya AEF tidak berjaya mendaftarkan student ke BUTL maka AEF akan ” makan loti loo..” yang mana tiada gaji di perolehi. Dan sekiranya dlm tempoh 3 bln AEF gagal mendaftarkan student di BUTL, AEF akan di berhentikan. So kepada sesiapa yang terbaca iklan jawatan kosong di BUTL tak payah la apply kerana semua itu bohong belaka. Janji-janji yang di berikan semuanya tipu belaka.

  14. sy baru dapat ofer kje kat sna..betul ker kolej ni begitu teruk???sy penganggur skarang.sy igtkan yg kolej ni mmg baik utk sy kje tapi teruk rupenye sampai tipu ramai org utk dapat duit…sy xnak bersubahat dan makan duit haram..sy pun xnak tertipu….tapi betul ke maklumat yg diberi nie???sila bagitau….

  15. ellie betul ke ape yg awak citer tu???kaunselor kat sana cal sy n ofer sy kje.isnin ni die suruh sy interview..plizzz inform me…

  16. cutes, saya ceritakan secara kasar supaya cutes faham keadaan sebenar. keputusan nak kerja ke tak nak cutes yang buat. Sebenarnya kolej kediaman yang ada di BUTL itu bukanlah milik BUTL.

    Kolej kediaman tersebut adalah milik kami (yang teraniaya). untuk membuat kolej kolej tersebut, mereka (BUTL) menjual lot lot rumah ini kepada org ramai dgn dijanjikan GRS (guarantee return scheme). kata mereka dalam perjanjian GRS tersebut .tuan punya rumah akan mendapat 10% dari harga rumah setiap tahun apabila kolej tersebut beroperasi nanti.

    jumlah 10% itu akan di pungut dari yuran pelajar pelajar. mereka juga menjanjikan sebanyak 30,000 pelajar akan masuk untuk belajar di kolej ini. ini yang menambahkan keyakinan kami untuk membelinya, mereka juga menggunakan keratan akhbar sebagai bukti. Ternyata apabila project ini siap, pelajar yang masuk terlalu sdkit dan pulangan 10% yang dijanjikan tidak ditunaikan. jika cutes ke BUTL perhatikan berpa jumlah unit rumah/aparment yang ada disekitar kolej tersebut dan sebanyak itulah juga manusia yang menjadi mangsa kepada Dataran Mantin (kontraktor BUTL). Sekian

    • salam sejahtera semua,
      Saya dah baca semua komen2 di atas mukin benar @ tidak hanya yg mgalami sahaja trasa peritnya kadang2 unt kebaikan mmg war2kan kepada semua saya tidak myokong mana2 pihak klu kita tidak bpuashati lebih baik tinggalkan dan cari di lain tempat mukin rezekinya bukan di situ.
      Selamat berjayatq

  17. ‘so how cutes? u dah g interview ke? sure u di offer gaji yang lumayan tapi hakikatnya semuanya tu tipu je. orang yang interview u tu akan dapat RM 500 sekiranya u bersetuju kerja ngan BUTL. so u pikir la baik2. I dah terkena tu yang nasihatkan u supaya pikir 2-3 kali seblum setuju nak kerja kat sana..

  18. hai.nak tahu tentang kolej lagenda.
    betul ke diaorang tipu student

  19. sy bkn dpt ofer kje.tp dpt ofer smbg blaja kat kolej lagenda.sy tak tahu ape2 pun.bleh sape2 xplen kat sy tak??plz sgt2..

  20. erm.. btul ke? sy pun dapat sambung kat situ.. die soh g taklimat esok.. hurm.. agak pelik..

  21. mohamad syafiq

    saya pelajar lepasan SPM tahun 2006.. baru baru ni, saya dapat panggilan telefon yang offer kat universiti ni.. tapi sejauh manakah kebenarannya.. tolong bantu kami pelajar yang tertipu.. this is my contack number 0139033553

  22. Baca sendiri apa comment orang terhadap kolej ini dalam log ini. Dan juga dari
    lagenda forum .
    Lagi pun, masa interview nanti, tanyalah diaorang samada apayang diberitahu di web site ini betul atau tidak.
    Tapi, jangan percaya apa-apa janji mulut. Semua mesti black and white. Bukan black and white dengan facilitator (sebab dia boleh berhenti bila-bila masa). Kena black & white dengan kolej.

    Ataupun bawa voice recorder kat sana, tengok berani tak cakap bukan-bukan.

  23. sy pn da trima gak pggilan tlepon psal offer ni… smpai dia nk dtg umah bg peneranagn skit ttg kolej ni…. my parents xbg r… taim ckp pon 2 aku xbper dgr kolej mn dia gtaw…aku igtkan kolej mara kulim coz aku mintak c 2…lgpn dia gtaw pngajian ke luar negara aku igt kolej mara kulim lew….tgk2 bkn…. 2la padahnya pekak sgt…hehe
    nevamind biar diorang dtg dlu…mlm ni may b lps maghrib kot..sspa nk kongsi pndangan ker per ker..juz contact me at 012-5215236..kt c ni der email aku…ieza_narisya@yahoo.com

  24. Hello, jgn caya diapa tu… semua facilitator tu sebenarnya adalah ejen la….. Utk dpt komisen semua hal tak halal akan diapa buat.

  25. dia org akan kata u akan dpt MARA, PTPTN dll…. tapi kalau dpt apa guna, u akan kena bayar semua tu! u tidak akan dpt Biasiswa. semua tu adalah pinjaman. Walaupun, u dpt semua PTPTN & MARA, duit tu tak cukup utk yuran pun. Dia akan minta pohan pinjaman bank pula, spt Bank rakyat, HSBC dll….. Kalau u ikut, sebelum graduate u dah hutang > 60K…. Pikiq baik-baik. Jgn terperangkap dlm kojel LANUN…..

  26. Tah Nak Taruk Nama apa

    wah betul ker kolej lagenda ni penipu?? aku dapat panggilan dari diorang… asyik call jer.. kawan saya lagi lah.. kena marah pulak tu..dush.. diorang kate saya dapat tawaran tang boleh ambik Higher National Diploma.. tapi kau semua kira… 18 ribu setahun.. dan ambik pelajaran tu lebih kurang 2 atau 3 tahun.. semuanya lebih kurang 54 ribu… campur lagi nak makan minum dan lain-lain.. mahal tu.. kalau dapat loan pun.. nak bayar tu lagi susah… camner nak hidup.. mak bapak susah.. kau pun susah.. lagipun.. mana ah diorang dapat nombor telefon kiter??

  27. ex student kolej lagenda

    aku bekas pelajar kolej nih.intake ???/?????…
    mase mule2 masuk EF janji aku dapat biasiswa MARA.xperlu sain ptptn.tp diorg penipu.aku kena wat loan rm 16k dari bank rakyat.2 bulan pastu aku dapat tahu biasiswa xapprove.EF ambil sikap lepas tangan.aku di biarkan terkontang-kanting. kawan2 nasihatkan aku keluar.untuk pengetahuan korang, byk student intake aku yg xpuas hati dan berhenti belajar.jgn percaya bile EF telifon dan berikan janji2 yg byk. Drpd sumber yg aku tau,EF akan dapat rm2k-rm5k bg setiap pelajar yg dia dapat bawa msok ke kolej ini.jadi,berhati2 lah…
    mase depan anda terletak di tangan anda..

  28. Lagenda Blogger

    Baca comment daripada forum yang lain.
    (1)Putra.com
    2)Bincang.net

    Dua link di atas adalah kepada snapshot. Untuk masuk web original perlu mendaftar diri.
    Original url : http://www.putera.com/tanya/t31038.html
    Original url : http://bincang.net/forum/showthread.php?t=74266

  29. asmekom……. aku pun baru je dapat clling dri kolej ni malam td.Diorang cakap, yuran kmasukan rm2000,yuran tahunan plak rm18000. pastu siap bg aku cadangan lagi supaya mhon scholar mara. mara bg rm12000 staun. so, sesapa yg ada info psl kolej tu,x kira la info baik ke, buruk ke, aku x kisah. aku cuma xnak kene tipu. tolong la aku. pliz contack me at 0196404413 or email me at apit_jol@yahoo.com

  30. asmekom……. aku pun baru je dapat clling dri kolej ni malam td.Diorang cakap, yuran kmasukan rm2000,yuran tahunan plak rm18000. pastu siap bg aku cadangan lagi supaya mhon scholar mara. mara bg rm12000 staun. so, sesapa yg ada info psl kolej tu,x kira la info baik ke, buruk ke, aku x kisah. aku cuma xnak kene tipu. tolong la aku. pliz contack me at 0196404413 or email me at apit_jol@yahoo.com

  31. oih.. now they say they offer mp leh, i oso dunno what the heck their saying.

  32. hi sume..pe yg korang ckp ni sume betul ker?..aku da nak masuk esok da..korang wat aku takut lak nak masuk..aku da dpt pnerangan diorg smlm..diorg ckp yuran pdaftaran 2 ribu..16000 kene pinjam bak or kwsp, selainya mara bagi pinjam tul ke eh?…bg kat aku penerangan korang lak..email aku afiefz@yahoo.com

  33. eh, I also got the same information as afiefz, can anyone give further information, the same as afiefz needs information on. my email: hitokiri_245@hotmail.com

  34. hi hitokiri,how old are you?.ape yg you dpt penerangan dari kolej ni?

  35. aku pun dapat panggilan gak dari kolej lagenda …. dia orang siap dtng umah lg.. umah aku punya jauh skali…. sanggup diorg dtng plik betoi… pastu yg dtg 2 dua org bidadari… tapi perangai nak tipu org mcm siallllllll……. siap panggil aku syg lagi.. so jgn tertipu…..

  36. wah tul ker touhguy?..same la ngan aku ade gak bodadari dari sana dtg..penerangan diorang tu leh caye ker x ntah.

  37. I really need comments from former and present Kolej Lagenda students of their experience with the education facilitator cos me and some of my friends intend to enrol there. Do sent the facts to my email azman_afk@yahoo.com

  38. got a call 4rm thm… sayg it’s an offer of mara consist of 4 diff collges… linton lagenda n bla bla… honestly … I DUN TRUST THEM… but yet… i wonder is it true tht thr is such thg… a mara sponsorship fer this kind of programme – IPTA luar negara EDEXCEL BTEC-HND, UK… it’s said more tht it’s jz a 1.5 years to Hons Deg Univ East London, UK (which i duno wad is it at all) ha ha ha… and again… “program ini mendapat tajaan mara tertinggi” … early of d intro of dis call… thy said dat it’s a collge bumiputra terbesar dan terbaik… if lagenda is having dis crisis… can sum1 tell me wad sort of joke is happenin… wit due respect… plz prove to me tht thy r jz “cheating”… coz it seems thy r usin education s a source of attraction… and anothr thg… how come can thy offer a uk thgy… i have just completed my spm… i dun wish to get cheated fer my own life n future… nor so do d rest of my frens who got the call.. i wish i can hear more of d dtails from some of u who went thru o better … those who have close rships wit mara n col n u’s registration.. hopefully i can have a reply out of ths comment… thnk u

    • aku ada dengar cite psl ni gak..tu pn lpas masuk kolej ni..sistem belajar takat ni memang bagus..mahal tu kira standart tempat nya lah..tapi pasal loan tu……….agak tak sedap ati gak la…curiga2…

  39. pelik… siap perfect website die… I\’M CONFUSED!!! can sum1 help me wit it!!! T.T… scrd to join… n scrd to get con… whch is so so NOT ACCEPTABLE!!!

  40. btul ke kolej nie menipu?..sy pon da dpt dr panggilan dia..

  41. aku pun ada dapat kol dari kolej lagenda…tapi aku malas nak layan.aku ckp mcm malas je..ingat kolwj diorang tu hebat sangat ke???tak ingin aku masuk…orang yang kol aku 2 pny nak suruh aku masuk..tp aku ckp aku nak masuk matrik or U..paling koman pun masuk maktab,amik tesl lat overseas…kolej pun komen..kalo lim kok wing 2 ok l jugak.

  42. Afiefz…hafizzulani, sy sudah pergi ke Kolej Lagenda semalam bersama keluarga sy. Nampak persekitannya memang cantik & mewah. Apa yang dijanjikan oleh EF masa taklimat memang menarik & antara kolej termewah di negara kita. Terutama penginapan & kelengkapan makmal. Masalah yang boleh dipersoalkan ialah bajetnya. Janji EF akan mendapat pinjaman MARA & PTPTN bagi mereka yang layak menang ada tapi tak pasti sy apakah ianya betul atau lagenda semata tapi sy baca surat dari MARA fail yg mereka tunjukkan. Yang menjadi masalah keluarga sy ialah pinjaman yang mereka syorkan untuk diambil bagi menampung perbelanjaan harian … sekitar RM17K. Sebenarnya RM17K itu untuk menampung perbelanjaan sepanjang pembelajaran ( sekitar 3 tahun bagi Higher National Diploma ) Higher National Diploma (HND) ini jauh lebih baik dari Diploma biasa sebab ianya diperlakukan oleh lebih dari 50 negara. Pembelajaran yang lebih menekan praktikal di kolej berbanding teori yang memaksa pelajar jadi ulat buku.

    RM17K ini tidak wajib jika keluarga punyai wang sendiri atau boleh dikecilkan pinjaman jika ada simpanan KWSP akaun 2 yg layak dikeluarkan.

    Afiefz.. jika keluarga afiefz mampu apa salahnya belajar di sini, yang penting kena terus rajin dan cuba dapatkan CGPA 3.5 ke atas..yang membolehkan pinjaman MARA itu ditukarkan biasiswa yang tak perlu membayar apa-apa. Kalaupun tidak jangan sampai dapat Kelas 3 yang tentunya banyak berhutang nanti.

    Memang banyak terdapat rumah yang kosong di Mantin, tapi rasanya menjelang 5 ke 10 tahun ianya akan cepat maju & berkembang. Maka itu perlu ramai pelajar di kolej ini yang bakal memeriahkan Daratan Mantin. Wardinah tak perlu risau jika dapat tarik ramai pelajar belajar di Kolej Lagenda. Tentunya rumah Wardinah akan ada penyewa jika ramai pelajar menuntut di sini. Sy & keluarga sy lihat sememangnya kolej ini bakal menjadi kolej yang maju & anggun di Malaysia jika dapat menarik ramai pelajar ke Mantin.

  43. Memang banyak project yang tidak berjaya.
    Tetapi adakah kegagalan itu disebabkan salah planning ataupun pemaju memang sengaja mengambil kesempatan terhadap pembeli?

    Dalam kes Bandar Universiti Lagenda ini ternyata ia adalah satu penipuan (scam, fraud). Tuduhan ini bukan sekadar disebabkan pembeli yang tidak puas hati disebabkan kehilangan wang. Tetapi lebih kepada cara tektik-tektik pembangun memerangkap pembeli dengan janji-janji palsu, serta perjanjian yang berat sebelah. Dalam blog ini post yang bertajuk “why I said it’s a fraud” telah buat penjelasan yang cukup mendalam.

    Yang paling teruk sekali antara tektik kotor ialah Guarentee Return Scheme yang ditawarkan. Bayangkan ada beli sebuah kereta yang menawarkan Warantee selama 5 tahun. Satu surat Warentee diberikan kepada anda. Tajuk besar di muka depan surat tersebut “5 YEAR WARENTEE”.
    Tetapi bila kereta anda rosak setelah 2 tahun dan anda hantar kereta balik kepada kilang, lawyer kilang ini beritahu anda bahawa pihak kilang “berhad menamatkan Warentee pada bila-bila masa tanpa sebab”. Dan ayat-ayat tersebut tertulis dalam claus-8 muka surat 175 surat warentee anda. Apakah perasaan anda? Adakan anda rasa tertipu?

    Projek ini bukannya sekadar “satu projek yang gagal”, tetapi merupakan satu penipuan yang telah diaturkan secara teliti sejak permulaan.

    Jangan lupa, pemaju projek ini, Tang Chai Yoong, merupaka orang yang sama yang memiliki Kolej Lagenda. Sanggupkah anda menggadaikan wang anda kepada nya?

  44. Sudah teryata cengkerit ini merupakan orang dalam Kolej Lagenda.

  45. First of all, cara menarik pelajar sudah lain macam. Kolej lain menarik pelajar dengan membina nama Kolej yang baik. Contohlah Lim Kok Weng, One Acedemic. Tetapi Kolej ini dapat numbor telepon orang entah dari mana, lepas tu Education Facilitator asyik pujuk orang masuk. Tahukan anda satu ED boleh dapat RM5000 jika anda masuk kolej ini? Bolehkan anda percaya cakap-cakap mereka ini?

    \”Kolej kepunyaan bumiputra yang paling besar” kononnya. Tetapi student tak ramai mana, dan bukan dipunyai oleh bumiputra.
    Yang I nampak yang paling banyak terjerat ialah budak Melayu. Mungkin budak Melayu memang dah biasa menunggu tawaran sampai ke rumah, dan tidak tahu ada beratus-ratus kolej lain yang lebih baik.

    I pun dah tengok web site dia orang. Memang menarik, siap semua apartment-apartment kosong dirangkumi sebagai kampus Kolej. Dari jauh memanglah cantik. Tapi yang duduk orang tak sampai 10%.

  46. Budak Melayu janganlah malas. Fikirkanlah titik peluh ibu-bapa anda. Ini bukan hal 20 ringgit, tetapi berpuluh ribu ringgit.

    Pergilah tengok kolej itu sendiri. Jumpalah student yang sedang lelajar di sana. jangan percaya cakap siapa-siapa yang hanya cuba mangaut keuntungan daripada anda.

    I memang dah buat begitu. Mungkin kolej ini antara kolej yang paling ramai student berhenti setelah mengaji kurang daripada 1 tahun (kerana rasa tertipu). Untuk yang masih belajar kat situ bila tertanya tentang yuran, jawapannya :”tak pastilah, semua family yang uruskan.”

  47. Cengkerit itu sanggup cakap penginapan di kolej ini yang termewah di malaysia !!

    Sebenarnya setiap student dikenakan lebih-kurang RM200 untuk berkongsi bilik dalam apartment.
    (Di sini katakan lebih-kurang sebab penginapan student telah dimasukkan dalam yuran bulanan. Jadi tidak tahu amount yang tepat. Student hanya akan tahu bayaran sebenar jika minta tinggal di luar sewa sendiri. tetapi Kolej lagenda akan buat macam-macam untuk mengelakkan student buat begitu).

    6 student dalam satu apartment 3 bilik. Jumlahnya RM1200.
    Kat Mantin satu rumah pangsa 2 tingkat boleh disewa dengan kurang daripada RM300 sebulan. Bayangkanlah !

    Yang paling geram ialah, pihak Kolej Lagenda masih hutang sewa kepada tuan rumah apartment tersebut selama 12 ~ 15 bulan. Ah !!! Geramnya !!!!!

  48. MALAM SMALAM THEY ALL ADE DTG UMAH AKU TALK BOUT DIS…AKU BINGUNG NIH…CAM NER EKK??
    XTAW NK GI KE x…PLZZZ CNTACT ME…0177955654

  49. could someone please shade some light on the educational institution mostly linton college in the group of colleges thanx

  50. Lagenda Blogger

    Baca comment daripada forum yang lain.
    (1) Cari.com

    Link di atas adalah kepada snapshot.
    Original url : http://forum.cari.com.my/viewthread.php?tid=247909

  51. HC Tan & Alias

    Sy baca masalah wang PTPTN graduan yang dipengap Kolej Lagenda, sy baca masalah \”Guarantee Return Scheme\” yang tidak dipenuhi sekarang telah lebih dari 14 bulan pulangan sifar tentunya.

    Sy juga membaca permasalah sosial pelajar diriuhkan pada tahun 2004 di Kolej Lagenda.

    Bila sy yang berminat belajar di sini datang untuk sekadar meninjau persekitaran & bajet pembelajaran di sana, memang sy teruja untuk menyedilidiki lebih jauh kenapa Kolej Lagenda yang gah & indah ini penuh juga dengan lagenda@agendanya tersendiri.

    Tuan rumah terpaksa perabis duit simpanan untuk menampung pinjaman bank lantaran sikap lepas tangan Pantai Lagenda Management Sdn Bhd.

    Pemaju tetap mewah lantaran banyak lagi projek luar dapat menampung mereka.

    Graduan sarat berhutang.

    Pekerja silih berganti lantaran tak dapat cari graduan baru.

    Keluarga graduan pula jerut pinggang bayar pinjaman bank, setelah anak mereka tamat belajar… belum tentu ada kerja.

    Rumah di mantin yang patutnya dihuni 30,000 graduan kosong!.

    Serba serbi jadi caca marba!

    Encik Alias sy bukan orang dalam… sy sekadar datang bersama keluarga sy setelah sy dipelawa melanjutkan pelajaran di Lagenda Kolej. Harapan sy Encik Alias, Encik HC Tan janganlah ambil hati & perhatian sangat dengan pendapat sy. Tentunya tuan rumah & mereka yang tertipu dengan projek yang dikira mega ini lebih terhimpit begitu juga graduan yang telah keluar belajar dibebani dengan hutang yang banyak, tidak sepatutnya mereka berhutang sebanyak itu.

    Daripada Kolej Lagenda, pekerja, tuan rumah, graduan malahan keluarga pelajar dibebani dengan hutang piutang tentunya akan tambah terhimpitnya kehidupan mereka.

    Apakah mungkinkah Dataran Mantin hanya sesuai untuk golongan berada sahaja?.

    Lantaran itu sy terfikir kena ada campurtangan dari semua pihak.

    Kerajaan Malaysia dan Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan kena turun padang. Kenapa timbul gejala yang boleh membuatkan tekanan hidup pada semua pihak. Kementerian Pendidikan juga kena mengkaji keujudan Kolej Swasta yang tumbuh bagai cendawan. Kenapa mesti mengujudkan kolej yang bertaraf dunia yang rakyat sendiri tidak mampu belajar di kolej tersebut. Sy tahu Kolej Lagenda berangan ke arah itu. Malahan kerajaan sendiri berwawasan ke arah itu.

    Jika impian kerajaan & impian Kolej Lagenda sama, seharusnya ada jalan penyelesaian. Mungkin kerajaan boleh menaja pelajar yang berkelayakan ke sana demi menampung kekosongan kolej ini.

    Bilamana perancangan Kolej Lagenda yang asalnya mahu mendapatkan 30,000 graduan bersasar@tersasau maka inilah jadinya. Semua orang mendapat tempiasnya. Rasanya sy itu isu utamanya.

    Biarpun Kolej Lagenda menjanjikan HND terunggul di dunia. Tapi cuma sebahagian golongan sahaja yang dapat memilikinya, rasanya ini satu kerugian negara.

    Maka itu jika kita mengkaji dasar negara luar, mereka tidak memperdagangkan ilmu; Meminimakan bayaran pengajian malahan ada yang memberikan percuma pendidikan rakyat. Kerana ilmu & pengetahuan rakyat adalah lambang kemartabatan bangsa & negara. Jika ini diamalkan di negara kita tentunya masalah di Mantin tidak timbul.

    Apa yang terjadi di Dataran Mantin buminya telah tercemar dengan natijah keyakinan golongan rakus yang mahu mengambil keuntungan dari memperdagangkan ilmu tadi. Sayogia mempercampuradukan, perniagaan dalam memberi ilmu & pendidikan, kewajipan kerajaan diwastakan tanpa timbangtara yang berterusan. Halatuju pendidikan tidak jelas makan graduan yang keluar makin banyak menganggur, timbul pula kerakusan bilamana dikatakan HND itu terbaik dipasaran. Berlaku pula lorong yang luas ke arah kemaksiatan & perbagai lagi perkara caca marba di Mantin.

    Memang ini kena dipantau & dibetulkan.’,0,’1′,’Mozilla/4.0

  52. Zigen…

    Jangan kata Lim Kok Weng, One Acedemic baik berbanding Kolej Lagenda. Jika Zigen pergi ke taklimat mereka di lagenda pasti lain pula ceritanya.

    Sy sudah tenguk peratus yang cemerlang di Kolej Lagenda, ramai pelajar bangsa lain bukan Melayu. Tidakkah kita bangsa Melayu tertinggal nanti. Apakah bangsa lain itu tertipu dengan Kolej Lagenda sedangkan mereka berjaya keluar dengan pasaran kerja lebih terbuka.

    Isu yang selalu timbul adalah bajet. Kita tidak mampu lalu kita katakan kolej ini hisap darah & macam-macam lagi. Memang ada benarnya isu ini, jadi sy teruja untuk menulis di blog ini agar ada pihak yang berwajib dapat memantau tentang bajet kemasukan ke kolej ini. Seharusnya ada satu tafsiran bayaran pengajian yang munasabah agar semua orang mampu belajar di kolej ini pun mana-mana kolej swasta yang lain.

    Zigen tidak terfikirkah jika tiada kemasukan ramai pelajar tentunya akan tambah menyakit tenatkan tuan rumah yang kini tersepit lantaran telah memajakkan rumah mereka ke kolej ini?.

    Jangan kata anak Melayu malas belajar. Bangsa lain berjaya mendidik anak mereka jadi pelajar cemerlang adalah lantaran banyak faktor, antaranya mereka banyak menghabiskan duit mengikuti kelas tambahan. Sy memang tidak cemerlang dalam semua mata pelajaran di SPM sy tempoh hari tetapi sy mendapat kejayaan cemerlang dengan mata pelajaran yang sy ikuti kelas tambahan dengan bayaran yang agak mahal.

    Ramai pelajar Melayu tercicir bukan sebab mereka malas tetapi secara peribadi sy katakan sy persoalkan komitmen guru Melayu yang boleh dipersoalkan. Sy belajar di sekolah biasa jadi gurunya pun faham-faham sajalah!..

    Tuan Rumah …

    Kenapa sy sanggup cakap penginapan di kolej ini yang termewah di Malaysia !! Apa tidaknya .. masa ke sana emak sy pun teringin hendak tinggal di appartment sana, sebab kami memang bukan keluarga kaya. Kami tidak secantik apartment di sana tu. Lagi pun menguatkan cakap sy bila sy terbaca tentang aktiviti malam di sana sekitar tahun 2004… tahu kan???.. kan ke mewah tu!!.

  53. ahmad thamimi bin yahya

    itu orng yg kata cuba engkau orng prgi sendiri tengok perkembangan kolej itu sendiri OK TAK!

  54. ahmad thamimi bin yahya

    SAYA RASA SETIAP KOLEJ ADA KELEBIHAN DAN ADA KELEMAHAN MASING2 KALAU NAK TAHU KELEBIHAN CUBA TANYA PADA YG LAMA STEY KAT KOLEJ ITU.INGAT CAHAYA KATA DARI SAYA>>>>>>>>>>>././//./…\”JANGAN HENDAK KECOH JADILAH ORNG YG BRSYUKUR.INGAT AMANAH YG D BERI KPD UMATNYA DAN REZEKI ADALAH ANUGERAH ALLAH S.W.T.\” KALAU ADA PTANYAAN COL SAYA>0172070848@E-MAIL SAYA ahmadthamimi@yahoo.com OK!

  55. btol ke???pnipu????aku xtau r nk caye ne??
    ade bkas plaja ckp kolej ni bgus..

  56. ex student kolej lagenda.

    cenkerit2….
    xyah la nk pujuk org masuk kolej tu.. aku sendiri kua dari situ pas 5 bln blaja.. byk r keburukn kolej ni yg leh korg taw dari website nh..nak tlg org melayu konon.. kepale otak diorang…
    \\PENIPU NO 1!!!!
    skg nie aku berhutang ngan bank rm16k sbb kolej nih.. kolej cam gampang…byk masalah sosial kat situ..apartment laki ngan pompuan pon sblh2 je… xtaw nk letak pagar ke???maksiat bermaharajalela… hope korg pkr msk2 b4 msok kolej nih..

  57. Kalau tak bayar sewa kpd tuan rumah sebab tak ada student tingal, boleh faham lagi. Tapi dah memang penuh student dalam apartment I.
    Masih hutang 15 bulan sewa ni apa cerita??

  58. lolz… if u r tokg bt passing the cert… dat’s not a prob… go ahead n reach fer ur 3.5 cgpa.. but hey… lewk bck eone… dat’s d prob ain’t it… dat’s da bait fer u to reach deir trap… dey need money… i dare not say con.. but i hope d ones offerd realised… once u get in… thr’s no turnin back… n whn u did get in… thnk of ur old folks… hw hard thy earn their money… if u wana b successful wit ur money hangin lose.. i sugest dat’s a gd offer… but if u wana b smart to thnk of ur budget… i thnk i’d rather say no… coz… it’s lyk wad most ppl der said… dey got financial prob endin up at their doors every single day passd by… up2u to dcde ladies n gentlemen

  59. INSAFLAH WAHAI KOLEJ LAGENDA

    PERNAH BACA TAK BNDA NIE..OH BARU KU TAHU KEMANA DUIT ITU PERGI…

    ……………………………………………………………………
    Assalamualaikum,

    Terdapat banyak kekosongan untuk jawatan sebagai Pegawai Pengambilan Pelajar (AEF) di sebuah rangkaian kolej di Negeri Sembilan.

    Untuk maklumat lanjut kepada yang berminat di jemput hadir untuk taklimat pada:

    Tarikh : Bila-bila masa
    Tempat : Blok Pentadbiran Kolej Lagenda, Mantin , N. Sembilan.
    Masa : 10pagi

    Kelayakan : Umur 22-45 tahun
    Memiliki : SPM/STPM/Diploma/ Ijazah

    Sila berpakaian kemas dan bawa bersama sijil asal dan salinan beserta resume.

    Hubungi saya di talian 017-3483691 @ 019-4291053 jika berminat.

    Wasallam

    HEMY ADAMALEK (ADAM)

    Nota : Pembaca yang budiman sila hantarkan salinan email ini kepada kenalan atau egroup anda
    ………………………………………………………………………………

    Job Detail.
    Pekerjaan ini mengunakan konsep MLM. Dalam MLM terdapat produk yang anda perlu jual. Samalah juga dengan pekerjaan ini. Anda hanya lah perlu mempromosikan Kolej kepada student yang berkelayakan dengan syarat kemasukan kolej. Gaji sebanyak Rm 1000 tetapi gaji ini hanya akan dapat dengan syarat dalam bulan tersebut anda mendapat 1 student. Setiap student yang anda dapat anda akan mendapat RM1000 dan RM500 lagi anda akan dapat setelah proses pinjaman student tersebut selesai.

    Cara kiraan gaji di sini. (jika 1 student)
    1 student =RM1000 (Rm500 bila siap loan)
    Gaji (syarat 1 student) = RM1000
    Claim = RM 500
    Jumlah Gaji = RM2500 +(RM500)

    Cara kiraan gaji di sini. (jika 3 student)
    3 student = RM3000 (Rm1500 bila siap loan)
    Gaji (syarat 1 student) = RM1000
    Claim = RM 500
    Jumlah Gaji = RM4500 + (RM1500)

    Kolej ini bukan Kolej Lagenda sahaja tetapi merupakan gabungan rangkaian kolej bumiputera yang terbesar di Malaysia terdiri daripada INSTITUT TEKNOLOGI PERTAMA, KOLEJ LINTON, KOLEJ LAGENDA dan KOLEJ LAGENDA JATI.

    ……………………………………………………………………….

    so mmg bagus strategi kolej lagenda.baik korg jd Pegawai Pengambilan Pelajar (AEF) drp jd student kolej ni tp sanggup ke ko mkn duit haram menipu org?insafla wahai pihak pengurusan kolej lagenda.sepandai2 kolej lagenda menipu duit org akhirnya jatuh ke gaung jua.fikirlah untuk masa dpn anda krn anda mnentukannya.

  60. From the way CENGKERIT wrote, it does not portray him/her as a student. I really doubt that. Eeverybody can write and claimed that he/she is a student… “bakal pelajar BUTL” as he claimed, whatsoever in this blog, since nobody knows him/her nor what’s his/her agenda when giving such comments.

    Just my 2 cents

  61. Who want to join this kolej, I have one suggestion.
    You can ask your brother to become Education Facilitator first. Then you join the kolej under him so that he can immediately get RM2500. No bad huh ??

  62. Opps, wait !!
    That is only if Kolej Lagenda pay your brother as promised. But some people claim that they even delay payment for education facilitator !
    Wah, bahaya ! bahaya !

  63. Eddy… sy pun besar kemungkinan tidak masuk ke kolej ini, sebab ayah sy telahpun menyemak akan kelayakan dia dengan pihak bank, sah tak boleh lagi untuk membuat pinjaman sebanyak yang pihak Kolej Lagenda sarankan. Mungkin ibu sy layak tapi rasanya bukan langkah yang bijak berhutang banyak lantaran nak belajar di kolej ini yang penuh lagenda & merisaukan sy. Sy bercadang menunggu panggilan IPTA atau poli sahaja.

    Dari taklimat Pegawai Pengambilan Pelajar (AEF) yang sy hadiri, dia mengatakan mereka yang meluahkan pendapat di blog ini adalah kalangan yang kecewa & fitnah belaka. Sememangnya sy berharap dari pengakuan jujur mereka yang telah tamat belajar dari kolej ini bagi mengimbangkan kerisauan & sangkaan buruk orang ramai tentang kolej ini.

    Sy terfikir dengan penjelasan “Tuan Rumah”, jika sy di tempat Tuan Rumah sy pun mesti marah dengan sikap tidak bertanggungjawab pihak kolej yang terusan mengantung bayaran kepada Tuan Rumah sedangkan rumahnya telah penuh dengan graduan dari kolej mereka. Tentunya tindakan begitu amat melampau, primitif & tidak berperi kemanusiaan. Seharusnya kes mereka cepat diselesaikan oleh mahkamah.

    Apa yang “ex student kolej lagenda” cakap … ayat itu juga yang ayah sy cakap, jika tak lulus pinjaman MARA, pinjaman bank yang telah ditanda tangani akan terpaksa dibayar. Tentunya satu bebanan yang amat besar. Belajar tak dapat diteruskan keluarga sy terikat dengan hutang.

    Apa yang “stryder” cadangkan agar dapat CGPA 3.5 bukanlah satu percapaian yag mudah. Pada hari taklimat tempoh hari pun hanya ada seorang sahaja yang mendapat Kelas Pertama.

  64. i just got a call from Lagenda saying i was short listed fomr 300 candidates. He said that all i need to pay is RM2000 ONLY for a 3 years diploma course in buisness…. i dont know what to do. He somehow got all my particulars. readin out my SPM results, house address and my dad\’s name and job. But to get aomething like this is… kinda unbelieveable since… my SPM results cant even get a shcolarship and so far i dont remember applying for any buisness course at all! he told me to mail to the college my cotocopy of ic, birth certificate, spm results, cocuricular activities, and 4 passport size pictures. should i send it??? i really cant find any official website for lagenda but insted i found this site….

    Its really worrying for me. How did he get my personla information??? he even told me something bout the PTPTN form….

  65. Christine Wong
    Mereka ni ada link dengan kementerian, dalam mana2 permohonan memang ada sebahagian tu ada ruang yang membolehkan pihak ketiga mendapat maklumat SPM kita, kes sy memang dia tahu semua tentang sy. Tak putus-putus telefon sy.. yang penting jangan bayar RM2000 itu dulu.

    Elok pergi tenguk sendiri tempatnya jika keluarga Christine Wong berkemampuan untuk ambil pinjaman seperti yang mereka syorkan, timbangtara betul-betul. Cuba ke kolej yang lain yang mungkin lebih baik & lebih murah kadar bayarannya.

  66. INSTITUT TEKNOLOGI PERTAMA, KOLEJ LINTON, KOLEJ LAGENDA dan KOLEJ LAGENDA JATI. Gabungan Kolej Lagenda, memang watak utamanya Bumiputera tetapi hak milik & pemodal… sila siasat!

  67. im going to the kolej this coming 22/4/07
    guys plz tell me detail
    MiSS_WhatEver89@hotmail.com
    chat with me bout this kolej

  68. Dinasihatkan sape2 nk masuk belaja kat kolej nie, tak yah la pegi. Sy ex-pekerja kat situ. Fikirkan lah apa yg telah org lain katakan. Senaraikan dulu kebaikan dan keburukan kolej nie. Kalu sorang dua je yg cakap tentang perkara yg tak ok ttg kolej nie, boleh la dipertimbangkan lg. Tp kalu ramai yg cakap tentang perkara yg tak ok tu, apa cite tu …

  69. sape2 yg nak masuk or dah msuk kolej nih tlong bg info psal penempatan n byaran kolej nih!!!!

  70. INSAFLAH WAHAI KOLEJ LAGENDA

    salam semua.setakat ini sy lihat ramai yg btanyakan ttg kolej ini.saya dimaklumkan pihak kolej tpaksa mbayar hutang yg bgitu besar skali utk kos pbinaan insfrasturktur di kolej ini.pihak kolej tpaksa mgambil AEF ataupun lbh dikenali sbg pegawai pengambilan pelajar dengan lbh ramai krn ingin mcari mgsa utk mbayar hutang2 ini.AEF ini disuruh untuk memujuk sehingga dpt sekurg2nya 1 org pelajar bg setiap bulan krn itulah mata pcarian mrk.kolej yg dikatakan dibawah naungan bumiputera digunapakai bg mnarik pljr2 khususnya dr bumiputera sdri.ini dibuktikan lg apbila AEF mengaburi mata para pelajar dengan mengatakan skim pinjaman MARA adalah tjamin utk bumiputera.mmg bnr pinjmn MARA adalah terjamin bbanding PTPTN ttpi mgapakah ada bekas pelajr kolej lagenda dipaksa mbayar sejumlah wang utk mdapat slip exam sdgkan pinjaman dikatakan telah diluluskan.sepatutnya pelajar yg tlh diberi pinjaman tdk perlu mmbyr semua ini dan jika hndk dibndingkan kos pembelajaran disini jauh lbh mahal bbndg universiti@kolej swasta yg lain.byk perkara yg harus kita teliti dlm mmbuat kputusn.kpd yg ingin mdaftar ke kolej utk sesi tdekat ini diingatkan supaya bwaspada dgn janji2 manis pihak pgurusan dan jika anda ingin juga mneruskan pgajian disini saya tdk mghalang ttapi ingat malang tdk bbau.saya disini sekadar mmberi peringtn bsama.terpulang kpd anda krn anda yg mnentukannya.wasalam.SEKADAR PERINGATAN.

  71. Saya merupakan salah seorg pelajar yg telah berjaya menamatkan pengaJian DI kolej lagenda. Azab dan kejayaan telah saya tempuhi. kepada yang ingin minta pandangan email lah saya, man_iz2003@yahoo.com atau 0179051008. InsyaAllah, seikhlas hati saya akan bantu.

  72. wat?i oso get a call from a guy call hiself Encik Lim or Cikgu Lim.actually i feel happy tat i got a chance to study university without doing anything.But i dun think i will b so lucky.so can u all giv me infor bout there.i really scare this was a ‘trap’.Soli i say like tat.coz i was too affraid.

  73. hey!! nak tanya sikit pasal kolej ni.. betul ke yang ramai kena tipu dan kolej ni banyak hutang semua???
    kakak i dapat tawaran kolej ni pulak!! takut ler kena tipu!! plz..sesiapa yang ada info pasal kolej ni..plz contact me at vijayamalar@gmail.com

  74. Hoo…lei…! reborn again!

  75. Kolej ni tak menipu,cuma orang dalam menipu,ef janji macam2 sebab nak duit ,kolej janji itu ini sebab nak duit tutup hutang lama,ada ke patut suruh bayar sem depan sedangkan belum masuk lagi sem depan.kepada bebudak baru atau pekerja baru..baik siasat dulu kolej ni,kalau tak naya.selagi orang atasan belum mati,selagi tu la kolej ni teruk,sebab orang atasan nampak duit je,pasal kebajikkan semua terabai pasal hak individu pun dorang boleh nafikan.aku rasa nak bunuh je orang atasan ni,baik dorang mati dari nyusahkan orang.kolej lain tak jugak mahal,tak jugak menipu ramai student lagi tu.pelik-pelik,sampai bila la bebudak jadi mangsa kolej ni.

  76. mangsa pekerka lagenda

    saya adalah bekas stuff kolej lagenda,kepada semua pelajar2 melayu,saya nasihatkn jgn masuk ke kolej bxxxxxt ni,kolej penipu terbesar,xxxxx kolej paling bodoh di ASIA,bayangkn yuran 54,000 utk HND, wahai anak melayu sedarlah bahawa di twintech HND cuma 36,000 sahaja,di UNICOP cuma 24,000,di polytech mara 32,0000, HND mereka juga masih tidak dapat full aktrasi dr LAN di mana plajar tidak layak utk bkerja di kerajaan, wahai org mexxxu yg bkerja di lagenda,insaflahhh,x,sistem lagenda jugk menggunkan ah long,mengutip wang secara paksa dr bilik ke bilik,gila,mana ada kolej yg gunakan ahlong,wahai Desmond xxxx,wahai Kalimuthu kxxxxx xxxxx,wahai almafian melayu xxxxxx,moga korang xxxx xxxxxxx lori xxxx…

  77. saya terpanggil untuk berkata sepatah kata…
    saya bukan hendak memihak kepada sesiapa…
    cuma saya nak mengingatkan pada semua.. setiap tempat ada keburukanya..dan kebaikannya..itu terpulang pada setiap individu untuk menilainya..tetapi jangan sampai..melampaui batas..saya terkejut dengan bait2 perkataan dilaman ini..tidak wajar kita sebagai orang melayu yang penuh dgn kesopanan..menulis ayat2 yn blh merosakan org lain..terpulang kepada mereka hendak memilih hala tuju mereka sendiri..jangan cuba menghasut mereka..biar mereka lihat dgn mata mereka sendiri..baru mereka bt keputusan sendiri..saya tdk menyokong sesiapa..cuma saya ingin memberi nasihat kepada kwn2 disana…hidup di IPTA atau IPTS lain pun ada keburukan dan kebaikannya sendiri..pokoknya dalam hati kita..jika niat ingin berlajar maka eloklah jdnya..saya yg belajar di IPTA jgk menghadapi masalah seperti ini tetapi disebabkan ia merupakan IPTA maka perkara tidak diheboh2kan..mahal @ tidak bukan masalahnya,spti kata perpatah susah dahulu senang kemudian.. bezanya ipta dgn ipts ialah subsidi yg diberi kerajaan..bayangkan kalo tdk diberikan.. mungkin harganya sama dgn IPTS.
    ….seperkara lg, bg saya pekerja di sana berhak mendpt bahagiannya kerana mereka telah menjalankan tugas untuk memberi peluang kpd ank2 bangsa belajar,tp mgkin kaedah itu yg tdk dpt diterima oleh sesetengah org..sy membayangkan ia sama dgn kerja insurans,bank atau kerja perkhidmatan..contoh bila anda menjual insurans dan anda akan dpt komisen tetapi jika tdk ada pelanggan anda tidak akn dpt komisen.. sy membayangkan perkara itu sama dgn pekerja dikolej itu.mereka memberi perkhidmatan pelajaran kpd anda dan anda memperolehi pelajaran manakala mereka memperolehi komisen mereka.adakah itu adil? sy sekali lg tdk memihak sesiapa..semuanya terpulang pada masing2 ..JIKA KITA TERLALU IKUT KATA ORG..KITA XKAN KEMANA2 PERCAYALAH.
    .. SY BKN HDK MEROSAKKN ANDA..KITA ANAK2 MELAYU JGN JDKAN SEJARAH LALU BERULANG DISEBABKAN TERLALU MENDGR TELUNJUK ORG.bagi sy semua tempat adalah baik.terpulang bgmana kita menhadapinya dan mencoraknya._salam ikhlas drpd pelajar ipta.

  78. sye tlh mmbce sgla yg d tls d ats! sye bengang sgt ngan kolej ni…sye rse cam nk cancel je dri msk kat kolej ni!

  79. saya bekas pelajar college ni .college ni memang penipu kalau korang nak rugi habiskan duit emak bapak korang masuklah tolong jangan susah kan ibu bapa kamu semua . belajar untuk lima tahun RM700,000 kalau korang mampu bayar + nak rugi duit emak bapak kamu semua masuk la LAGENDA COLLEGE

  80. college ni penipu ke?

  81. saya salah seorang pemilik apartment kat sana untuk fasa 2. dah lama saya beli janji dia akan bayar dan carikan penyewa tapi sampai dekat 2 tahun apa pun tak da..last-last saya dah tank tertanggung nak bayar lagi bulanan bayaran rumah sebulan rm900 mana boleh tahan memang kena tipu.

  82. Buyer Teraniaya

    Segala fakta negatif yang ada disini mengenai kolej lagenda adalah BENAR BELAKA. Saya seorang pemilik aparment disana. Saya hanya mampu maintain apartment tersebut dgn apa yang saya ada. Kolej ini tidak bertanggung jawab. segalanya adalah penipuan terancang dgn kerjasama pihak tertentu. ada org yang kenyang dalam kesusahan org lain. saya doakan mereka yang menipu dan menganiaya akan dibalas oleh tuhan dengan cara yang sewajarnya.

    bagi yang masih tidak percaya, dan terus ingin menyambung belajar di kolej ini. saya cabar teruskan. jangan MENYESAL kalau TERKENA.

    dah cukup baik mendapat nasihat.. tapi kalau degil..tanggung sendiri. 17k bukan sedikit, tambah ia akan di tambah dengan interest 4% PTPTN.

    Tentang mreka yang datang sampai kerumah untuk mencaari pelajar ..jangan tertipu ..mereka adalah .salesman/saleswomen yang mencari duit haram (haram hasil pencarian bila menindas org lain, insaflah salesman Kolej Lagenda semua)
    itu sahaja yang boleh saya katakan.

    “Berfikir sesaat boleh mengelakkan seribu kesesalan”

    Buyer Teraniaya

  83. tak pe,aku da hantar org hack sistem maklumat diorang.tgk duit tu semua lari kemana dlm database diorang…aku pun tgh siasat psl status aprtmen tu camne and others problem n so on..semua report siasatan akan aku dedahkan.. cheers!

  84. di harap kolej nieh di tutup secepat mungkin…..sebelum saya dan semua rakyat malaysia yg lain di tipu oleh bidadari-bidadari yg ayat-ayatnya manis belaka………di harapkan bidadari2 insaf dan sedar lah,kita hidup di dunia bukan nya lame sgt………..satu perkara,kolej lagenda nieh nk membankrupkan rakyat malaysia sbnarnya……insaf lah sblum trlambat………

  85. aku gak pnh d twrkn kt cni tpi aku x pegi pn…mhal gile,utk mendptkn segulung ijazah memerlukan duet sbnyk 54000..nsb bk aku x msk sne,skrg aku kt ilp..lbh bk msk ilp,x byr pape..xgirfriend aku ade kt sne,klurga die pn x r kaya sgt tpi die degil,biolh r die..blom dpt hidayah lagi….kpd sume pembaca,jgn r msk KOLEJ LAGENDA nie!!!!!!!mengarut

  86. kpd c.t norhafiza ,sy hrp awk ok study kt ctu..

  87. orang kite, saya caya sama awak kasi hack habis2 dia punya sistem aku tak sabor nak tenggok dia punya penyelewengan tu tq…. harap benor boleh buat.

  88. woi,nak tipu orang pun agak2 la oiiiiiiiiiiiiiii

  89. tutup jela kolej ni.
    menyusahkan orang je……………..

  90. kolej lagenda ade joint karnival kerjaya kat upm, fokus diorang nak cari byk EF. mula2 aku terpengaruh jugak. tapi pk byk kali mengarut la pulak nak paksa2 org masuk kolej ni. diorang asyik call aku sruh gi interview dh dekat 10 kali. aku jd bengang la, aku ckp aku dh keje pn asyik call jgak. aku x suka org paksa2 aku, so aku xnk jd EF yg kne paksa2 org lain msuk kolej tu. tp mmg betul bayaran dia terlalu mahal, byk kolej2 lain yg lg bagus. aku yg baru kuar IPTA dah pening nk byr hutang PTPTN RM21000, apatah lagi nk bayar RM54000.

  91. TUTUP JELAH KOLEJ NIE,MENYUSAHKAN ORANG JEEEE……….!!!!!!!!!!!!I SOKONG U hitsugaya

  92. untuk kalian yang terkenal bodoh..sila click link berikut.. http://www.lan.gov.my/index2bm.htm

  93. ex-college lagenda....now uiTm

    Aku bekas pelajar kolej lagenda yg giler duit nih…korang nak tau, ak duk hampir 2 bulan kat sne and dipakse bayar almost 17k..hoho pastu ak dpt tawaran uiTm..cos diploma account….akhirnye ak wat decision nk msk U. Korang nak tau ape diorang wat? 3 jam kne brainwash spai kptsn aku 50-50..uiTm or lagenda penipu nie.. Klu korang tgk muke ef aku mse ak nk brenti tuh…fuh kesian gle. siap sruh admin pujuk ak sruh msk blk…duit ak kra burn macam tu jerk…tapi ak xkisah. nnt ak keje ak byr blk kat parent ak…syukur la aku slamat dr kolej maksiat nie…xterkawal laki and pompuan..hmpr tiap2 malam ade je couple wat maksiat kat tasik tuh…hostel pun sebelah2..xde limit mse nk pg hostel pompuan…tiap2 ari ade je psgn couple tgh lepak..kbnykan student kat sni bkn belajar tp nk kebebasan dr parent….so u all yg nak masuk kolej nih pikir2kanlah….

  94. Seperti yg dikatakan oleh semua org sy jugak dpt col drpd facilitator kolej tersebut tapi pd memang saya semua ni adalah penipuan dan “mata duitan” sahaja trust me…perjanjian yg berlambak tapi entahlah buat ape??? Here’s a contact nombor of one the facilitator : 016-7832301 kalau tak puas hati just giv them a call 2 make sure. If anyone know’s more info bout tis weird college do chat wif me on msn : Jeyadevaan@hotmail.com

  95. pada sape2 yg tau detail psl kolej ni, msg me at my space ok.EF dtg umh aku ckp mcm2. konon ade pjman mara. yuran sume rm64 la

  96. weyh, btul ke sume nih ? aku pown dpt offer mcm tuh..

    jnji dpt mara la, pnjm bank rakyat la, cimb la, tipu ek sume tuh? tolongla b4 i tertipu..huhu/..

  97. Bekas Student Legenda

    Peringatan …Aku Student Lama LEgenda ni…Sejak dia kat langkawi lagi..Korang jangan la menghabis kan duit mak bapak korang belajar kat sini..korang cari je university2 yang memang tolong pelajar..kolej legenda ni pelajar sikit..around 3000-4000 je..EF/CE lagi ramai..x percaya pi la tengok..cakap je semua dapat Mara la PTPTN la..KOrang ingat sennag ke nak dapat pinjaman tu? kalau x dapat pinjaman soh buat personal loan..intrest yg tinggi,,,lagi kesian soh mak bapak keluar KWSP..ingat wei..KWSP tu duit penat lelah diaorg..kalau bayar belum tentu dapat…Aku diploma dulu..ada outstanding rm2000..sampai sekarang x dapat2..yg penting KOLEJ LEGENDA PENIPU..JANGAN MASUK

  98. ohom222.saya juga pernah sampai kat sano.cozz tempatnya luas dan indah ,…tetapi otak pengurus2 atau apa2 jela ..mc gila tarik student2/.sampai wa pun terpengaruh……masa saya kat sana pada hari pendahtaran diri saya …..saya dgr cara mrk bg ceramah kpasaya mc nak tarik saya masuk neraka….wahai wa bukan ada duit sangat…..bapak wa sanggup bg wa belajar lagi….tapi mak wa dah pening…..wa pula dmm dgr yuran2nya .x silap wa belas2 ribu setahun.wahai pengurus2 islam atau cina latau mana2 je bangsa…..x berbaloi pun kamu dok menipu org,…….diaorg bukannya anak2 datok datin atau org2 kaya……….mrk dah la kaih pagi makan pgi kaih petang mkn petang pada sesetengah org…dah kena koorg tpu pula apa mrk nak makan!!!!!!!!!!mc wa lah ….masa tu wa buat keputusan dah x larat dgn kata2 manisan mrk…….coz saya dah tau masa2 mrk sdg belit2 saya supaya masuk perangkap mrk…..n saya cakap saya nak balik fikir dlu…..adake ptt mereka suruh bapak saya tinggal diposit supaya sblm saya balik fikir……adaa ptt ke manusia atas bumi ni bersikap mc ni??????ni betul2 mata duitan huh……skr saya dah hbskan pelajran kat ilp…..saya bangga n lega ckit. kalau x hbs bergulung2 n ketul2 mas digadai untuk byrnya……….FIKIR ELOK2 KOORANG SBLM NAK BELAJAR DI KOLEJ NI……..KOORANG FIKIR LAH STUDENT2 LAMA PUN KENA TUPU……BG WA PUN KOLEJ LAGENDA IALAH KOLEJ NERAKA N MATA DUITAN…..

  99. btul ker semua2 nie????
    aku ade gak dapat call dr diorg
    last week aku g tengok kolej nie…..
    skrg tgh pikir nk msuk ker x kolej ni…..
    tpi lepas bace aper yg korg sume tulis nie nampak mcm menakutkan jerk…..
    patut ker aku masuk????
    aku tak nak la susahkan mak bapak aku lagi…..

  100. kolej lagenda penipu…

    jgn terpedaya dgn cakap2 promoter dia,
    kalo mai yg cun dok promot korang syok nak masuk,korang bodo…

    baik masuk uitm, jimat kos, kalo spm x power,baik mengulang kalo btui nk p uitm..

    kolej swasta mcm sial, penipu…

  101. arini aku br trime call dr en.omar…dia offer aku jadi kaunselor xpun keje kat bahagian perangkaan dan penerangan pelajar….tengok komen2 kat cni…gerun gak aku…tp aku rs betul ape yg dorang cakap…sblm ni aku dpt offer gak,klu dapatkan sorang masuk universiti ni dia bagi rm500 sorang….tp aku xpernah cari pun…

  102. askum…aq student kt kolej lgenda skang..mmg pe yg dowg ckp pasl kolej ni tol…kolej ni mmg pnipu bsar,ske myusahkn owg..aq tpakse gk studi kt cni cz da byr bribu2..nt klo benti cm 2 je,duit aq burn..bek aq trus je…tp aq mmg xpuas ati ngn kolej aq ni…start aq msuk smpi skang,de je prob yg dowg wat..pas 2 ckp xsrupa bikin!adusss….tlg la spe2 yg dpt offer,pls jgn msuk cni..duit abis bribu2,cian kt parents 2…kolej lgenda mmg pnipu bsar… !!!!

  103. korang,…sy pon ade dpt tawaran..they called me n sed im invited for their talk tonite at usj….

    sama jgk la mcm yg len rasenye…they sed im one of d chosen one for [rogram IPTA luar negara…

    agak was2….but afta see u guysnye comment…,…i hav a doubt..

    hrp korang leh bg info psl bnde ni leh x?…btul ke??

  104. uwawawa td ade org dr kolej lagenda call aku….ckp aku dpt offer tajaan MARA rm 36k untuk lnjutkan pljran…aku tnye r …xde black n white ke…sbb paremts aku pon pelik gak ar…sbb reult xkuar lagi…ttbe call ckp aku dpt offer..aku pon pelik ar….
    then td die tnye ic no aku…uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
    aku bg ar…sbb aku tatau…
    ape ptt aku bwat???sbb dorang dh amek ic no aku…………………!!!!!!!!!!!!!!help…
    pape call aku…
    0192303284

  105. makcik baru tadi kena blackmail ngan boss agent yg telepon suroh anak daftar bawak 4 keping gambar, surat beranak, pay slip gaji makpak dan lelain lagi suroh dengar taklimat kat kolej lagenda mantin. Bila makcik kate tak jadi pergi dia kate ape tau….
    okaylah saya cancel nama u dari tajaan mara sekali
    kan kurang ajar tu.

    dia ingat kita ni bodoh …ttp anyway makcik tanya/tepon orang mara…diorang kate kolej mana mana pon tak de power utk cancell.
    kuasa kat tangan mara.
    So the point is kalau kolej ni dan org nya betul betul orang islam tak kan kate macam nikan??/
    sanggup menipu..itu belum interview lagi
    itu belum isi borang lagi
    itu belum masuk lagi
    itu belum belajar lagi dan memecam
    so makci ingat sume org kena berwaspada dan sebarkan kat
    kengkawan dan suroh kengkawan sebarkan kengkawan punya kengkawan supaya berhati hati.
    tajaan belum dapat lagi sebenar nya.
    kena apply kat mara.
    okay tq .
    Nak suroh org yang call makcik tu supaya berenti kerja jelah..dia kata dia fresh grad.
    entah dah dapat gaji ke belum
    yg sedap nya boss dia yg black mail anak makcik
    ingat kena komplain kementerian pelajaran kot
    nnt esok makcik suroh. bye

  106. budak kena tipu

    wei korang, pagi tadi ade orang dtg rumah aku..
    mulut mmg manis la smpai aku pn minat!
    tapi sblm ni mmg aku dpt tau buruk2 pasal kolej ni,
    so aku usha la website2 yang mengatakan kolej ni teruk..

    so dah TERANG LAGI BERSULUH, mmg menipu!
    aku tgk comment2 korang,
    LANGSUNG AKU XNK MSUK KOLEJ NI..

  107. sy pun dpt call td…

    lebih kurang sama je…

    program BTEC UK, tajaan mara…

    so apa perlu sy buat…ignore je?

  108. hai smue..pg tdi ida ade dpt panggilan kolej lagenda mantin…dia ckp ida tpilih jd pgawai pngambilan plaja…di asuh g interview..ida ragu2 ngan kolej ni..bnyk kate x ok… tlg bg maklumat yg jujur…

    email @ ym

    norzaidah0203@yahoo.com

  109. sy pown bru dpt kol,smpai 2 kli lak 2.
    sorang pmpuan,sorang llaki..
    dia sruh i dtg sne ari rbu nie..
    mls ah!!

  110. tlg r gtaw aku..

  111. wei aku da dapat twran kolej lagenda 2……..4 ayi bulan ni nak kne p daftar btk ke dak tindakan aku ni wei da lah yuran mahal pdhal aku pnye result lyk masuk ipta….siap orang 2 dtg umah lg

  112. aku dpt twrn account uat HND aku tkt la wei family aku bukan oeang sng pown…..tlg la wei give your opinion

  113. i’ve just got a call from a guy..he said i’ve been offered a higher diploma program from ipta in mantin,negeri sembilan.he said there’ll be a talk at usj 21 tonight at around 8.30.he sent me a msg on my phone about the full adress and ask me to bring 4 passport pics,slip spm,sijil berhenti sekolah n all sorts of things together with my parents…should i go??

  114. Saya dapat call dari PTPL cakap saya dapat tawaran belajar bawah pinjaman buleh ubah MARA. Katanya kalau saya abih belajar takyah bayar.Ada saper2 pernah dapat pasal benda ni tak?

  115. kpda sume…
    aku pown pnh dpt kol dri itp nie,die asyk kol jer dlu..
    aku n kwn aku kne gk..
    tp aku ckp nk tgk bly.de gk dkm 5,6 kli die kol aku..tp aku wat dunno jerk.kwn aku lak ckp ngn org 2 cmni(xpelah bpk sy da cri u yg terbaek tok sy)trus org 2 xkol aku nkwn aku.siap dtg nk jmput tp mmg aku xmnat coz course yg aku nkder.ako pown wat xtau jerk.
    tp delah sorg kwn bek aku n pkwe die g sne.dorg prcya bnda 2 100%.dorg ajk aku g sne tp aku xnk.die kte pnjmn xpyh byar,rumh free,bus free,klinik ader..mcm2 lg r omong kosong 2.dorg suh kitorg dtg rbu nie.tp slmat aku xnk g coz aku nk msuk unisel.lpas 2,kwn aku pnye pkwe cri lmn web itp xjmpe tp jmpe kmen korg sume.trus dorg xcya n blacklist KOLEJ LAGENDA ni…
    mmg klej pnipu..slmat kwn aku xtertipu…
    thanx korg..

  116. woi dian!!

    ngmpt nmpk….yela2….ktiorng xjd msk pon..nsb ktiorng awl2 cek klu xesk ktiorng da dftr msk.huhuhu..mmg penipu!!!! ktorng da wt kptsn nk tggu UPU!! pepun dian,member smpai mti wlau ssh senang k? asl ko xgtw sblm ngumpt aku! wargghh ingt jnji kte!
    p/s jgn jd lrus bendul cm ktowg,haha……..

  117. aku da bce…
    ok la korg tggu upu.
    jgn trpedaya dgn mlut mkck 2…
    gud luck 4 korg…

  118. haiyaaa , ader satu cik mazrin nih call me and said aku nih dah di offer same mcm korang jugak lah ! suruh bwk parents ke ipta .negeri sembilan mantin bwk semua documents yg penting ! ceit , so evil ! teruk betul , so lebih baik , kiter report ke pihak berkuase aje . ish ish ishhh ape lah nasib students yg baru abis spm dah nak kena tipu . siot betul dey all nih . jahat !!!!EEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE
    good luck for upu / matriks people !!! <33

  119. and plus lepas dah bace psl kolej giler nih , so menakutkan gler ah , aku takkan gi hari khamis nih , mmg sialan aje . yucks , duit haram lah dey all buat tipu students :( jaaahaaaatt nye mak cik mak cik tuh ..hahah anyways kalau u guys mengalami the same thing , add me lah kat frensta
    namaewa_my@yahoo.co.uk

  120. haha klaka gile seb bek bukak web nih, klu x lana pn tipoo uh. buduh buduh buduh!!

    jgn hrp dpt mnipu duit makaapak ak. cis! kuarkn kt paper kg.

    guys, better at 4 mtrx or asasi jelah, o plg2 truk pn msuk f6 pn lbih bgus dr msuk tmpt yg hine dine ih. tipu je keje ciss

  121. elopz..td aku bwu je dpt pnggilan dr sowg laki dr butl..sal offer wat high diplomakt oversea lak tuh, bwah mara..tp aku xcya..result aku pon bkn bagus sgt!!pls sumone, gtau aku sal bnde2 neh..aku xpham..xnk kne tpu..cian kt mak bpak aku.l.

  122. aku da banyak kali en. hayati n hafiz tepon…naseb baek aku bace laman web nie….kalo x..abes la aku…sebabnye kan..jumaat nie die nak mai uma aku…cuak gak aku…thanks sume…

  123. Harap bekas pelajar /yg masih belajar dpt maklumkan kpd saya kualiti program disini, EF beri penerangan katanya 100 % pelajar dpt kerja , saya refer kpd Degree in E&E,

  124. aku pon dpt gak…call dr dorg…
    xnk la aku msuk…bek aku tggu matrix n upu tuhhh….mmg bbaloi..gud luck guyssss!!!

  125. aku pn bru dpt call dri dorng..
    punyer r panjang lebar pakcik 2 cakap sampai ak tetdo..
    alih2 ak xphm ape dorg ckp..
    ak jwb yer jer..tkt kecik ati kang xlyn

  126. wei…tolong la.. kolej ni bagus ke x? 12 ari bulan 4 ni aku kena pegi interview.. so patut pegi ke x?? tolong aku please.. masa depan aku.. ade comen tel kt 0177250176 je k

  127. lagi satu kalo x call email je kt sha_ayi4ever@yahoo.com pleasa la… aku x tahu nk wat pe.. mase depan aku.. die kate ade can pegi sambung belajar kt UK..

  128. ui? baru ja sya kna call dorang.. i know something must have gone wrong..hehe bcoz kan, diorang call sya bilang hari 28 april ada sesi taklimat and pemilihan program suruh parents sya ikut skali..pastu minta no. fone utk sms maklumat dan suruh ku reply asap(as soon as possible)..

    dan sms pulak satu mcm,..
    sesi taklimat jadi on the 10 april bukan on the 28th mcm tu pakcik ckp..pastu apa bende patut sya reply? soot!

    result ku bukan lah OTT pun kna offer begini.. hehe dia siap tnya result sya! hehe

    ini IPTA ke bukan? bingung sya! balik2 sya pgi website Ipta..entah apa ku dpt!

    emm..if this is IPTA, wth.. they want my details again? bcoz sudah sya isi full details pasal yg ptut diorang tau..malas ke diorang?? LOL

    byebye

  129. betul ke semua ni……………???????????????

  130. hari ini aku g taklimat kat hotel grand continental kat kuching….diorang kate ada taklimat…pastu diorang kol balik tanya confirm tak aku datang…yang ku hairan kejap kata taklimat…kejap kata temuduga…kejap 2 2…..pelik…pas tu mcm2 lah dia kata….kata saya ni dapat tajaan MARA…sepatutnya TAJAAN = BIASISWA terus…yang aku heran…kalau dapat 3.5 keatas dapat biasiswa dari MARA….
    my parent also confused with that….nak pulak saya tanya auntie saya yg kerja Kat MARA….tanya jiran pun boleh tanya hal tajaan mara coz my jiran kerja kat MARA…
    pelik lah..pas saya baca blog nie…..takut n konfused gak…mcm2 orang kol saya tanya n ckp hal kolej tu lah..mcm2 lah diorang kata…diorang tu berduit ke tak?????

    dalah aku tak tau lsg hal HND tu….even bapa saya dapat ijazah dlm engineeering kat USA tak tau pun hal HND tu…

    bukan main semangat kata disahkan oleh LAN,mcm2 lg tu…huh…

    dapat tlg saya tak…..ptt tak saya jgn masuk…lagi pun SPM saya 6A……entah macam mane dia dapat no. telefon rumah saya…..

    ni email saya

    Armagenza@yahoo.com

  131. tlg saya yer….

  132. korng msk ke klej nih??

  133. hak2..so..so kat sini kirenyew korunk..bercerita
    psal kolej lagenda…laa.
    aku pernah kejew kat sini…sbg credit officer.
    bertahun kowt…aku study punyew study kolej neyh…
    induk kolej neyh…kumpulan kolej lagenda..
    then kolej neyh adew anak2 dye…
    ins.teknologi pertama(ITP),kolej linton,kolej lagenda…..dll.aku da lupew

    then susun atur…yg bertanggung jwb menarik korunk masok blajakat cni..adalah EF.(education facilitator)
    manew dowunk dpat no umah kowunk…???
    okay..
    1)dowunk mintak kat pjabat skolah kowunk..student data.(alah..bendew ni bleyh beli bg seploh hinggit..da dpt data satu batch kowunk..alamat kowunk,no tipon umah kowunk.)
    2)majalah skolah.

    *kolej nih bgus…tpy yg mnjadikan kolej nih nmpak cam bangang…bkn apew kadang2 EF neyh..dowunk nyew citew cam bez jewk..mcm2 dowunk jnji..tpy habuk pown tada!!!
    citew cam ‘tuutt’
    dry segi education..seyezly…aku ckp mmg bagus..adew LAN,adew MARA,PTPTN..kot xdpt gak…bleyh wat loan ngan BANK RAKYAT.

    apew yg bleyh ckp kat sini..berhati2..dgn EF.
    kalau kowunk aser2…cam ok kolej neyh..
    pegi sanew directly…xyah adew org tengah.
    jdy bilew kowunk da smpai sanew yg akan attend kowunk nih..manager2.jdy bilew manager..skit pown tadew nk tipu kowunk.

    dowunk ni kdang2(EF) nilah kan…dowunk nih cam terdesak sbenarnyew….dpt tarik student dpt RM1000…plus confirm..kowunk blaja kt cni..
    dpt agy 1000…after 6 months kowunk blaja…dpt agy 1000….haaaa…untuk satu student….

    *untuk yg aser2 cam nk kjew kat sini plak,x kire lah ade org tarik kew apew…sbg EF(education facilitator),CCE(credit control officer) dan CF(credit facilitator)…

    dude…think back again…
    no basics,no EPF..no SOCSO…
    mmg dowunk akn ckp..adew basics..but itu if you all adew product…
    ey…nk kjew sini…very tough dol…
    mmg arh stylo…pkai tie sumew…tpy certain2 dowunk neyh…duit pown tarak!!!

    bg aku…aku FUCK dowunk nyew management!!!
    aku nyew gaji sangkut 3000 kat cni..
    tpy education dowunk aku salute…

  134. pergh banyak sal hal kolej neh… aku student yg pernah blaja d legenda tahun 2003 dan keje jugak…

    apa2 korang nk tanya.. leh tanya.. kot2 yg kelentong ke hapa.. hahahahha

    yg betul… yuran mmg agak mahal.. hehehe

  135. yeke kolej lagenda ni trok sgt???kte bwh mara..ade gak ari tu promoter die call..tp kite x agkt pn…

  136. weh,mhl yrn die bp?? bek wa g unisel…

  137. salam~brula sy fhm knape smpai nk dtg ke umah dieowng ni wlupun jauh…mcm2 dieowg ckp..itula…inila…smpai sy pun agguk2 je..mase tu,bpk2 sedara sy pun ade,smpai dieowg naek meluat tgok dieowg ni..kbetulan plak,dlm byk2 kli dieowg kol,sim card sy pun hilang…ni la tkdir..haha..jdik,nk kate pcaye ke x kolej ni..ntahla..yg pnting better msuk form 6 dri kolej2 yg mhal2 cmni..xpun tggu kputusan upu 3 aribulan ni..so,gud luck guys…

  138. sy dpt twaran bwh skim dual nasional belaja kat kolej lagenda nih.. kire bljar smbil bekerja kt sykt swasta. SLDN nih di bwh sumber tenaga nasional, sume support mkn, umah, ada elaun lbh krg rm600, n terus ditwarkan kerja kt organisasi swasta.
    tmpoh bljar lak 2thn. 18 bulan kt industri 6bulan kt kolej lagenda. sy nk tahu adkah wajar sy trima twaran nih?
    contact me- 0139629745 or email picses_mawar88@yahoo.com.
    tq

  139. Tak Sampai hati

    Sedikit pendapat :

    “Kolej ini OK, cuma EF yang bermasalah.”
    Soalannya, tidakkah kolej tahu bahawa EF-nya berikan penerangan yang palsu? menjanjikan sesuatu yang tak benar?
    Mengapa kolej masih membiarkan sahaja gejala ini berterusan?. Mana ada kolej lain yang menarik student dengan cara yang begini?
    Hakikatnya kolej ini dapatkan contact2 student2 entah dari mana lepas tu berikan kpd EF untuk mengumpan mereka.
    Jikalau kolej ini betul-betul bagus, tak payahlah pakai tektik2 begini. Lagipun, bila EF salah cakap, kolej senang saja mendakwa bahawa EF sendiri yang tipu, bukan keloj punya pasal. Kan senang lepas tangan?

    “kami nak menolong budak melayu”.
    Rasanya apa yang dimaksudkan ialah : “kami target pada budak Melayu sebab lebih senang.”.
    Tak setuju? bacalah comment2 dalam blog ini :
    “I tengah confus, sila email saya siti1234@hotmail.com“, “nak masukkah tidak, sila beri pendapat minah1234@yahoo.com“.
    Siapa akan contact mereka agaknya, kalau bukan EF, yang lebih berpengalaman barangkali?
    Kalau I EF, tentu akan contact, sebab ternyata mereka hanya perlukan seseorang untuk pujuk mereka masuk sahaja.
    Budak Melayu ternyata lebih pasif, nak tunggu orang offer kat dia. Apa yang di-offer, itu saja yang die tau.
    Fikirkan balik, u nak masuk kolej ni sebab apa? Sebab hanya satu kolej ni yang ada EF datang ke rumah untuk pujuk anda, bukankan begitu?
    Kalau dah pandai pakai internet ni, buat research lah sikit. Search kan mana-mana kolej di malaysia, lepas tu telepon lah diorang untuk mendapatkan penerangan dari segi tajaan Mara, yuran, hari terbuka . Lepas tu barulah buat keputusan.

    “jangan dengar kata orang, mask kolej ni tengok sendiri”
    Ya lah, kalau tengok wayang tiket RM12 bolehlah tengok dulu. Tapi ni hal beratus ribu.
    Memang itu bukan duit u, tapi duit emak bapak u.
    Kalau nak juga masuk kolej ni, sudah tentu mak bapak tetap support, tapi fikirkanlah kesusahan mereka.

    “kalau berlajar bersungguh-sunguh, mana-mana koleh pun OK”
    Jadi, apasal nak pilih kolej yang paling mahal? tak da yang lain ke? Atau malas nak cari yang lain?

  140. ok… ASSALAMUALAIKUM….
    aku br jer masuk bln JAn 2008 for Bach (hon’s) in Engineering….aku da complete HND kat KKTMPJ so… aku pun salah sorang gak aaa dari student yg asal miskin susah kene tipu dek EF2 nie…. muler2 dorang ckp dpt mara loan (dulu elaun MARA aku dapat tiap2 bulan maser IKMJB n KKTMPJ) … biler dkt sebulan turun naik HQ MARA… rupenyer Legenda nie mintak separuh jer loan dr MARA 16000 jerk!!! selain nyer MESTI WAJIB AMEK BANK LOAN!!!! aku nie umur dah tuer… da sempat kejer n ader utang keter nak bayor… ko nak tambah g utang ngan buat loan bank!!! dr muler dolak dalik ngan aku…. itu boleh ini boleh konon nak bg aku masuk blaja jer… duit jgn p k… sudah nyer bapak aku kakitangan krajaan yg da ader utang angkasa kene tambah g utang semater mater nak tgk aku dpt degree… bank rakyat plak 2!!! sian plak tgk bpk aku…. sedare mare lain msg2 ader masalah msg2…. kiter2 yg susah nie jer yg paham…. aku sarankan kalau korang nak amek HND electrical engineering g a kat Kolej Kemahiran Tinggi MARA Petaling Jaya…. bln2 dpt elaun… ngan syarat SPM ko vouge aaa… lps2 nie akan ader lg banyak ikm nagn kktm kat mesia nie… g jer a…. ragging ker per ker tolak tepi… jgn a plak manjer sgt kan… takat pumping kalau x leh mane2 laki jgn jd jantan aaaa…. sekejap jer pun… so k aaa…

  141. for them aper2 pun target stdnt byr 2000!!! maner ader undang2 kolej lain… offer letter dpt after byr duit!!! its ok… aku da buat aduan kat persatuan pengguna…. dorang pun ckp bnd ni x leh!!! so mari beramai ramai susah kan persatuan pengguna suh legenda BETULKAN hr/management dorang…. aku tgk sesaper yg kejer sini…pnd menipu mulut manis mmg pakai keter gabak besor…. yg aku x leh trimer… cikgu cikgi aku sume INDIA mali!!! sorry aaa foor those yg indian… da x der malaysian citizen da ker nak ngajar kat kolej nie!!!

  142. aq ada trma gakk offer dri lagenda……btl ka khabar angin ni…..? klu mcm 2 la….lbih bk aq x msk kolej 2……

  143. ak bru dpt call.
    dgr cm best..
    tp pas bce cm hampehje..
    xpe, lgpon da dpt biasiswa mara wat medic overseas.

  144. naktau pasal hostel dan tempat tggl dorg kt kolej lagenda, sebab awek aku liar skit , dgr citer mcm2 belaku

  145. Dari kesemua pos di atas dan maklumat yang aku dapat setelah 2 jam bersoal-jawab dengan 2 orang EF, aku buat rumusan spt berikut:

    1. Jangan layan panggilan EF – sebab mereka menipu dengan mengatakan “Mara dah tawarkan loan untuk saudara/i” padahal borang belum isi pun. Kalau Mara tawarkan kepada kita, pasti kita akan dapat surat rasmi, tak perlu guna pihak ketiga seperti modus operandi EF kolej ini.

    2. Jangan terpengaruh dengan janji manis EF – mereka akan kata boleh dapat loan 100%. Siapa yang sebenarnya luluskan loan? Adakah kolej lagenda atau Mara atau PTPTN? Mereka cakap seolah-olah mereka yang akan luluskan loan berkenaan.

    3. Yuran kolej ini mahal. RM18k setahun tak masuk duit makan. Lagi pun pihak Kolej ini mengakui bahawa pihak Mara hanya beri RM12k setahun dan parents kena buat pinjaman bank untuk selesaikan baki RM6k setahun. Itu belum masuk duit BTEC HND dalam RM1,570.00 kalau aku tak silap.

    Jumlah semua RM18kx3 + RM1,570 = RM55,570 (tak masuk duit makan)

    Loan Mara yang boleh dapat = RM12k x 3 thn = RM36k sahaja. Jadi baki dalam RM19.5k kena cari sendiri atau buat loan bank.

    Jika gaji parents dah lebih RM100k setahun – jangan mimpi dapat loan Mara sebab tak layak.

    Kalau gaji tahunan parent melebihi RM50k tapi kurang dari RM100k setahun maka Mara hanya luluskan pinjaman sebahagian dari RM36k.

    Contoh: Jika dapat loan Mara RM20k maka parent kena buat pinjaman untuk RM16k (baki) +RM17k =RM33k. Dan lagi RM2k kena bayar cash sebagai yuran pendaftaran.

    Kalau parent sanggup buat loan dan tanggung hutang anda dipersilakan untuk msuk kolej ni.

    4. Boleh fikir untuk join kolej ni jika gaji perents kurang dari RM50k setahun sebab kemungkinan dapat full loan RM36k tapi parents masih perlu buat pinjaman RM17.5 k. Kalau di bank rakyat buat loan sebanyak ni maka parent kena bayar dalam RM400/sebulan untuk 5 tahun, atau dalam RM200/bulan untuk 10 tahun. Masalahnya korang dah habis belajar pun parents masih tanggung hutang bank. Hutang Mara atau PTPTN kena bayar jugak kan..?

    5. Fikir dahulu semasak-masaknya sebelum buat keputusan yang menyusahkan ibubapa korang semua. Kalau ada 4-5 adik beradik lagi parah parents korang nanti.

    Conclusions:
    – Yuran kolej terlalu mahal
    – Full loan Mara pun hanya RM36k dari keseluruhan yuran RM55.5k
    – Parents kena cari/buat loan baki RM17.5k

    Jadi korang fikir masak-masak dulu sebelum menyusahkan ibubapa korang sendiri.

    Semoga ini menjadi panduan kepada anda yang tercari-cari maklumat mengenai yuran kolej ini dan berapa yang Mara boleh beri pinjaman.

  146. memang bdk2 lagenda byk yg hancur, terutama girl coz hostel dorg dekat2 dgn boy juga

  147. betul2, aku penah kenal dgn girl lagenda,
    dorg hancur dah,
    bohsia jer byk

  148. wei aku pn kene

  149. abowtuck_mistah

    ak student k.legend…
    mmg semue plajar de masalah dengan dwet…
    kat cini idop mmg kene berati2 ngan DWET…
    cz…law korang telepas pandang….senang2 jew pihak kolej sapu dwet korang…
    4 all legend student….
    korang kene slalu chek balance dwet korg kat CCD…
    korang taw kn mende tuh ccd….
    sbb..korang lay negok sameade dwet yg korang baya tuh terlebey or terkurang…then..sentiase simpan resit yg d bg tuh…sbb law pepehal biler pihak kolej ckp ko xbaya lg dwet..ko de resit beb….ak de mmber yg nk quit dr kolej nyh
    sedey seh
    tp puncenye
    kolej r…
    tabur jnji manis……..kpd student…..

    then..xsemue ef seburuk yg disangke kayh…
    ade yg ok n ade yg mmg buruk perangai die…
    k….
    salam……………………………..

  150. 2 saiful yg awek die liar….

    mmg ostel laki n pompuan dekat sngat….
    dekat giler
    jalan kaki 7-8 tapak lay smpai….
    so…
    ko pn ley pikir kn….
    tp law ko caye kt awek ko tuh…
    xjd masalah k…

  151. tp zaman skang mana ley caye………
    gurl dah miang sgt,
    depan baik,blakang?
    sapeeeeeeee tauuuuuuuu

  152. Kolej Legenda ialah kolej yang paling teruk di Malaysia. Jika kau orang nak buang duit dan masa kau orang, then masuk kolej yang teruk ini. Lebih baik kau orang belaja di kolej2 yang berkualiti seperti KLIUC, INTI, etc..

  153. Ahmad Selamat

    Fikiran saya, Kolej Lagenda adalah Kolej Butuh Besar.

  154. kolej Butuh Besar?
    betoi2, cekek darah punya kolej,
    ingat orang semua kaya?
    tempat maksiat pon byk

  155. wei aku da dapat twran kolej lagenda 2……..4 ayi bulan ni nak kne p daftar btk ke dak tindakan aku ni wei da lah yuran mahal pdhal aku pnye result lyk masuk ipta….siap orang 2 dtg umah lg

  156. mmg la mhal klu harga kos kat kolej legenda tp kn ingt korang amk program lua negara. x sm ngan program tempatan. korang nak benda beak tp x mo kua modal… mn boleh…….

  157. korang pk…. kte anggp HND sebagai kereta merz… n dip tempatan mcm kancil.
    cb korang pk….. korang le ke dpt kereta merz yg harga ny same mcm kereta kancil….
    klu dpt bg tau aku.

  158. sy slah seorng bekas peljar di BUTL…
    setahu saya semasa saya menutut imu di butl saya tidak dikenekan bayarn sampingan seperti yang tuan/puan kata kan.
    n lagi satu tentang budak2 yang tak de duet kat sana kerana dieowng kuat enjoy.pastu duet da abz kte pihak kolej mintak bayaran sampingan. sebenarnya kenyataan 2 semua x benar. jangan la silap sendiri nak salah kan owang laen pulak…..

  159. saya salah seorang bapa student kat sana. setahu saya selama 6 bulan dia belajar disitu saya tidak mempunyai sebarang masalah berkenaan dengan kewangan. mula-mula sebelum anak saya belajar di situ saya agak terkejut kerana yuran yang perlu saya langsaikan agak tinggi iaitu sebanyak rm17150. tetapi setelah diberi penerangan tentang financial kepada saya baru lah saya faham. rupa-rupanya harga sebenar HND iaitu sijil daripada uk adalah murah kerana harga nya cuma rm17150. anak saya tidak akan menanggung hutang dengan mara sekiranya anak saya dapat mencapai 3 pointer. pada saya tidak mustahil untuk anak saya mecapai 3 pointer kerana dikolej legenda mereka mengutamakan praktikal daripada teori. jadi anak saya akan lebih hands on daripada membaca.

    • encik.. i nak bagi tahu sikit…sebagai ayah , encik kena ambil tahu bukan shj akademik anak encik tapi juga kolej legenda..saya kenal sangat kolej ini sebab dari langkawi dulu mereka dah mula menipu byk student.ramai pensyarah pernah berhenti dr sana di sebabkan pengurusan yang teruk.caya la ckp saya. tgk la blog ni.ramai yg buat complaint..mana ader yuran diploma siji semahal begitu..fikirlah sikit..facilitator di a orang pandai cakap manis sehingga dpt pelajar..sebab dia nak untung.bukan tgk anak encik..faham??kolej legenda dah ada bayak kes..encik tak percaya,tengok la nanti..lama2 encik akan sedar..kami semua ni dah banyak menghalang ibu bapa yg lain supaya jgn menghantar anak mereka ke kolej ni..encik tahu x?? student yg belajar d sini semuanya pelajar luar negara..bukannya student local..tau x ?? bole kira student malaysia..sebabnya orang x hendak..jgn la musnahkan masa hadapan seorang anak kerana sekadar untuk sijil university luar negara itu..semuanya tipu belaka..saya reply msg encik krn encik macam terikut2 dgn legnda penipu ni…terima kaseh…

  160. alhamdulillah….
    saya ingin menucapkan ribuan terima kaih kepada EF saya kerana menawarkan saya untuk megambil program dikolej legenda ini dahulu. ini kerana baru2 ini saya ditawarkan oleh pihak mara untuk melanjut kan pelajaran saya di university of east london.

  161. MMG LA PIHAK MARA TIDAK SUPPORT KORANG KESELURHAN HARGA KOS SEBANYAK RM54K….
    KORANG BUKAN NY STUDENT A LAVEL…
    SEDAR LA DIRI TU SIKIT…
    MARA BG KORANG RM12K STAUN SEBAB MARA DA BG KORANG DUET MKAN SEBANYAK RM535.50 TIAP2 BULAN. TU PON X TAU NAK BESYUKO LG KE??
    LG SARU KLU KORANG X BLAJA KAT SANA MMG LA KORANG KENE BAYAR BLK PINJAMAN MARA KORANG KLU KORANG X SKOR POINTER…. MARA MANA NAK TANGGUNG BUDAK BODO…. DAPAT SKOR 3.2 POINTER AKU X DE PON KN BAYAR BLK PINJAMAN MARA. KLU DA PANDAI 2 X PAYAH LA NAK BURUK2 KAN KOLEJ PULAK….

  162. MMG LA PIHAK MARA TIDAK SUPPORT KORANG KESELURHAN HARGA KOS SEBANYAK RM54K….
    KORANG BUKAN NY STUDENT A LAVEL…
    SEDAR LA DIRI TU SIKIT…
    MARA BG KORANG RM12K STAUN SEBAB… MARA DA BG KORANG DUET MKAN SEBANYAK RM535.50 TIAP2 BULAN. TU PON X TAU NAK BESYUKO LG KE??
    LG SATU KLU KORANG X BLAJA KAT SANA TAU NAK ENJOY JE… MMG LA KORANG KENE BAYAR BLK PINJAMAN MARA KORANG… SB KORANG X SKOR POINTER…. MARA MANA NAK TANGGUNG BUDAK BODO…. AKU DAPAT SKOR 3.2 POINTER MS FINAL EXAM X DE PON KN BAYAR BLK PINJAMAN MARA AKU. KLU DA X PANDAI 2 SEDAR LA DRI 2 SIKIT X PAYAH LA NAK BURUK2 KAN KOLEJ PULAK….

  163. KORANG YG BARU NAK MASUK BLAJA KAT BUTL 2 TERUSKAN LA.
    SB KOS2 YG DIEORG SEDIAKAN2 SEMUA NY DI IKTIRAF OLEH MQA. JADI KORANG X PAYAHLA TKUT KLU KORANG DA ABZ BLAJA KAT SANA KORANG KUA CR KJ GERENTI DAPAT MCM AKU.
    COMPANY MN X NAK AMK PEKERJA YG ADE SIJIL DARIPADA LUAR NEGARA. JDX RUGI KLU KORANG NAK BLAJA KAT SITU. JNG LA CY KAT MAMAT OR MINAH YANG BG KOMEN KAT ATAS 2…. KEBANYAK KAN YG DIEOWG CKP KAT ATAS 2 HANYA REKAAN….
    AKU DA BLAJA KAT SITU JD AKU TAU LA….
    MMG YURAN KAT SITU MAHAL SIKIT..
    TAPI PULANGAN YG AKU DAPAT SLPS AKU TMT BLAJA KA SITU AKU SENANG DAPAT KJ N GAJI YG AKU DAPAT PON MUAI BEB…….

  164. klau korang teliti 8 komen atas aku, org yg sama , dia ubah2 nama dan jarak2 kan masa, penipu jer, saje nak gosip2 lebih, bodoh la dia, tiba2 coment byk, mula2 huruf kecik2, pastu besar2, ejaan pon sama je, korang pk la sendiri….

  165. ASSALAMUALAIKUM…SAYA EX STUDENT YAKNI SENIOR YOU ALL .I ADALAH FIRST BATCH OF KOLEH LAGENDA LANGKAWI YEAR 1998. DISINI NAK INFORM SESIAPA YG AMBIL JURUSAN SAINS , TOLONG INFORM SAYA CALL 0165591819.URGENT. DAH 10 TAHUN.PATUTNYA TAHUN NI GATHERING!

  166. i used to study at kolej legenda langkawi.first batch year 1998.no junior and no senior.we control everything.at that time mmg nampak byk la kelemahan. we all piket jugak by then since it was a new college, kami dpt sabar dan bertahan lg. give them a chance .sosial problem pun tak ada sgt.and futhermore masa tu semua melayu. tapi yg sedihnya ada separuh student jurusan sains kena pindah jauh ke kawasan apartment jauh dr kolej. yg saya ingat perempuan diletakkan di taman kenari lebih kurang 5 km and lelaki di taman permata. takder situasi kolej pun. apa-apa hal mereka menumpangla dekat apartment atau blok tower yg terletak didalam kawasan kolej. Saya tinggal di blok tower. tingkat 5 dr 11 tingkat. di belakangnya terdiri dr barisan apartment mewah.yap! mmg mewah.bekas tapak hotel.semuanya ada, furniture, tv, everything. tapi dr segi pentadbiran mmg kucar kacir la jugak. cuma tak sangka after 9 years i quit study from there, everything gone’crazy’. at last after tamat pra sains, i continue my diploma at INTI COLLEGE MALAYSIA NILAI. more comfortable, exclusive, kebajikan terjaga. saya ambik course business it undergo with australian university. walaupun mahal dan tersenarai sebagai antara kolej elit tapi puas hati. so…fikir-fikirkanlah.cuma inti kolej dimajoriti kaum lain dan overseas student.

  167. Salam. ok guys, latest info..mcm ni lah. i got a friend who used to work with this college. He was there for more than a year but then he quitlah. he told me that this college is SUCK. even the staffs also having problem with the college management. salary, benefit…sume hancur. i’m almost join this college dulu..but lucky London College Management lagi meletop beb.tapi pity to those who yg kena tipu by the college which was confirmed by my friend too. so sape2 yg nak belajar kat this college, think wisely. choose a good college or klu mampu g oversea, lagi senang contoh mcm LCM, HOSTA, depend on your budget and course. kat malaysia ni, most of the colleges, pentingkan wang ringgit jer, tapi not really particular on the quality. no wonder university2 kat malaysia ni xmasuk world ranking. not to condem, tapi klu that’s the fact. xkiralah gomen ke, swasta ker..sorry to say quality dah menurun. i ada buat interview last week. This girls grad dr Uitm or Unisel, klu tak silap, ambil course TESL (Teaching English as a Second Language), tapi bila i interview, hancur, budak King George V atau Undang Rembau English Secondary School punya english are 10 times better. what i mean, tak semestinya kolej yang u nak join tu perlu grand, well known, tapi kualiti xda. Nasihat tuk korang budak2, pilih elok2…ambil course yg menjamin masa depan dan yg berkuality. selamat semua

  168. qamarul azhar bin jamrus

    hai,buat semua orang yang nak masuk ke kolej lagenda tu pikir la 1001 kali….takut da masuk nanti merana pulak, bye2

  169. aku baru dapat kol jadi pegawai pengambilan pelajar. sama dengan “education facilitator” aku Harap Xkena tipu lahh..so korang bagi pendapat lah..pegawai tu sama ngan “education facilitator’

  170. akuh da study sini 1taon lebey.
    macam2 bende lah dgr pasal kolej neh.
    mule2 EF pnye lah baek.
    then lame2 lepas tangan.
    pastuh kolej neh buwat hal macam2.
    trutame nye STAFF KURANG AJAR.
    dorg tuh ta sedar diri.
    da lah makan duet ktew.
    then na kerek cm siall.
    tnye lah mane2 student.
    sape ske ngan staff hostel.
    prangai cam cilake.
    student buwat report.
    student kne marah balek.
    bagi sape2 y dapat offer kat sn.
    tapayah lah.
    baek korg masuk tempat len.
    lagik bagus.
    kolej neh student trok.
    kes dadah,rogol,cabul,gugur anak,gaduh.
    macam2 lagi.
    kolej neh tade duet.
    sebab sebok na cover name baek.
    tana sape2 taw lagenda mmg sux.
    so dat dorg leh tpu lagik ramai org.
    rector sme tuh penipu jew.
    tgk lah keter dorg dpn lobi tuh.
    siap drebar lagik.
    duet dye beli kete mahal2 tuh.
    \duet hasil dawi mak bapak ktew lah!

  171. Aku dah final yr pun…amik hnd business….nak wat mcm mana, dh masuk kenalah abiskan….diaorg duk promote masuk UEL….entahlah…aku tention ngan pertakbiran ngan Ef…macam bagus sgt….gaji dah lah dari yuran yg aku bayar….cuma lecturer je aku suka…baik2 belaka…..spoting and bnyk bg tujuk ajar….aku sayang lecturer2 aku….miss OB nanti nasihat lagi ye…syok giler…

  172. ex student 07

    aku setuju ndgn pendapat korg…..bayaran neyr terlalu mahal bagi org yg sederhana pendapatan family nyer mcm aku……….aku dah grade selama 3 tahun aku ikat perut sbb nak bayar yuran….aku dpt tajaan mara sepenuh nyer 47ribu……tapi dari segi education nyer kira bagus bcoz lecture2 aku bagus2…..hnd ne byk dpt offer kejer kat private saja…..klu gov susah giler….klu korg masuk study kat college….studylah rajin2…..masa aku study kat situ byk masalah yg dihadapi dari segi financial, akedemik, kene pindah randah,….yg paling aku kesian bila aku tgk ada family ne anak nyer nak bhenti study…..dia buat cara baik dgn datag kolej tapi aleh2 dia kene marah dgn family dia kene marah sekali…..sampai ayah dia terduduk kat tgh2 admin….aku rasa kesian sbb pakcik tu nampak mcm org susah sgt….korg bygkan seorg ayah menagis disebabkan masalah kewangan anak dia nak study kat situ……mula2 aku pun nak tarik diri…tapi disbbkan aku dah ada aggreement dgn mara n kolej aku stay kat situ dgn berbekalkan doa mak aku…..klu ada pilih lain carilah ipta atau poli bagi org yg xberkemampuan………..

  173. ex student 07

    if any thing yg korg nak information or nak borak2 email aku naiza_0907@yahoo.com.my

  174. dopplergangger

    da kate kolej swasta..musti la mahal….pikiar la sikit..
    dri masuk sini baek korang gi kolej profesional mara……tu kire baik la tu

  175. aku pun bru je sesaat dua dapat panggilan dme… aku pun baca la apa yang korang tulis….
    otak aku pun dah blur…
    ada lagi rupanya yang nak makan duit haram kat zaman cybEr niE…

  176. tau la mahal dopplergangger…. tapi agak2 ler…
    pasal duit 2 aku tak kisah tapi kalu…
    aku bayar banyak2…tapi habuk pun tarak… apa kEs…. tak ke nie penayaan terhadap gadis suci sedunia…hua…hua….

  177. pape pun niE E-meil aku….
    nur_fatin1405@yahoo.com
    sape2 yang nak tolong aku…
    bleh le ringan2kan tangan send E-meil kat aku..
    aku alu2kan…

  178. wei..aku pun dp calling jg dari college itu..so bley percaya kah nie..???? hepzzz me…

  179. wei..aku pun dptt calling jg dari college itu..so bley percaya kah nie..???? hepzzz me…

  180. aku dah makin pening nie…..
    ari nie gan semalam diEr ada call aku lagi…
    aku jadi serba salah… sama ada nak percaya diEr ke webside nie…
    fawwah…. apa pendapat awak????
    nak g ke tak???
    saya rasa macam nak g kolej mmc je… kolej telekom…

  181. sabar dengar dulu dan kemudian selidik bak pepatah kata nothing in the world is perfect.pada hemah syalah bukan kolej ini saja yang ada masalah sperti ini bahkan institusi pengajian lainpun ada juga masalah sperti tuanx kata/hakikatnya kita perlu bagi masa kolej ini untuk memperbetulkan jentera pentadbiran mka susunatur organisasi yang lebih berkesan bagi menjanakan satu matalamat yang lebih efisyen pada masa akn dtg.usahlah gempar gempur halhal yg tdak menyenangkan phakx tertentu.satu ketika dulu kolej ini familia juga dan kurang komen.phak pengurusan kolej patut adakan sesi perjmpaan dgn pelajarx bagi menrangkn & menrealisasikan perkrax berbangkt secra ikhlas utk mengelakan persepsix & tekananx dari pengomenx.ni pndgan sya aje

  182. ak xtau mne 1 yg tul
    pening da ak bc
    so, ak wt kesimpulan, malas nk pk..hehe
    pape pn ak rs baik msuk ipta…emmm

  183. I got cheated by a Legenda Staff name Gao Xing (Nickname Apple) RM5500. Her passport number is G06383717. Today I came to Legenda College in Nilai but they said GaoXing/Apple has been terminated from the college because she cheated 3 China students each 3000USD. I cannot get my money back. If you know any of 3 students that got cheated, please call me 017 6350 737
    I will make a police report and publish this case in the newspaper. Call me too if you want to see Gao Xing / Apple’s photos

  184. sesiapa yang dapat tawaran jadi marketing executive ke atau education facilitator kat Kolej Legenda tu, tak payah lah terima. interview dia senang gila, janji bukan main lain konon2 ada gaji basic. padahal gaji basic satu sen pun tak dapat. orang2 kat situ penipu. kalo dah dapat at least sorang student, baru masyuk.tapi baik korang pilih keje lain lah drp jd marketing exec kat Kolej Legenda tu.

  185. Kolej Teknik Saito (saito technical college) sedang dalam proses untuk pengambilan pelajar,. Program peringkat Diploma dan Sijil. Pinjaman disediakan. Sesiapa yang berminat sila contct no ini untuk keterangan lanjut 012-7238049

  186. salam… aku dak legenda. nak tnye pd dak2 kolej len yg dapat mara loan, sebulan bpe eak korang dapat?dgr citer korang dapat sebulan rm600++. tol ke?

  187. Saye merupa kan Ex-student legenda..pada pendapat sya apa yg suadara dan saudari kata kan ada yg betul dan yg x btul…pasal apartment student mmg ada masalah tetapi pembelajaran dan loan yg di sediakan mmg benar kerna EF akan beritahu total cost yg perlu di bayar mereka akan bgtahu kita julah yg patut kita bayar ialah RM2000 utk register..RM16000 tuk yuran dan lebihan tu kita akan cuba dapat kan loan MARA or PTPTN…jd pada mereka yg tahu berckp sahaja fikir2 kan lah…tidak semua benda yg ada dalam dunia ne perfect…malahan kita smua manusia ne pun tidak perfect…wassalam..

  188. Pasal wang sara diri..Hanya student yg d bawah tajaan MARA sahaja akan diberikan wang sara diri sebanyak RM600++ sebulan…jd bg mereka yg layak mndpt wang sara diri tidak la perlu lg menyusahkan ibu bapa…dan slepas saya belajar dr kolej tersebut dgn mudah saya mendapat pekerjaan d syarikat audit terkemuka ERNST & YOUNG d bahagian pengauditan akaun kerana HND yg saya miliki memudahkan saya mendapat pekerjaan kerana nya ia d iktiraf oleh MQA…dgn kadar gaji bersih saya sebulan RM3000++..

  189. “Pasal wang sara diri..Hanya student yg d bawah tajaan MARA sahaja akan diberikan wang sara diri sebanyak RM600++ sebulan…”

    tp kitorang kat cni dpt rm500++ sebulan. mne pegi lg duit yg laen? juz asking.

  190. Readers, actually it depends on you.

    It doesnt matter where you are studying. It’s what and how you are studying.

    If you are an excellent student, this is a great opportunity, since to score in College Lagenda is not that hard. You have to control your mind and manage with whom you should be friend and close with.

    I’m the current student of College Lagenda, and scored 7 A’s in Spm 2006. Now in HND 2.

    I join Lagenda a week after my SPM and still continuing. Why? since I know my capability and what I’m doing, even though after 7 months, when my SPM results came out, I got local and overseas scholarship.

    Besides than that, before I join this college, for me, the college is not the matter. It just act like a proxy. Studying there, but the program is from U.K. . And I know what is HND and it benefits since my sister also got her National Diploma in YPM. Then she continues her study to Ireland, and grab her ACCA one -shot.

    From my personal point of view, the lack of this college is only on ‘how it picks’ the students and the EF. So, there is a variety of students here. The excellent and poor. So you have to pick and choose.

    What I like about this college is its lecturers. Most of them are really friendly. But all this thing, it goes back to the student. Whether she/he wants it or not. If you attend the class, meet the lecturers regularly, did all the assignments , do the study group and give your best, what on earth you should be worry about. right?

    What do you think, only UM graduates are good? are they all good? Life needs both. The good, and bad. So we, as a human with senses can evaluate and make a wise decision.

    And if you know your potential, and how far you can go, why you should be afraid of ‘where you are graduated from’.

    I believe in myself. I don’t afraid of failing, and I will keep trying.

    The college might not perfect, since logically, will they need to teach all the things about life in 3 years? So, you as a student, should make an initiative to learn more and do your own self-study. If the lecturer teach you a, find the b, c and the others. think out of the box.

    So, here I can make a conclusion for all of you who are still 50-50 whether to continue studying here or not.

    Pros:
    -the lecturers are friendly. They are really handful in helping the students (only if you meet the lecturers regularly)
    -The apartment is good, with all the complete facilities that you dont need to worry about. Besides, its near to the college.
    -The internet facilities are provided. (this is one of the main reasons why the students fail. =) , try to make use of it wisely)

    Cons:
    -I personally, doesn’t like the EF (their ways) and the management. But somehow, if you brave enough to point out your rights, sometimes they will take action. Just be frank and give a point blank statement. They will act.
    – the learning facilities is not to ‘its limit’. Sometimes you have to share your computers with others, and etc. (bring your laptop, that will helps =) ). And, it’s still using the so called ‘eco-friendly’ OHP in most of the lectures.
    -Friend’s influence is a big problem there. So, step on your own. Be friend with whom that you think has the same mission and vision as you are.

    Tips:
    -Be close with the lecturers, and try to learn more and more. Keep your life busy with studying and learning new things there. (internet provided eh?)
    -BE ON YOUR OWN.
    -Maintain a good grades/results there.It’s not that hard. Since you don’t be shocked to see that most of the students result will show ‘F’ on the result’s board. Why? since most of the students, are lazy, influenced by their friends, culture-shock, didn’t attend the classes and etc etc. So they fail and start gossiping here and there, about the college, their freeze-loan n etc. Come on Malaysia. Is this our culture? Try to find those who appeared to get ‘D’ (distinction) on the result’s list, and be friend with these type of ppl. Learn and see their ways of studying, and thinking.

    The normal situation there,is simple (the reasons why many ppl said that Legenda is not good)

    1st. its because how the students are picked. (as I’ve mentioned above). they use EF(education facilitator), rather than advertising. Their approach is telemarketing. So, only targeted people will get notice of the existent of this college. We need to bear in mind, the EF also has wife/family to be feed. that’s the reasons why, sometimes you will see that even the student’s who doesn’t get any chance to study elsewhere will continue here. This is their last resort.
    The EF, only did their job, to make a living.

    Then, when these ‘unselected’ people, get the chance to study here, do you expect they will score? majority not. So, that’s why you can see lots of bad comments about this college on the net. They did get the MARA, but the MARA has set the minimum limit of 2.5 for the pointer, before the loan is being freeze. When the student’s loan is freeze , they need to pay the semester fees by their own until they achieved pointer 2.5 and above. (current requirement)

    And if they can’t achieved it, and can’t clear the tuition fees, they will drop-out. And that is what happened to most of the ppl who comments here. And it continues.

    I’ve learned the culture of College Lagenda.
    You need to be on your own, and just study. To excel in Lagenda is not hard. It’s our culture, (the student’s culture) that makes it hard.
    Be positive, and you can excel anywhere.

    Remember, it’s not about the college. Its about you. Whether you are determined enough to excel or not.

    I never regret of studying here, besides, it makes me to be a wise man. Since, I might not get a chance to evaluate the ‘good’ and ‘bad’ people, in front of me if i’m not studying here. I might not learn, how to be self-independent and learn the skills to keep myself motivated at all time and etc. Now, I’ve learnt more about social, our Malaysia culture, our graduates that is so called ‘hard to get job’ , and etc.

    So, for me. Anywhere is still the same. It all depends on you, whether you want or not. Simple is it? If you want yourself to get haunted by all those comments, you will not get elsewhere. Start moving, and start living.

    In order for you to be all-rounded person, you need to mix with all these ppl. The good, and bad. Wise man is judge by the obstacles that he can countered. Not the reasons, that he can created.

    What ever it is, wish me that I can achieved my target in next 1 1/2 years, to continue my degree at UEL london. That’s my dream, and I enter Lagenda for this opportunity.

    Don’t be afraid of the EF. You pay them.
    Dont be afraid of the Management. You pay them. Don’t be afraid to demand, for a better study conditions.

    So, clear guys?

  191. ASSALAMUALAIKUM W.B.T
    dn slmt sjhtera…

    Aku pelajar kolej lagenda ni dan msh lg stdy kat sni,mmg de baik n buruk nye tp stkt ni aku nmpk lbh bnyk yg buruk dr yg baik…yg aku rse ok die pnye education ar (majoriti nye HND) sbb di iktiraf oleh pihak LAN n MQA,cume trplng pd student tu sndiri nk stdy sungguh2 or x…kalo lbh usaha nye lebih ar hasil nye kan,mmg mhl yuran kolej ni…aku pon dh tnggung bnyk hutng ni sblm grad,tp aku x ksh sbb duit kite leh cari,yg pntg aku dpt stdy sbb result spm aku x bpe nk lyk tuk msk ipta…cume yg aku x puashati tu die pnye kemudahan kurg kt sini,mcm2 klmahan nye…aku rse x berbaloi ngn pe yg kami byr,tngk kolej lain yg harga nye lbh krg same ngn kolej ni…kemudahan lengkap n trjage…rsenye pelajr xkn de mslh kalo sume kmdhn de kn…cam kt sni kami pkai pe yg de je,mksd aku cam lab ngn pralatan nye…bnyk lg kmdhn lain yg xde,bdk2 main rugby pon main kt tepi pdng bola je sbb pdng x ckp,n mcm2 lg ar yg x ckp…bkn x pnh di bwk kpd phk atasan tp sume wt bodo je…majlis perwakilan pelajar (mpp) lg ar cam xde fungsi,mslah stdnt lngsng x pnh amik port…bg yg nk msk sni tlong ar pkr blk kalo EF yg iye2 kol korg tu ckp kmdhn kt sni lengkap,aku x rse lengkap lngsng…slalu nye EF tu akn cite kt sni mcm2 ade,padahal kosong je tmpt ni…maksiat bnyk lak aku tngk smpai aku xnk kuar rumh sbb bnyk sgt ‘belangkas’ yg berkepit kt sni,skt mata n hati bile tngk anak2 melayu kite jd cmtu…dewan ngn swmmng pool blkng umah aku ni dh bpe thn trbengkalai x jln2,wat tmpt biak nyamuk je…dan bnde yg plng wt pljr mrh adlh bnde ni,korg bygkn bile korg ngh siap2 nk p kls ni pastu tuan rumah dtg halau korg sbb kolej x byr sewa pd diorg,rumah yg aku mksdkn tu adlh tmpt tnggl kami yg di cop sbg HOSTEL tu ar,de ke org dtg halau stdnt drpd hostel???pdahal yurn tok hostel sumenye dh dijelaskn wktu mule2 rgster kt sini,byr bkn tok sbln dua tp sekaligus tok 3 thn kt sni…pe perasaan korg??? dan bnde yg plng bnyk trjadi kt hostel lagenda ni lak kes pecah rumah,padahal pak guard belambak kt pntu utama hostel ni tp sume nye skdr brdiri cam ptng je,kes pch rumah ttp brlaku…ikot kan cam dh x thn nk stdy kt sni tp pe yg aku dh start aku msti kne abiskn sbb rugi dh byr mhl2,tlng ar sume doa kan aku brjye harungi sume nye kt sni n brjaye tmtkan stdy aku ni,AMIN…

  192. bro, ye ke cm 2 kamu ckp? lua pn cnfius jgk nk blajr sna.

  193. KEPADA BOB AKA CINCAN biasala hidup jadi student,tmpt lain pn sama jgk,MMU lagila teruk diorg punya lab.yuran lagi mahal,blaja lg susah.buat ko nak peningx2 dgn masalh sosial ni,kat luar kolej pn sama jgk.masing dah besar panjang,masingx2 pandai pikirla nak jaga maruah diri n keluarga.jgn jdkn itu sumer sbgai masalah,blaja betulx2 ikut tips CALL ME MIN.x susah pn,guarantee u can be excell.

    KEPADA YO,time blaja ni kat manax pn mmg ader sosial problem.even UIA pn ader masalah.class tudung labuh,kuar mlm g clubbing sluar dalam dgn coli pn x pakai.dats the reality of student life.tujuan anda adalah utk blaja,so blaja la betul.semuanya atas kita dalam menentukan corak n masa depan kita.

  194. Alo….smekom…
    ahakszzz….
    Blog…biasela….
    korang gunela akal pkran memasing…
    Atas muka bumi ni ade tak BLOG yang memuji???

    Atas muka bumi nih, SUME BLOG CITER Keburukan….

    so come n see it

  195. btul ke bidadari dtg umh kte…
    aku pown ade dpt gak pggln..
    nnt dorang dtg aku nk ngoratlah..
    pastu check in.
    hahahaha…

  196. tolonglah jangan masuk college ni ! nak belajar mechanical engineering RM70,000 ? kalau orang nak buang duit belajar dekat sana ! kalau aku jumpa keling yang bernama vicknesh veera sumpah memang aku nak pukul dia sampai dia rasa macam mane kalau tipu orang !

  197. eh,korg smua biar btul,jgn main2.aku pun dpt twran kje kat kolej 2,hri isnin ni kene lapor diri,aku tkut ni.aku rsa nak cye ke x?aku skrg tgh pening gila nih,hu3.

  198. betul sgt ape yg di ckp 110% percaye la

  199. lebih baik korang masuk giat mara ,dapat duit lg. sijil pun laku lg dgn kerajaan

  200. budak legenda smart

    maznah // November 17, 2006 at 10:54 am

    sesiapa ader no telefon opis kolej nih. bagi saya.. ader byk perkara saye perlu tanyer pada pihak pengurusan kolej..saye perlukan cepat..
    06-7587888..

  201. AKu pnah keje yang korang cakap kan menipu and whatsoever 2..tapi korang xtahu ktorang brape banyak tlg korang untuk masok kolej 2..ktorang yang guarantor korang masok..kalo korang wat hal..kteorang yang kene buang..and its not easy to find and to get in that company..setiap kolej memang ada yuran kan..this college pn ada..so..ape bezanya?cme this college nak bagi u’all kelebihan individu..berurusan berseorangan..and for macamane kitaorang dapat info korang tu..c’mon la..u’all bukannya indon ke singaporean ke..u all kan malaysian..memang la ada detail dari PPD..so..i cuma nak bagitahu..there’s no lying behind kolej lagenda doors..kalau rasa nak berjaya..jangan fikir negative kat orang..setiap apa terjadi ada sebabnya..kalo kitorang nih sindiket tipu duit korang..dah lame dah kene cekup ngan polis..k..sekian..

  202. aku bley cakap..banyak orang kene tpu dgan penipu2 yang xpnah blaja kat kolej 2 lagi..peralatan xcukup?padang xcukup besar?kolej bayar rumah sewa?kepala hotak ko la..sejak bile pelajar dibenarkan duduk luar hah bodo?

  203. apa yg dimaksud kan rumah sewa tu hostel =.=
    hang ingat rumah tu pop sendiri… hostel tu pun ada yg memberi sewanya… mean kolej sewa rumah tu tuk di jadikan hostel… tapi byk perumah complain pihak kolej tak bayaq so yg kena student.. ada yg kena halau dari rumah sbb pihak kolej tak bayaq.. (len kalikan org tu nak ckp org len bodo pikiq sendiri dlu)

    erm actually saya bukan dari college lagenda n sy dgr byk tgh perkara buruk pasal kolej ni n sy tak tau sejauh mana kebenarannya… well every IPTS is like that the management is poor… but its depend on us 2 make its differrent.. mmg la swata mahal da namanya swasa tu la yuran melambung2… sy pun grad dari kolej swasta gak .. mmg mahai nak mampos la yuran tapi sy ada pinjaman ptptn… so kira ok la tak yah pikiq time study sbb da kena cover..tp pas study poning den nak bayaq XD.. study kat mana2 pun sama je just terpulang kat kita. kalau kt mmg da niat nak study so study la sebaik mungkin n dpt keputusan yg bek… kalau korg ckp nak dpt 3 pointer tu susah bek tak yah lah nak samb study buang duit je.. kalau nak samb setakat ckp2 makan apa gunakan.. well sy faham ada yg da berusaha tapi still rendah.. tapi selagi ada jln kita kena tingkatkan usaha… for those yg nak mai masuk u or college saja nak tunjuk2 konon budak u bek tak yah… kita masuk nak study.. tapi kes kolej lagenda ni mmg sy dgr student dia semua hancur sbb apa.. sbb depa ni hanya tau enjoy n yet salahkan kolej kata jerut darah la apa la..
    habis tu mana pegi duit mara bg bulan2 ?? korg p enjoy??
    well ni just saja nak kongsi apa yg sy tau.. kalau korang pemegang pinjaman mara if dpt 3 pointer keatas akan dpt potongan daripada pihak MARA.. so untuk kurang beban n balas jasa ur parent y not u try ur best n giv 3 pointer n above.. sbb sy dpt potongan XD dari 17K hanya bayaq 1.9k .. kalau dpt 3.8 above tak yah bayaq satu sen pon 4 MARA… if 4 PTPTN u need 2 get 4 pointer >.<
    tapi kan kalau leh kepada yg sepa2 kat sana tu kalau leh pilihlah IPTA sbb yurannya murah … jauh dari dari IPTS.. kepada yg tak pat masuk IPTA tapi ingin melanjutkan pelajaran n tak da choice at least apa yg leh korg wat dapatkan keputusan yg cemerlang… bukan p enjoy…
    Kolej lagenda mmg banyak keburukannya dari segi pegurusan… tapi kalau u all betul2 nak study kat mana kita masuk tak jadi masalah…

  204. aku agk konfius skang neh..ade yg btl ade ckp xbtul..tp ms dorg explan tu cm best je..ntahla.. aku ingt nk survey dlu la ble g sne..amacm???

  205. assalamualaikum…
    untuk semua2 kt c ni ,saya nak la bg tau kowg pada tanggal 27/4/07 tahun lepas,.saya ada masukkan 2 orang adik saya untuk belajar d Legenda eduacation Group,sorang d HND & sorang diploma…sehingga hari ni saya masih lagi bertanya apa yg kedua2 nya x puas hati,,tp mereka x blh bg saya jawapan malahan saya yg kene marah..semua ini adalah sbb saya ckup terpengaruh dgn dakyah jahat kowg..honestly saya ckp, bkn orang dr LEGENDA yg offer tp saya yg offerkan adk saya untk masuk belajar.kalau mcm tu tentu saya akan merosakkan masa depan adik2 saya kan….tapi malangnya kowg silap.,,alhamdulillah adik2 saya still kt LEGENDA..buat ape la nk brkira sngt kalau bab pelajaran & sbagai penjaga saya rasa smue tu berbaloi la..sape pulak kowg yg nk sibuk2 mengata..WHO ARE YOU ?
    Tp satu yg saya hairan,,dlm byk komen2 negatif msh ader yg positif..x kisah la dr sape ex-student ke, pengutuk yg x bergaji ke @ satu lagi yg kowg panggil penipu,EF yer..mane plk kowg tau EF tu penipu..kowg ni TUHAN ke ? dan sape pulak kowg yg siap mendalilkan sesuatu itu adalh HALAL @ HARAM..kalau betulla mmang dowg penipu pun tentu la bkn smue..mungkin dr golongan kt c ni jgk kan..DAN kalau la anggapan & kutukan kowg salah, nak ke kowg mintak maaf pd setiap Ef yg ada kat sana..simple je la kita cuma nak ingat satu perbuatan kowg ibarat menabur pasir..opss..RACUN ke dlm periuk nasi org ! saya tau sakitnye hati kowg tp kalau kowg biarkan ia terus bersarang d hati akan bwk padah.besok2 org pulak kacau periuk nasi kite ,,saya seorang MUSLIM dan saya amat percaya setiap yg kita buat ader pembalasannye samaada BAIK @ BURUK..Kepada semua kt c ni sudah2 la tuuuu…SEMOGA KOWG SEMUE DILINDUNGI & DIBERKATI ATAS APA YG TELAH KOWG LUAHKAN DGN SEIKHLAS HATINYE..INSYAALLAH

  206. akum aku nk bg thu skit je actly aku bkn nk ktuk cma aku rsa x puas hti jew…aku dh bljr sni nk hmpir sthu(bln dpn r) tp smpi skunk duit pnjmn mara aku x dpt2 lg..aku tgh pning ni x kn r aku nk mnta duit kt mak aku..sgn aku..dh r mak bpk aku ada prblm duit,duit mara aku plk x dpt2..tnsion seh…

  207. assalamualaikum…

    to: gurlz

    ape2 biarla saya bhasakan saya akak je ye!
    4 ur info,2 org adik akak tu blm lagi dpat MARA..akak lagi rasa gawat & tergugat..iyela 2 org tu ! yg akak cuma blh cakap sabar je la..demi nak belajar.kalau ader masa,contact2 la MARA tu..sbnrnye ini bkn salah sape2…..lg satu akak nk le psn kt adk ,x la brp sesuai kalau nak kongsi cerita psl MARA kt c ni.adik xkan la xtau ader org tunggu mase jer nk hentam org LEGENDA ni..biarla kita dgn bangga menyatakan kita ni student LEGENDA..adk lyk msk kolej,dia org x layak,tu yg mrah sangat ..
    akak doakan semoga adk cept2 dpt MARA..INSYAALLAH & maafkan akak andai terkasar bhsa..salam

  208. saya lepasan hnd IT sudah pun grad…sepanjang saya belajar alhamdulillah segalanya mencukupi.tiada masalah dengan pelajaran..belajar pun ok.cuma kemudahan seperti komputer pada waktu itu masih kebelakang.sewaktu saya ingin menamatkan belajar baru la komputer di gantikan dengan yang baru.kalau masalah sosial dimana-mana pun ada.di ipts pun ada.tak cukup padang?..bersyukurlah dengan apa yang kita dapat.kalau tuhan dan lorongkan kita untuk belajar kat situ terima la dengan seadanya.terimalah ketentuan dari ilahi.jangan nak menyalahkan orang.pada yang nak sambung belajar di kolej ini di persilakan.pada saya kolej ini memang best.kalau belajar dengan betul tekun di mana2 pun belajar akan mencapai kecemerlangan….tapi kalau niat hati sudah menyongsang belajar pun entah kemana…tepuk dada tanya selera

  209. cariakukalauberani

    stakat nk damn kolej ni dalam web @ blog…satu sen pun tak gune…

    dtg dulu…tgk sendiri…nilaikan sendiri…usaha tangga kejayaan…

    orang bleh cakap ape saje bile dah kene buang keje…

  210. cariakukalauberani

    sape aku eh??
    cari aku…
    usop3625….

  211. salam smua..
    pergh..
    mule2 bace dr atas sampai bawah..
    gilo la kolej legenda kena hentam..
    tp part hentam2 ef tu sy xkesa..
    lalala..
    bg sy yg da lebey setahun kat sni..
    masalah tu mmg ade, trutamenye nk tgu mara masok, tp xngape la, da protokol dia camtu..
    nk kate sy org berada pon xgak..
    nk ikotkan..
    ada sesetengah2 ef n management yg membuatkn kolej ni jd trok, maklumla, kerana nila setitik, rosak susu sebelanga..
    pada sape2 yg kna tipo tuh, harap bersabarla ewh..
    sy d sini cukop berhati2 dan setiap rekod pembayaran sy simpan sbagai bukti utk masa hadapan, kalau diorg tipo, sy ley claim balik..
    stakat nih..
    kesemua blog mengenai kolej legenda hanyalah sekadar utk mengutuk kolej..
    yg sadisnye..
    student sendiri kutuk kolej..
    nasib la, da malas g kelas, mmg la kena extend sem dan tambah yuran lg, salah sendiri..
    sy sokong komen dr akak NURIEL..
    ape yg penting bg sy d sini ialah..
    pembelajaran d kolej adalah lg penting dr semuanya..
    biarpon yuran mahal, 3 pointer bkn mustahil..
    jika ada yg tertipo, kemukakan bukti n saman tros management kolej..

  212. apa hal korang smua ni? Dah ilang akal? Yg sibuk nk mngata n bcrita yg bkn2 ni apa hal? Jgn sibuk nk mcari ksalahan org lain. Cari kesalahan diri dulu. 1jari mnuding org, 4 jari lg mnuding diri kita sendiri. Ingat tuhan. Tuhan maha adil. Sape yg salah akn dpt blsn nya. Ingt lah…MEMFITNAH ITU BDOSA BESAR APATAH LG MNGATA ORG…..

  213. salam semua…
    aku ni still student legenda lg. Kolej linton. so far aku ok je study kat sini. Ok sgt. xde masalah lgsung.

    Tp apa yg aku phatikan, rmai student yg dah lupa diri. Spatutnya blajar, bkn nk cari psl ngan kolej. Asyik complent xtentu psl. Apa? Ingt kolej lain tu xda prob? Nilai college? tylor college? stamford college? cosmopoint? TIPU KLAU KATA KOLEJ TU SMUA XDE PROB. Cuma mslh tu smua xdigembur2kan. Sbb tu ramia yg xtau.

    MASALAH sosial? Smua kolej n IPTA ada mslh sosial. Jgn ingt smua student UIA tu baik sgt!!! Harap pkai tudung, tp bila selak, ada laki dlm kain? LG truk. UNiversiti islam ke tuh? YG SEBENARNYA KITA SBG STUDENT,KENA PNDAI JAGA DIRI…..Paham semua????????

  214. btul ckap ko student legenda,tp dowg da tensen sal dwet mara yg xdpt2…aku pun pning,mara xdpt2…da nk msuk 1thun pun.penat nk tgu.tlonglah…cner nk wat.psal sosial smer kolej n u ader…aduhhh.pening..

  215. Saya salah seorang TL untuk Marketing Dept di Kolej Lagenda. Saya telah membaca kebanyakan komen yang telah dipostkan di sini.

    Saya akui bahawa dalam hidup kita ada berbagai pengalaman pahit dan manis. Tidak semua perkara dalam hidup ini baik. Akan tetapi yang baik kita jadikan tauladan, yang buruk kita jadikan sempadan.

    Saya ingin menyatakan disini bahawa sebelum seseorang ingin menyambung pelajaran di Legenda College, anda perlu mengetahui secara mendalam tentang kolej ini, kursus – kursus yang ditawarkan dan lain2 lagi. Anda perlu bertanya kepada EF yang menghubungi anda sedalam – dalamnya tentang kolej ini. Selain itu anda juga perlu mengetahui akan makna – makna dunia pendidikan seperti akreditasi, yuran, moderation, dan sebagainya. Jangan berbicara yang bukan – bukan jika anda tidak mengetahui akan perkara yang saya sebutkan tadi.

    Berkenaan kolej, saya sarankan sesiapa yang dihubungi oleh sesiapa dari kolej ini (EF, TL, SGM, BD dan sebagainya) untuk datang dan melawat kampus dan melihat kemudahan yang ditawarkan. Jangan membuat keputusan sebelum anda melihat kampus ini. Anda hendaklah mengetahui apakah jenis bengkel yang terdapat di sini, bagaimana dengan kelas, studio, bilik tutorial dan kemudahan – kemudahan lain. Luangkan sedikit masa untuk melihat keadaan disini sebelum meletakkan komen yang akan membuatkan anda kelihatan kebudak2an.

    Yuran yang ditawarkan pada hemat saya adalah berpatutan. Tiada benda yang percuma dalam dunia pada masa ini. Hatta jika kita nak masuk kencing dalam tandas awam pun kena bayar 30 sen. Siapa tahu pada masa depan udara yang kita hirup pada hari ini akan dikenakan bayaran?

    Saya pernah bekerja di 2 buah Universiti swasta terkemuka di Malaysia. Memang yuran yang tertulis di brochure rendah tetapi bayaran tersembunyi yang bakal dikenakan pasti membuatkan ramai orang menggigit jari. Setelah saya join Legenda Education Group, saya dapati mereka telus didalam bab duit ini. Mereka akan memberitahu bahawa yuran yang dikenakan adalah RM ________ termasuk semuanya. Yang tiada dalam pengiraan cuma duit makan dan duit buat assignment (kalau nak enjoy memang la kena cari duit sendiri. Takkan biasiswa nak tanggung kut). Asrama dalam kawasan kampus jadi pengangkutan tidak menjadi masalah.

    Didalam masyarakat Melayu, IPTS dianggap mahal dan hanya pelajar yang tidak mencapai kecemerlangan semasa SPM akan memilih IPTS. Sedarkah mereka yang IPTA juga sama harganya dengan IPTS cuma yang berbeza adalah yuran pengajian di IPTA ditanggung kerajaan sebanyak 80 – 85 %? Pada hari ini IPTA juga sudah mula menerapkan apa yang dilakukan pihak swasta. Tidak membayar yuran, tidak boleh mengambil keputusan peperiksaan.

    Bukan semua pelajar IPTS tidak mencapai kecemerlangan. Di Universiti swasta tempat saya bekerja dahulu, seorang pelajar Melayu mendapat keputusan 8A1 dan memilih untuk menyambung pengajian di sana kerana ijazah luar negara yang ditawarkan. Beliau datang dari keluarga sederhana akan tetapi nampak kelebihan Universiti swasta berkenaan.

    Bagi sesiapa yang mempersoalkan tentang akreditasi kursus – kursus di Legenda Education Group, saya nasihatkan anda tidak menulis di forum ini jika anda tidak memahami apa itu Approval, Partial Accreditation, Standard Minimum dan Full Accreditation. Jangan memperbodohkan diri anda dengan menyatakan bahawa Legenda Education Group tidak mendapat pengiktirafan LAN (sekarang dikenali dengan nama MQA).

    Pengiktirafan diperlukan untuk memohon pinjaman MARA & PTPTN. Tanpa pengiktirafan tiada pinjaman boleh dikeluarkan. Bagi sesiapa dalam forum ini yang tidak dapat lagi duit pinjaman MARA / PTPTN, sila semak dengan EF / recruiter anda. Mungkin ada masalah yang memerlukan anda menghubungi mereka. Jangan ingat pinjaman MARA mudah. Banyak syarat yang tidak pernah anda fikirkan yang dikenakan.

    Memang bekerja di Marketing Dept. Legenda tiada gaji. Itu sebabnya komisen yang dibayar tinggi. Ini untuk mengelakkan seseorang tidur di pejabat dan tidak membuat kerja yang diamanahkan / membuat kerja sambil lewa. Dakwaan bahawa EF menipu adalah satu dakwaan yang tidak berasas / dibuat setelah anda tidak memahami apa yang berlaku.

    Di Legenda Education Group, setiap permohonan untuk menyambung pengajian pada masa ini akan melalui tapisan yang ketat oleh Jabatan Pentadbiran Pemasaran (MMD) termasuk mengadakan temuduga kemasukan. Ini dilakukan untuk mengetahui akan pencapaian pelajar, apa yang telah dipromosi oleh EF (supaya tidak berlaku overselling of the university oleh mereka), kelayakan pinjaman MARA dan PTPTN dan lain – lain lagi. Pada ketika itu, anda akan diberi penjelasan yang secukupnya. Apa yang diinginkan pihak Legenda Education Group adalah anda akan belajar di sini sehingga tamat tanpa menghadapi risiko ditipu.

    Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut akan Legenda Education Group, sila e mail saya di shaffraz@hotmail.com. Insya Allah saya sedia membantu anda.

    *kepada sesiapa yang berminat untuk menyambung pengajian atau bekerja sebagai EF, sila hubungi saya.

  216. TO: AULIA ITP
    U masih study kat sana kan..saya tau ramai lagi x dpat MARA..SYA nasihatkn awk prgi office MARA kt KL & tnye status pinjaman awk tu,And then sblm prgi make sure ur pointer lepas..paham2 sendiri la MARA nk berapa kan..pls be attention

  217. next week i dftar kolej ni..plz give a tips about dis college…ni la masa dpn aku satu2 nye..
    ape2 hal,send mail at gotmylurve@yahoo.com

  218. aku rase kolej legenda nie..mmg penipu…cuma caranya halus…tapi siap ada blog utk kolej nie tu…klu yang bebaik x per la…nie byk yang teruk…kirakan ada jugak lah inisiatif bebudak lame utk “menyelamatkan” bebudak baru dari ditipu… aku budak kolej jugak…tpi bukan kolej legenda lah…cuma bru tadi aku dpt call kje perunding akademik gji mak aii beso gilee…..termsuk komisen 2-3k spe x nak….tu yang aku buat research mengenai kje kt kolej nie…nasib ada blog nie…..slamat x pergi….

  219. first of all
    assalamualaikum,
    i got a call too, from a person named hafizul…
    he said i am one of those ‘lucky’ students choosen to further their studies under this edexcel programme at itm mantin, nsembilan.
    anyway, i went to their talk, receive couple of sms n calls.personally, judging from their speeches n sms, they basically wanted to advertise the programme n the mara sponsorship. i’ve been to taylors’ college interview b4 n found out, it shouldnt be this easy. i dun want to judge based on the comments here; which mostly may be true, but i think as a thinkable human being, u’ll figure out the truth.

    they even asked me to go to the interview in mantin, ns but considering i am from Sabah n had to buy a ticket plus being suspicious at such offer, maybe not.

    thats all (just wanted 2 share)

  220. Untuk pengetahuan…
    Saya PERNAH BEERJA SEBAGAI EDUCATION FASILITATOR,yang tepon2 adik2 nak ajak masuk Kolej Legenda…
    Baik tak payah masuk, displin 0%,pakaian student luar negara tak cukup kain…
    Tak payah…MAHAL… TAMBAH HUTANG MAK BAPAK…
    Then bagi yang nak keje..TAK PAYAH GAK, gaji ikut korang dapat pelajar ke tak,kalau tak de, HARAM SATU SEN KORANG TAK DAPAT GAJI… AKU 6 BULAN KEJE SITU,cawangan JB
    nak tau lanjut, e-mail aku

  221. Saya banyak membaca komen – komen yang saya anggap ‘kartun’ di sini. Komen seperti mahal, tidak mendapat tajaan MARA, dan beberapa komen lagi yang pada anggapan saya TIDAK ditulis oleh orang yang berfikiran panjang, terbuka dan telah membuat penyelidikan yang mendalam.

    Saya tidak menafikan bahawa ada sesetengah EF yang menipu semata – mata untuk mendapat pelajar. Tetapi jumlahnya boleh dibilang dengan jari dan secara tidak langsung ini boleh menutup periuk nasi EF yang lain.

    Anggapan kolej ini mahal adalah suatu anggapan yang kurang tepat. Pada anggapan saya, yuran yang dikenakan adalah berpatutan kerana ia termasuk / meliputi yuran pengajian, yuran asrama, yuran makmal komputer, yuran perpustakaan, yuran utiliti, yuran ‘moderation’ untuk kursus dari luar negara, yuran permohonan pelajar untuk mendapatkan sijil dari universiti luar negara dan sebagainya.

    Untuk membandingkan Legenda Education Group dengan universiti yang dibiayai oleh GLC (Government Link Companies) seperti UNITEN, Universiti Multimedia, UTP, Wawasan Open University, dan beberapa universiti lain adalah tidak tepat kerana universiti – universiti berkenaan mendapat subsidi daripada syarikat utama mereka. Legenda Education Group adalah sebuah syarikat yang bergerak sendiri tanpa mendapat bantuan / subsidi daripada mana – mana pihak.

    Seperti yang telah saya nyatakan dalam posting saya sebelum ini, saya pernah bekerja di 2 buah universiti swasta yang terkemuka di Malaysia. Salah satu daripada universiti berkenaan adalah universiti swasta yang termahal di Malaysia. Untuk mengikuti pengajian peringkat degree disana, anda perlu menyediakan sekurang – kurangnya RM 63,000 untuk yuran pengajian sahaja tidak termasuk yuran yang lain. Seperti yang saya nyatakan tadi, sila buat penyelidikan dengan mendalam sebelum menulis apa – apa di sini yang akan membuatkan anda kelihatan tidak berilmu.

    Saya telah ke Ibu Pejabat MARA Kuala Lumpur dan bertanyakan masalah yang dibangkitkan disini. Apa yang saya dapati adalah MARA sedang menangguhkan sponsorship kerana kekurangan peruntukan. Kita harus ingat bahawa pada hari ini dunia sedang mengalami kegawatan ekonomi. MARA juga tidak terlepas dari masalah yang sama. Adakah anda tahu bahawa peruntukan tahunan MARA untuk tahun 2009 telah dipotong separuh daripada peruntukan asal yang diminta? Sila baca website Parlimen Malaysia dan semak kembali ‘hansard’ untuk mengikuti persoalan dan perdebatan yang dibincangkan. Anda akan dapati jawapannya berada disitu. Sekali lagi, sila buat penyelidikan sebelum menulis.

    Juga apabila saya di Ibu Pejabat MARA, saya mendengar keluhan pegawai bertugas. Mengikut kata beliau, MARA akan hanya menanggung yuran pengajian dan duit saku bulanan pelajar. Yuran lain hendaklah ditanggung sendiri. Beliau melahirkan kekesalan kerana kebanyakan pelajar Melayu datang ke Bahagian Pinjaman Pelajaran dan meminta agar kesemua yuran ditanggung. Ini bermakna orang Melayu masih hidup dengan mentaliti subsidi. Sampai bila kita hendak hidup dengan mentaliti subsidi sedangkan dunia telah berubah? Di universiti awam sekalipun pada hari ini, semua biasiswa dan pinjaman (PTPTN, MARA, JPA etc.) yang diberikan kepada pelajar akan dipotong sedikit untuk dibayar kepada universiti sebagai yuran. Ini dilakukan untuk mendidik pelajar agar menyedari bahawa tiada benda yang percuma didalam dunia pada hari ini.

    Ada yang mempersoalkan bahawa belajar di universiti ternama dunia seperti Cambridge, Harvard, Oxford, Al – Azhar dan sebagainya adalah percuma. Pelajar tidak dikenakan yuran pengajian, hanya perlu membawa sedikit wang untuk membiayai kehidupan disana. Mengapa pendidikan di Malaysia perlukan bayaran sedangkan pendidikan diluar negara diberikan percuma? Adakah anda tahu bahawa universiti – universiti berkenaan mendapat derma, harta wakaf dan sebagainya yang amat banyak dari dermawan, hartawan dan jutawan di seluruh dunia sehingga mereka mampu bergerak sendiri tanpa bantuan kerajaan? Sekali lagi, sila buat penyelidikan.

    Berkenaan disiplin, saya ingin mengingatkan bahawa masalah disiplin berlaku dimana – mana. Untuk itu, kita hendaklah tepuk dada tanya selera akan apakah tujuan kita datang ke Kolej? Adakah untuk berseronok?

    Jika anda perlu sebarang maklumat lanjut, sila email saya di shaffraz@hotmail.com. Insya Allah saya akan menjawab persoalan anda.

  222. saya dpt kol dan sms semalam pada 15/1/2009 dlm kul 2.30 ptg pasal PROGRAM PENGAJIAN UK (BTEC-HND, Degree), yg dapat TAJAAN MARA..KNA GI TAKLIMAT N TEMU DUGA 16/17/19 JAN 09 NI…kna bwk mcm2 la…siap slip gaji n KWSP parents…result spm x kuar pun lagi dia dh offer IPTA UK…musykil btul..result trial lak sy cuma dpt 5A je..saya mmg sangsi dgn benda ni,,,ayah saya mmg musykil dgn benda ni sbb dia pensyarah kat salah sbuah universiti kerajaan…mak sy plak kata try pegi kalu ada rezeki mana tau dapat kan? bila sy check internet pasal ni dan terjumpa mcm2 blog ttg perkara ni trus sy sms parents sy ckp smua tu tipu…boleh x bygkan perasaan sy? saya rasa lega sebab saya x payah pegi interview ni…tapi terkilan gak sbb ingatkan sume ni btul..dah brangan dah pegi uk..tapi hampeh…dusta semata mata.. terima kasih kerana mewujudkan blog ini dan menjawab sgala kemusykilan yg bersarang di hati sya! saya bersyukur sy x pegi benda mengarut ni..huhu…

    • my son cute boy

      adik,apa yg blh akak katakn klau adk nk bljar luar negara blh tp adk kena usaha..adk blh mohon GMI(Geman Malaysaian Institut) ni laman web GMI http://www.gmi.edu.com.my..adk akak bljar dkt situ..20.09.2009 adk akak akn g german mara taja..spm bape A..adk akak dpt 10A..yg pnting adk kena pk masa depan adk

  223. pg td 16/01/2009 dlm pkl 10 pg sy tlh mndpt satu pnggilan tel dr EF klj lgnda..sme la dgn twran dgn SAYA..siap akak 2 nak dtg jemput utk melawat kolej 2 lg esk pg..wah..sggp die dtg ke seremban utk jemput sy..sy pun hampir2 trpedaye jgk dgnnye..ingtkan btl2 bgs kolej 2..tp hampeh..stlah sy mlyari n m’bce komen2 nie tergejut jgk..KLU X XTAU LA APE YG AKAN JD PD SY..syukur la sy xmsk lg klj 2..ALHAMDULILLAH…

  224. PelaJar CeMerLanG

    Saya salah seorang bekas graduan Institut Teknologi Pertama dalam program HND in Civil Engineering di Kolej Legenda…and Alhamdulillah, I got 3.8 for my CGPA for final year. Yes, I did apply for MARA loan and now I’ve turned my MARA loan to scholarship coz of my excellence CGPA. Sepanjang saya belajar di sini saya rasa saya x pernah ditipu oleh mana2 pihak sampai la saya konvo. Bapak saya bekerja sebagai pengawal keselamatan je. sebab tu saya belajar rajin2. I bole buat xkan org lain x bole buat kot? Dulu saya belajar kat INTI amik course yang sama tapi diploma biasa so saya x berkenan la. That’s y bile I dgr Kolej ni ada offer HND from UK I terus quit n masuk cnih bcoz I know program nih sangat bagus. My friend of mine whose father is an engineer at Shell Sarawak used to tell him “HND is recognized almost worldwide, so buat apa amik program yg hanya dikenali di Malaysia saja”.
    So pesanan saya senang je, stop spread rumours n rumours bout my college as if we know everything. x sume graduan yg kuar dari nih x bagus ye. ramai lg yg dpt result yg cemerlang dah berjaya sampai skrg cume low profile je.
    org kite org melayu mesti ubah attitude kita.
    cari la facts/proof black n white b4 kita percaya tuduhan2 ni sume. bukannya men sedap mulut je sebar berita…haizz…sampai bile org kita nak fitnah2 x tentu pasal nih…

  225. ur right HND is recognized al over the world and certificate die bgus…de edexcel g…tp knowledge yg korgakn dpt kt sne x sme ngn knowledge college yg twrkn HND n btul2 nk spread the education..ble college cm ni bnyk crisis student pn bnyk la yg wat prangai…ble student wat prangai college ngn lecturer pn ssah nlk handle…so ble jd cm2…pmbljrn dlm class pn x bgus ble lecturer n some student mentality drop.cube byngkn ble lecturer or student brade dlm college yg x de mslh or krng brmslh…mentality diorg akn lbh fokus pd ape yg diorg wat tuk mjukn lg college n dri sndri..

  226. knape college len dpt subsidi coz yg len sume brtrf college university or university…dats y college ni x dpt…tp bygkn dh brape lme college ni hdp…tp x nek trf pn…asik tmbh college je..cmne student nk rmai…pas2 gne khdmt ef as pnrik student…cbe commercialize..n improve prkhdmtn yg diorg sdiakn…lg rmai student akn msuk…ble gne ef je n rmai yg tahu ef tpu lg la rmai tkut nk msuk…
    mmg fee college ni kire standard yg bg minimum kmdhn kt student but klau nk dbndngkn ape knowledge yg kte dpt kt cni brbeza ngn ape yg kte leh dpt kt college len yg fee nye lbh krng je…
    tau x college ni dh kkrngn lecturer cuz kbnyknye lri ke college len yg mnwrkn gji lg lg bgus..kbnykn yg dtwkn ple lulusan master ke ats…antara college yg sye tau cm taylor n segi..so nmpk la yg college cm taylor ni cbe improve kn lg pmbljrn kt sne n college ni x ksh pn…kbnykn lecturer bru cni lak biasenye international tp india or nepal whatever n local lak lpsn degree yg xde pnglmn mngjr lngsng…cmne student nk blajar cm2…cni bkn nk ckp psl ble ade org lh wat kte pn blh…tp psal hak kte sbgai student or lecturer ataupn consumer…

    • Itulah hang tu bodoh…kalau bertaraf kolej boleh buat program collaboration dgn universiti luar negara.
      Kalau bertaraf universiti, dah x boleh buat program luar negara, kenalah program sendiri….ADA FAHAM…budak sekolah pun tahu fakta ini…sayanglah lu tak tahu…

  227. haizz….ntahla guys..aku mgkin akan g sane..study sane..xtaula ape yg aku buat ni btol atau x..klu bace komen korg..99% say dont go…but …boleh caye ke kata2 korg yg……aku nak tgk sendiri..xnk judge sesuke ati je..tp buat kata btol…risiko ni bkn aku tggung sorg..fmly pon same..2 yg aku xnk..aku bkn kaya..tp klu ni semata2 fitnah,,,rugi la aku….camne???? haizzzzzzzzzzzzz~

  228. secara umumnya, mungkin kolej ni nmpak teruk dan mungkin jugak mmg teruk.

    yang memburukkan kolej ni adalah sikap2 EF yang xubah macam direct selling. ini bwat orang ragu2 nak masuk. maklumlah. blajarnye nnt bukan kejap. blanjenya bukan murah.

    management prob mmg ada kat mana2. hatta abg saya yang belajar medic kat mesir pun complain management prob.

    pasal kene bayar pinjaman, keluar hutang. itu boleh saya katakan salah kolej dan salah pelajar. kolej salah dari segi gunakan dwet pelajar utk bisnes. pelajar pun salah. patutnya, dah dapat pinjaman mara, buat betul2. convert jadi biasiswa. the mara akan sponsor blaja oversea lg. xkira la graduate drpd mana2 pun. janji kalo berjaya dan company2 ni nmpak potensi, mmg snang nak carik keje. jgn benti smpai diploma je. kalau boleh sambung degree. kite kene berusaha utk marketkan diri.

    saya bukan drpd kolej ni. haha. tp ni pendapat saya. tp saya cadangkan, sebelum masuk sesuatu kolej, pegi dulu tempat tu. jumpa student2 die. tny camne. dah puas hati baru pkir.

  229. dulu ef mmg xleh harap sbb gaji dorng pun xmenentu. sbb management mase tu xsistematik. skrng da ok da. ef pun makin rajin. siap wt mkn2 dalam 2 bln skali EF sponsor. cume masala kolej legenda ni satu je, iaitu pada tenaga pengajar. spjgn sy blaja kt sane hanye brp org lecture yg layak dipggl lecture. lecture lain sy rase ajar dak tadika pun xmampu. bygkan ade sorng lecture ni hanyer pndang murid yg kt hadapan die dan di baris pertama shj smpi plaja keluar klas pun die xtau. yg sy xleh thn tu klu ade soalan yg die nk paparkan. bila plajar xdpt jwb die nk jwbkan smpi die sendiri xtau nk jwb. klu da dpt jwp tu die padam tulis jwp baru yg tah betul ke x. sampaikan note ktorng penuh conteng2 jela. klu ajar fhm xpe la.ajar pun kelam kabut

  230. saya baru jer dapat ofer utk sambung study kat sana..dia siap suruh dtg n tgk sndr campus 2..btol ker bley apply pinjaman mara kat situ? anyone bley tell me da truth..dah ragu2 nih ..naseb baik saya try tgk web nih coz cam xprnh dgr pon nama kolej nih kat iklan2

  231. hye..
    like u guys, i also have been contct by EF..
    said that i layak 4 degree program from linton college..
    at first i ok je..
    but lme2 i mcm well.. doubt r..
    yela.. they called me many times..
    mcm desperate nk student plak..
    then they come 2 my house coz my father seems 2 intrested with this..

    they give us information n xplain things bout this college..

    i found it intresting!
    yela..
    sape nk bg u degree in civil kn?
    plus! it is colaboration with UEL..

    4 years n a degree!

    then i found out this colage pon under lagenda group..

    n i saw this blog..
    then i was like “ouh.. ok”

    the thing is.. what if what all this is not true?
    it will b a rugi if i dont go there..

    can some people xplain 2 me?
    i was offered degree in civil engineering from linton college.. for 4 years.. n i’m elegible 4 MARA.. yes rm 2000 4 pendaftarn need to pay..
    n 28 thounsnd something aftr i finished my studies..

    i just want answer is those what u guys said r true..
    i’ll b going 2 join them next week..
    so i really2 need some answer..
    i dont want my parents have financial problems..
    so..
    please contact me at ann_niena90@yahoo.com

    really apriciate ur help

  232. hi.. im an ex-student of this “beloved” college. im taking degree in francais with USM.. whew….. im lucky. if not im in such in disaster.. taking UEL .. a very expensive 1.. now im working in affordalbe techgy in penang as a admin ass. yet my convo is on 25 mac. the lecturer were good in teaching.. but the management were tooo poor.. that i guranteed…. so, i hope who ever receive a call introducing that there are from BUTL just ignore them.. if not.. they will force u to enter this college.

  233. hi.. im an ex-student of this “beloved” college. im taking degree in francais with USM.. whew….. im lucky. if not im in such in disaster.. taking UEL .. a very expensive 1.. now im working in affordalbe techgy in penang as a admin ass. yet my convo is on 25 mac. the lecturer were good in teaching.. but the management were tooo poor.. that i guranteed…. so, i hope who ever receive a call introducing that there are from BUTL just ignore them.. if not.. they will force u to enter this college. for more info mail me at zalia_mohd@yahoo.com

  234. btol kolej nie penipu,,,,
    i bru keje bpe hari untuk cll student nthen i bnti…
    i xsnggup nk tngk student2 susah ble hbis blaja dengan hutang yng bayak…u all jngn percaya if ada orng call..penipu…..
    entah2 saje gunakan nama mara untuk tarik perhatian student…

  235. org kaya dok mana kolej swasta pun xpa xda masalah.

  236. Baru tadi 7/4/2009 dpt call dari kolej nih, kebetulan saya yg angkat phone. Saja cakap boleh dpt pinjaman mara la konon, hari itu tanya mara ada beberapa instusi yg mara boleh support.

  237. im student in this college…
    i dapat mara…
    mybe ‘IBU PELAJAR’ x tau kot…
    kebanyakn student kat cinie pat mara…
    bergantug result meraka semase memohon la….
    rm595(degree) sebulan its ok kn tuk seorang pelajar??? x payah nk mntak mak bapak lg…

  238. Kepada Ibu Pelajar, jika saya juga ditanya ‘MARA sponsor student kolej mana lagi?’ saya pun takkan boleh jawab sebab saya bukan bekerja dengan MARA. Jika Puan bertanyakan soalan itu kepada pihak MARA sudah tentu Puan akan mendapat jawapannya.

    Ingin saya tegaskan disini sekali lagi bahawa untuk melayakkan seseorang pelajar mendapat pinjaman dan biasiswa daripada pihak PTPTN atau MARA, mereka perlu mempunyai ‘PARTIAL ACCREDITATION’ daripada pihak LAN / MQA. Tanpa akreditasi berkenaan mana – mana kolej / pelajar tidak layak untuk memohon pinjaman / biasiswa PTPTN atau MARA. Perkara ini juga terpakai kepada Pusat – Pusat Bertauliah SKM / MLVK yang mensyaratkan Pusat Bertauliah berkenaan perlu mendapat pentauliahan daripada pihak Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK) sebelum para pelajar boleh memohon pinjaman daripada Perbadanan Tabung Pembangunan Kemahiran (PTPK).

    Kepada yang lain, saya telah membuat 2 posting sebelum ini berkenaan pengajian tinggi. Sila rujuk dahulu posting saya yang terdahulu sebelum menulis di ruangan ini untuk mendapat sedikit idea berkenaan pengajian tinggi dan Kolej Legenda.

    Jika anda perlu sebarang maklumat lanjut, sila email saya di shaffraz@hotmail.com. Insya Allah saya akan menjawab persoalan anda.

  239. aku menyesal kerana percaya pd kata2 manis.. kat sni ramai manusia yang bertopengkan syaitan…apapun terima kasih sbb bg aku pegalaman supaya x tertipu lg pasni…..

  240. kepada sume rakyat malaysia jgn la masuk kolej
    ni….. gerenti korang sume akan menyesal mcm aku….

  241. my daughter received calls since feb 09. yesterday one lady called saying mara has offered ‘bantuan 36k’ and asked her to come for a taklimat and an interview in jb. I was sceptical and curious so we came. They offered her a placement for degree with uel and informed us that my daughter was eligible for mara loan(can be converted to scholarship provided your cgpa 3.5 above). They sounded very convincing but i need to check and ask around.kindly feed me with latest information but please mind your language if you really hate this college.tq

  242. anyone can help me with info? alleeyn@yahoo.com
    they give dateline until 24th april.

  243. korunk x payah la msuk kolej nie…
    si makhluk2 EF nie sumenye pandai berkate22..
    tp..
    pnipu.

  244. present student of f**king college

    to all..
    jgn tertipu la ngan EF2 bangsat ni sumer..
    aku skang kat kolej ni..
    seriously aku ckp..
    aku sgt2 menyesal masuk kolej ni..
    now i’ve stuck in here..
    got a prob with my financial..
    but u know what..
    dari aper yg aku dpt tau..
    tak lama lg dorg akn masukkan +-5000 foreigner students..
    and believe me..
    they don’t need local anymore after this..
    until now aku terpaksa extend study aku..
    i do have a plan..
    sumbody help me find the owner of the field in front of that damn legenda campus..
    text me via email = arios_krempes@yahoo.com
    for all those ppl out there..
    think twice..
    no..think deeply before u enter this college..
    coz this college already corrupted with money..
    damn them!!!

  245. emm..sya dah bace sume komen2 anda dilaman web ni.
    kwan sya bru jer keje di kolej ni sbgai assistance axctive facilator.mungkin krna skunk ni susah nak dpat keje so die terima jer keje kat c2.
    pada pandangan kamu sume cmner sya nak nshatkan kawn sya 2 sdangkan die masih tdk tau menahu tentang keburukan kolej ini…
    bantulah sya..cian kat kwn sya 2..klu sya ckp pon mesti die xkan percya yew..

  246. aku malas btul la psl kolej2 ni.. aritu die cal ckp nk dtg rmh btul ke diorg ni… aku dh ckp xnk msk tp diorg degil gler babi xtau cmne nk wt please help me…

  247. urmm… juz wanna ask… xkan suma org yg masuk kolej lagenda x berjaya??? n klau lae ada statistik… tlng la bg… brapa org yg kuar dgn tangan kosong… n berapa org plak yg btul2 berjaya kat kolej nie… klau yg x berjaya tu krang mmg salah diorang la kut x nak blajar btul2…. haizz… aku pun ragu2 dah nie dgn tele-markerting mua nih…. ex-student yg dah berjaya pls tell me something… i really2 need information….

    • metalhead, boleh call akak utk tau lebih lanjut. 0136940122. Will help u to provide apa2 jugak information yg berkaitan ngan kemusykilan u.

  248. hye,,, sudah2 la cerita pasal keburukan kolej ni,, tak de faedah 1 sen pun,,
    buat yang nak masuk.. teruskan,,, kolej ini adalah ipts yg terbaik di Malaysia,, program diiktiraf oleh semua badan(mqa,mohe, jps, btec excel dan macam2) ,,
    2) yuran mahal?????- takder istilah mahal kat kolej ni,,, kolej ni diiktiraf… kualiti 2 penting,,, kita belajar mesti nak dapat keje kan???? Lagi pun kolej ni takder caj2 tersembunyi,, bukan macam sesetengah kolej,, cakap murah… tapi caj tersembunyi terlalu byk,pastu setiap sem minta duit lagi dan lagi,, yuran kolej legenda ni merankumi semua kemudahan yg dapat… 3@ 4 tahun belajar kat sini…
    3) ef plak nak dipersalahkan,,, kerja mereka kerja yang amat mulia,, menolong bangsa melayu dan orang malaysia mendapat pendidikan…
    jgn percaya cakap org yang komen itu ini,,, ef yg komen tu kbykkan mereka dah berhenti kerja atau diberhentikan,,, yela diberhentikan kerana takde production… kilang pun tutup kalu takder production,,,,hari2 datang jd model, bergayut, salah guna kemudahan yang ada… tak reti bersyukur orang camni,,, dah bagi peluang tak nak guna peluang yang diberi,,, pastu komen,,, jd racun kat orang lain yang nak berjaya,, sudah2 lah.. jaga lah periuk nasi masing2,,, tak payah nak buang masa,,, k…. wassalam..

  249. HnD recognized by world wide…(mmg la.. tp tu klau org nak kerja kat luar negara…) klau stakat nak kerja kat malaysia ja… x ya amek mnatang tu pun x pewr rasanya… asalkan diiktiraf LAN udah lewr…
    x gitu yeop…

  250. Most at upper comment are quite negative..But one thing for sure..If its true..Do you have any prove..and if its wrong Lagenda should have the prove to summit their crime…Sorry to say but in Psychology most of the comment is about Emotional(mostly negative comment) but surely if it really Lagenda fault..The government already take an action on it ..especially Minister education am i right?? If not why the Lagenda still alive and still have student from malaysia and outside country..Well i can’t say who fault and who guilty in this case because i’m student ..Still waiting for college..Just that I can’t believe most negative comment. Cause you don’t have prove to discriminate the Lagenda college . (tell me the website . or any thing that really Lagenda did it) and I know from who I speak to…And I know which of you from Lagenda it self or student or outsider..Well this is my skill..you can’t escape..well back to topic… I agree most Ef that trying to Convince the student to enter the lagenda ..quite iratating and some getting paid and not paid..thats their job…we can’t judge about it.so i suggest that depend on the student .well from perspective (student behavior) student should concentrate on their studies..not enjoyment.. well let me Explain most of it…Or every each comment …from Normal perception the “negative comment ” mostly about frustrating and (bad judgment) and try to provoke the student mind from not going to the college..this is make me doubt that most of them really a student or just from outsider…from judging the comment*negative* they look like from being accused by and some from outsider but again they still make me wonder and a question in my head are you truly serious about this?? well how about you guys (new student ) find out that place and info maybe its give you convince about the reality of the College… again another perception come to me..if it so wrong why the “prey ” was not saying this to minister education..explain and find any evident that commit the Lagenda college fault ??? why?? you afraid to talk the truth about it??? Now we go to peoples side… now the Lagenda college is if really fault and why Lagenda does not comment about this? or try to counter back??! well for self defense your college? or put it at newspaper that your name *lagenda* college denied all this fraud …??am I right? trust me if this keep happening ..the student will still afraid all this thing..and they will thinking about this is bad reputation College then the more student will not going to Lagenda anymore..please need to counter back..for your Lagenda sake and the student ( going to this College.) TQ for thinking..thats all

    sallam…

  251. ley cye ke kolej ni..tkot kne tipu je..sbb ad sesetengah kolej y cme nk kaut untung

  252. salam…n selamat sejahtera…
    macam2 cerita ye…mana2 tempat belajar pun ade pahit n manisnye…saya nie franchise UTM kat kolej legenda…tp kerjasama dgn UTM kolej da x amik student lg…skrg totally ade 8 org je UTM student kat legenda…nak tau pasal kolej?
    x semua ef,cf @staff c2 penipu…
    pengalaman saya kat sini ade pahit n manisnya..
    nak tau….email me…
    happygirl_shinchan@yahoo.com

  253. emmm kolej lagenda ni samer ke ngan kolej linton ar?
    jwb2

  254. asrama kolej lagenda antara asrama perempuan dan lelaki bersebelahan tanpa pagar, tak bahaya ke?
    lelaki bebas ke apartment pmpn, pmpn bebas ke apartment lelaki.

    • ala pe de hal..semua tu pd diri sendiri..kalu kat tempat lain pon kene sewe rumah kan?? bebas gak nak bawak pempuan masuk umah..pokok pangkal pd diri sendiri..klau bad gurl..mmg la jahat kan..ley wat sesuka ati..tp sy gud girl…hhaha

  255. salam…

    ada menentang ada yg support…aduh ai kowg…ewm sye nie stdnt sito….sye pon nk thu gak…lan kat kolj to iktiraf ke tk…tau jus copy n paste je

  256. aku xdapat mara lagi.. ……
    ble nk dpt mara…

  257. hello fantaghiro..
    klej legenda ni de bnyk klej bwh naungan die..
    klej linton slh 1 klej bwh pengurusan klej legenda..
    antra klej len d bwh pngurusan klej legenda adlh klej legenda jati, institut teknologi pertama, intitus mopar(resenye da tuka name..xsure)

    to asamjawe..
    mara slalunye dpt lmbt..
    management legenda ni trok! wat keje thegeh2..

  258. salam..

    byknye komen2 yg kebanyakan nye negatif.. currently aku still blaja kat kolej ni. asyik ckp pasal buruk je.. xd bnda yg baik ke kolej ni? bukan la nk berpihak pada kolej ni, cume nk share exp aku blaja kat kolej ni je..

    1) YURAN.. aku rase xd bnda free dlm dunia ni.. ape lg bab blaja ni.. korg pun tau legenda ni kolej swasta. kalo korg harap yuran die 2-3 ribu, korg cr la kolej lain yg agak2 murah skit. tmbh2 gn sijil HND yg diiktiraf.

    2) LOAN.. mcm yg dicadangkan oleh ef aku, bpk aku stuju nk buat loan bank 19k n amik loan mara 47k (dgn duit sara diri stiap bulan). ef aku da ckp, tgu mara punye approval lame maybe smpai 6 bulan, so alhamdulillah loan bank aku dpt approval. maybe sbb bpk aku xbyk hutang2 gn bank sgt.. bukan la org senang sgt aku ni. so smentara tgu loan mara, loan bank aku da cover yuran kolej tuk awal2 sem blaja kat cni. xlama lepas tu, mara aku di approve kan sebyk 36k (tuk yuran je.. xde duit sara diri). ckup la tu tuk cover yuran blaja yg beribu2 tu.

    so dr segi loan, syukur sgt aku senang lepas n dpt cover yuran aku blaja kat cni. tuk org yg nk masuk cni, agak2 famili korg susah dpt loan bank sbb byk hutang, pk la dlm2.. nt kalo da susah, salahkan kolej pulak. padahal sndri xtau nk ukur kemampuan sndri.

    3) HOSTEL.. mmg btol hostel laki n perempuan berdekatan dlm satu kawasan. tp bukan bermakna lelaki bebas masuk dlm apartment pmpuan n sebaliknye. aku rase, pihak hostel da ade rules mengatakan lelaki dilarang masuk ke kawasan hostel pmpuan, ape lg masuk apartment pmpuan..

    cumenye, masalah disiplin ade kat mane2. studnts x follow rules, sbb tu kdg2 tmbul kes2 mcm khalwat. andai kata kalo korg masuk kolej lain yg kne sewa kat lua, bile2 pun korg bole bawa awek n pakwe masuk umh. masalah maksiat kat mane2, sndri da besar pjg, sndri punye tanggungjawab nk jaga diri n maruah.

    hostel pun dekat gn kolej.. klas kul 9, bgn kul 9.. hahaha.. nk g klas xpyh cari transport, jln kaki sudah. hostel kt cni agak selesa. xpyh byr sewa, api air internet sbb da masuk skali dlm yuran. bole bw tv, dapur, komp, mesin basuh etc. kalo asrama u, rasenye payah kot nk bw masuk sume brg2 ni. mndi kne beratur, ikut turn. kalo agak2 studnt cni nk save duit, masak la kat hostel. kan senang?

    4) MARA.. ade yg ckp, kalo korg bole maintain CGPA 3.5 keatas, bole tukar pinjaman mara kpd biasiswa. tp tuk ni, korg kne request kat mara sndri. tulis surat n mintak pertimbangkan supaya dpt biasiswa. tp da ckup nasib baik kalo korg kene byr separuh dr pinjaman, drpd kne byr full 36k!

    semuanye bergantung kpd usaha korg time blaja kat kolej ni. kalo korg blaja btol2, pointer meletup, bole la request. kalo agak2 korg masuk kolej semata tuk dpt duit mara n enjoy2, bile dpt pointer rendah, mula la serabut pk nk byr pinjaman. so, pk2 la sndri! lg 1, mmg sume mbe2 aku yg blaja kat cni, sumenye dpt mara. ade yg dpt full loan, ade yg dpt yuran shj.

    5) EF.. ade sesetgh manusia, da buta sgt dgn duit, sanggup la tipu studnts supaya masuk kolej ni.. kalo xd studnt masuk, dorg nk mkn ape? tp xsemua ef gitu.. ade yg ok, kalo yg x tu, xtau la plk.

    tuk sape2 yg nk apply kje jd ef kat kolej ni, jd la jujur. jgn tau nk ckp manis je, bile studnt ade problem, lepas tgn. jgn tau nk paksa studnt blaja kat kolej ni. nama pun swasta, xsume parents mampu nk byr. nasib baik aku dpt ef yg ok.

    ape2 pun, pendek kata, tepuk dada tnye slera. agak2 korg mampu nk apply loan byk2, masuk la gn bangga nye. tp skali korg da masuk, there’s no turning back. kalo korg tarik diri after buat bank loan n mara, mmg bodo a.. sbb korg kne byr gak pinjaman yg da buat tu.. so alang2 da masuk, blaja la btol2. silap2 pinjaman mara bole tukar jd biasiswa kalo pointer bagus.

    soal masalah sosial tu, mane2 pun ade masalah. da besar pjg, pk2 la sndri. ingt tujuan masuk kolej ni nk dptkan sijil or tmbhkan hutang.

    kpd org2 yg rase ragu2 nk masuk kolej ni, better korg dtg gn famili korg survey tmpt ni. xd la seteruk mcm komen2 sblm2 ni. aku rase komen2 tu nk buat korg pndg rendah kat kolej ni je.

    so, ukur kemampuan diri b4 korg decide nk masuk cni. research btol2 b4 luahkan bnda negatif kat cni. xsemua tmpt blaja perfect..

    salam..

  259. salam..

    betol sgt ckp nur..aku pon ex student kolej legenda gak..batch 2005..so far ..aku keje pon bagus..kene langsai Mara baya only 10% from full loan 47K.

    mula2 masuk situ pon ef tu da datang uma…n aku pon taktau ape diorang ckp sampai tup2 ayah aku da agree nak masukkan aku kat situ..
    so tader hal la..ef aku baik..huhuhu..die yang tolong isi sume2 borang mara aku , n aku rasa takyah tgu lame pon..senang je mara loan aku apruv..mmg takder masalah..

    da tu dapat lak uma yang best..duk situ study je lah…aku mmg takde sebarang masalah study kat situ..aku pon pelik..pehal lah yang korang nak bising2 pasal bende negetip..lainlah da kene batang idung sendiri..baru la org caya..

    pasal probs yang senior2 kite dulu tu..yang grad 2006..mungkin pada masa tu mmg pihak management kurang betul..aku dgar gak cite yang mule2 kolej lagenda ni asalnye kat langkawi..then move to mantin because mase operasi kat langkawi tu they havin to much problem that related to RM ..aku tak tahu specifik pon.. tapi ni da tahun 2009..zaman da berubah..mungkin dorang sume da insap kot..tu pasal la aku takder poblem..huhuhu…

    tapi aku study je la..once da masuk…n takde poblem pon berlaku kat aku…pasal bape ef aku dapat aku tak lesah pon…janji mara da ckp..ko blaja dapat 3 poin ke atas da dapat kurang 90%..ape lagi korang nak??study je lah…

    lagi satu cert dorang mmg di iktiraf pon..korang tak caya korang cek la kat web LAN..sekarang pon aku da keje..kire ok lah..berbekalkan cert aku kat kolej ni la…

    org kalau bab buruk2..bab2 negetip..mmg suke di jaja2…hihihi…

    kolej ni pon ade gak bab baik..n bab buruk nye..tapi perlu igt…kat mane2 pon..situasinye same jek…kire mewah ape..dapat loan sane sini..kalau nak pree sume tu..korang study la bebaik …

    lu pk la sendiri!

    lagi satu..ef aku pon aku dengar cite da benti…agaknye die da kaye n taknak subahat lagi wat bende2 tipu org ni..huhuhu…

  260. aduhai..rindu lak ngn kolej lagenda nih..huhuhu!!

    eh..post2 kat sini ade ke org management yang bace..

    sape tuan punye blog neh ha??

    anyway…thanks coz provide this blog..

  261. ade x bdk kolej lagenda name die…AZRUL???plz tlong aku….die dri putrajaya tp study kt kolej nie…die amek course BAHASA DAN LOGISTIK gknye ar…tlg k…

  262. study fee 18K yearly?

    blaja apebende mcmtu??

    yg dah blaja kat ctu quit jela. buang masa buang duit, dah la xrecognized. nasihat la adik makcik spupu kaw org jgn apply situ.

    masuk UiTM december intake.

    senang je nk dpt.

    yuran 600 lebih je satu sem

    xsampai seribu lah senang cite.

    aku student UPNM. course fee less than 11K for 3years. kalau dpt jd pelajar cadet, fee free, dpt monthly pay lagi. basic RM1.5 k.

    hah. jgn jadi bodoh la masuk kolej mengarut ni.

    akal mana? jgn terpedaya dengan duit or offer mengarut diorang.

    aku hampir terkena. nasib baik aku dapat matrik.

  263. to feez..

    tmpat blaja ko kerajaan ke swasta? kalo kerajaan mmg la murah. ni kolej swasta. mmg la mhal. setanding la gn yuran kolej2 swasta yg lain.

    lgpun xsume org bertuah nk dpt masuk U kerajaan mcm uitm. kalo ko kata yuran sini mhal, tp kalo dpt loan mara 47K, ko just byr 10% je. so bpe ribu je byr balik? tu pun kalo korg leh blaja n maintain pointer above 3.5

    kirenye nk ckp org yg masuk legenda ni bodoh n xde akal la? pikir la balik ape yg ko ckp tu feez.

    kalo kolej ni nk tipu org, xkn la dorg nk amik intake budak2 foreigner rmai2, n tnpa pengetahuan kerajaan? bstu lg nk ckp kolej ni x di-recognized ke? gile ke ape? ckp xd akal lgsg.

    lgpun ko xmasuk kolej ni sbb dpt matriks. so yg nk perlekehkan kolej ni apsal. xsume org yg lucky dpt masuk matriks or U lain yg murah2.

  264. dak gurl blur....

    aeh btol keh nih sume?np owg kolej lgenda xlwn blik per yg korg sume ktekn nih??ni msti ade sbb np diorng xlwn blik per korg tomah kn kat sni…hehe..diorng siap dtg umh aku ofer aku blja nurse batch petame lak tuh..huhu..die kte leh serap trus dlm krjn pas bljr..huhu..bole cye ker?tah krjn mne gak nye die anto aku sokkrjn bunian gak nye!…hahaha!!

    • helo!!
      ni..aq slh sorg dr studnt KOLEJ LEGENDA YANG STILL STUDY KAT SNI…
      nak msok 2 taon dh pon..
      ko ni mmg btol2 blur ea?
      btw..
      fr ur infrmation..
      course nursing kt cni diorg already got REAL BODY dr india utk research diorg…
      satu blok utk koz diorg je..
      da mcm wad dah klu g blok nursing tuh…
      lalala
      klj tak rugi ap la stakat mnusie kolot cm ko tak msok…
      g la ko idop dgn krjn bunian ko tu..
      salammmmm

  265. dak gurl blur....

    aeh btol keh nih sume?np owg kolej lgenda xlwn blik per yg korg sume ktekn nih??ni msti ade sbb np diorng xlwn blik per korg tomah kn kat sni…hehe..diorng siap dtg umh aku ofer aku blja nurse batch petame lak tuh..huhu..die kte leh serap trus dlm krjn pas bljr..huhu..bole cye ker?tah krjn mne gak nye die anto aku sok krjn bunian gak nye!…hahaha!!

  266. my son cute boy

    apa2 pn yg blh akak katakan dkt cni,klau nk buat 1 kptsan lbh baik pk pnjang n selidik dl baik buruknya..
    jgn buat kptsan terburu2..

  267. my son cute boy

    mn2 kolej swasta mn ada murah..

  268. my son cute boy

    yg penting ada restu mak ayah..klau ada restu mereka bdua dkt mn2 kita bljar pn pasti ok dan selesa.

  269. alah..lau swasta pon xbek nk mnipu org lau nk dpt duet..tgk jer r cm KLMU ker.gmai gak bdk.tp xde bad news pon..hukum karma pasti terbalas klau keje nk mnipu org jer…

  270. salam….
    aq sebenrnye x tau nk ckp pe ble bace komen negative…hahahah..
    aq kt sinie ok je….
    lau yg dpt mara lmbt 2 bkn coz pihak kolej yg lmbab buat keje…tp da procedur mara cam 2…aq masuk kolej neh 27/07/08 n dapat mara bln 5/09..lame kn…tp 2 la…bnyk kli aq g pejabat mara…downg asyk kate dlm proses..jd tggu jek la….jnj aq dpt…skunk idop aq sng..x yh susahkan mak ayh aq…syukur…

    pd yg baru dpt tawarn 2 aq rase elok la kowng dtg sndiri kolej neh tgk dlu situasi kt cinie cm ne kan…aq pon dlu mse bru masuk ef aq bwk aq jln 1 kolej neh…lau puas aty baru la wat keputsan trime…klu x puas aty pndai2 la blah cpt2 hahahhaa…aq epy jek blaja kt sinie even aq x rmai kwan coz course yg aq amk 2 cume aq sowng jek mlay gurl n yg len sume dak2 lua…tp ok…aq ley berdikari kn n skunk english aq pon da bnyk improve..syukur…

    bnyk maksiat???hahhahaha…
    itu kat mane2 pon ade…jd pndai2 la jge diri kt sinie or kat mane2 pon…pd aq sng jek..aq dtg sinie nk blaja nk bls jase mak ayh ..ingt la mak ayh time kowng nk buat jaat..sure kowng x buatnye 2 pon lau kowng sygkn fmily kowng la….
    masalah nie kowng pandai2 la jge diri..jgn culture shock..hahahha…tp tu la rmai plak ckp kolej neh bnyk maksiat..manusia yg punye masalah kolje la yg dpt bad name….

    kpd mak bpak yg tkt nk anto ank blajo kt kolej neh coz ‘org kate’ bnyk masalah sosial pk2 la…
    klau pkcik n mkcik pcye ank2 msing2 ok la..
    tp lau sblm msuk ank pkai tdung..tp ble da masuk kolej neh terdedah sane sinie…2 sume bg aq masalah sendri laa keyh….jgn nk salahkn owng len lau sndiri x btol….

    to ma father,

    thankz cos ayh terpedaye ngn ef angah,,,hahhaha…lau ayh x terpedaye angah x dpt la nk smbung blaja kn..tah2 skunk angah keje kilang..angah akn buktikan angah boley wat yg terbaik…yela kn rmai owng kate ble masuk kolej neh nnt bnyk masalah…tp ok la…da 1…x pnh pon ade msalah..

    bye22

  271. ish3..tol ker teddy???

  272. are you guys serious,……i have been a student here for 3 months,………….do they chaet???

  273. setiap bende ade baik dan buruk..
    atas diri sendiri untuk mngemudi layaran masing2

    kepada sesape yg nak tnye pendapat sy leh add kt ym : ggk88htm
    sy student kt cnie :)

    p/s: dah lame membace semua comment2….bru nk comment..hehe

  274. Assalamualaikum.

    Akak baru je jd fasilitator kat legenda college. B4 this, akak assistant manager kat agriculture company kat menara citibank. Jd, dlm masa yg singkat akak keje kt cni, adalah serba sedikit yg akk tau. Sebenarnya, yg menipu tu bukanlah pihak kolej..tp mungkin ada sesetengah fasilitator yg tak paham atau x de rasa tggjwb pd students. Sesetengah diorg cuma pikir nk dpt keuntungan je tanpa pikir pasal students. Tp, kita pun x dpt nk put the blame on them secara total gak coz kebanyakan diorg x pernah masuk ipta/ipts pun n x phm mslh2 berbangkit berkaitan dgn students. Akak dulu ukm graduate. Memg ipta/ipts byk beza..Yg dpt ipta, mmg bernasib baik..Akak la antar org tu..Tp, yg x dpt, eloklah usaha cari peluang yg lain..Jln terbaik, masuk ipts. Ipts mmg kita semua maklum yuran mmg mahal. Tp, apalah yuran yg mahal kalau nk dibandingkan ilmu yg jd penentu masa depan kita? Kalau Mara/ptptn xdpt 100% loan, selebihnya tu kita usahalah dgn cara keluarkan duit kwsp/ pinjmn bank atau simpanan. Tp, students kena ingat, setiap duit yg mak bpk keluarkan tu kena hargai. Belajar betul2 dan Insya-Allah apa juga yg dilaburkan akan jd berbaloi. Tp kalau dtg just utk main2, tu la jdnya..merungut sana merungut sini. Kita ada akal, jd gunakan akal sebaik2nya. kalau ada fasi yg x btggjwb, report kat management..jgn diam, nnti makin naik kepala plak mereka2 yg x brtggjwb tu. Kalau bkaitan dgn program, dr pengamatan akak, sini mmg agak bagus. Insya-Allah, kalau ada apa2 pertanyaan, boleh email akk, nnti akk akan sediakan mklumat sejujur mungkin. Insya-Allah..Good Luck utk semua..

  275. Dan akak nasihatkan, kalau sesiapa dpt call dr fasi yg pksa2, jgn lyn..buat research betul2 pasal kolej dulu, g lawat kolej sndiri lg bagus..kalau ada apa2, boleh email akak. Nnti kita lawat sesama kolej ni tgk segala facilities n lab. Kalau rasa puas ati, baru enrol, kalau x suka, jgn enrol, nnti adik2 nk fokus blaja pun pyh coz dlm ati mmg ada tersimpan rasa x suka. So far, pd akak yg ukm graduate utk course biotechnology ni, akk tgk lab facilities diorg utk course aliran sains mcm engineering n nursing n so on mmg boleh dikategorikan sbg bagus la. Kalu kat ukm dulu, byk gak peralatan x cukup smpaikan nk buat tesis pun kena berebut2 peralatan makmal..Hehe.. Kalau kita slalu ckp laughter is the best medicine, pd akak being honest is the best medicine..ubat utk apa2 jugak pnyakit hati..apa daa yg aku melalut ni..ok la, take care semua..

  276. Kalau ada apa2 nk tanya, boleh call/sms akak kat no 0136940122. Kalau ada antara soalan yg adik2 tanya n akak tak tahu, akak akan cari jwpn dan bertanya pd org yg lebih arif utk bg jwpn yg tepat pd adik2.Pd akak, akak mmg x kejar keuntungan, tp apa yg buat akak senang hati, adalah bila tgk2 adik2 senang hati. Nak buat duit, mcm2 cara pun boleh buat duit. Tp harta yg paling berharga adalah bila kita dapat kepercayaan seseorang.

  277. Sorry, nak tambah komen sket nak bls komen yg berkaitan wang tak halal tu. Yg jd wang tu tak halal, bila fasi tu tak honest, bercerita yg best2 je, mcm la perfect kolej tu semata2 utk dptkan students. Tp wang tu akan jd halal kalau kita honest cerita apa yg sebenarnya dan tak sorok kebenaran. Matlamatnya baik–>utk bagi peluang students yg tak dpt peluang lain melanjutkan pelajaran..tp kalau cara tak betul, tak betul jugaklah jdnya. Matlamat tidak menghalalkan cara. Pokok pangkalnya terletak pd diri sndiri. N berkaitan gaji fasilitator yg dikatakan dapat students baru kena byr tu..of course la..coz fasi tu duk bwh sales n marketing department, dan sales nya cuma dptkan students n bg penerangan yg jujur pada prospective students..kalau dah sales n mrkting pun x buat, mcmmana nk dpt gaji? Mkn gaji buta ke? Akak ni dah byk sgt pengalaman keje dlm sales n marketing..b4 this masa akak jd asstnt manager (sales n marketing) kat one of agriculture cmpany, keje byk..bukan satu keje je, mmg x de chance nk mkn gaji buta..jd dah sah2 ader gaji ttp + commissions based on kita punya keje..Tp kat legenda ni, x de keje lain melainkan terangkan pd stdnts, n kalau diorg berminat, tlg uruskan dr segi documentation n enrollment. Keje plak tu bleh sesuka ati balik kul baper..kalau x ditetapkan gaji bersyarat, akak rasa ramai la yg x buat keje, dtg ofis kul 8.30am tunjuk muka, 9.30am balik tido..sales n marketing x maju2, duit cmpany plak abis gitu je byr pd org yg x kije..Jd kita sama2 fikirlah..

  278. Salam,
    Saya merupakan graduan kolej lagenda batch 2000-2004. ini kali pertama selepas meninggalkan alam kolej saya melawat laman kolej lagenda dan membaca segala komen tentang kolej lagenda.
    Zaman belajar di kolej lagenda, memang agak sukar sikitlah..biasalah saya datang dari keluarga yang sederhana sahaja.tapi alhamdullilah selepas habis belajar di kolej lagenda saya bekerja sebagai Pengatucara Komputer di syarikat swasta dengan gaji Rm4500 sebulan.
    Suami saya juga merupakan graduan kolej lagenda, dan sekarang berkhidmat sebagai Peranncang Pengeluaran di syarikat swasta dengan gaji sebanyakl RM 6500 sebulan.
    Yang pentingnya,saya bukannya hendak bercerita about salary tapi rasa bagaiman belajar di kolej lagenda, itu yang mahu saya kongsikan.
    saya bersyukur kerana belajar di kolej lagenda , memang yurannya mahal tapi dengan berkat ilmu yang saya dapat dan didikan di kolej lagenda saya ada di tempat saya sekarang. so untuk adik-adik yang menuntut di kolej lagenda belajar lah rajin-rajin…untuk menikmati madu kita perlu lalui cabaran sepahit hempedu..Pastikan yuran yang anda bayar berbaloi dengan pencapaian anda.mungkin rezeki kita tiada di IPTA tetapi di IPTS.
    Tentang penipuan di kolej lagenda tu,sejak zaman saya belajar lagi banyak dan hangat diperkatakan, tapi saya terus kan pelajaran saya di kolej lagenda kerana saya dah keluarkan duit untuk bayar yuran dan saya perlu graduated.so fikir-fikirkanlah…

  279. for yg bce comment2 kat cinie…or yg komen keburukan kolej neh…x tau la nk ckap ape…
    yg pnting tuk thn 2009…sume berjalan lancar…aq happy kt cinie….

  280. eh nk tmbah sikit la bout pengalamn kt kolej neh mase baru masuk…
    ingt lagi thn lpas time blan pose, masing2 x de duit nk mkn tuk berbuke..jd kteowng dlm 10 org la cm 2 kongsi duit tuk masak…nsib la klej tmpt tggal kteowng appartment, jd da tntu ade dpur untk memasak…dpt gak masak wlaupon time 2 cume mkn telur jek ary2…but for me it intersting…coz xperiment dlm kehidupan amt menakjubkan..x larat la ary2 nk g mam kfc(kat food court) hahahaha

  281. Hi there!,

    Good Day!! Anyone interested to work part-time recruiting students for a London based commerce College in Subang? Very HIGH Commission paid for each students recruited (RM2K to RM3K).

    Please email me at ksharuk@yahoo.co.uk

  282. Jgn mudah percaya dgn komen2 negative. Kita ni generasi yg intelektual, so b4 make any decision, ambik inisiatif tgk kolej tu sndiri. Biar mata kita yg buktikan semua. Cewahhh..ayat aku..Sbb akak ada pengalaman b4 masuk ukm dulu, akak pernah masuk kolej matrikulasi di serting (under KPM). Masa akk belajar tu, ada plak beberapa org students yg kuar dr kolej n mula buat citer, siap masuk ntv7 segala..kononnya kolej tu teruk. Kitorg yg study situ punya la marah. Facilities mmg la x baper bagus, kolej tu terceruk kat kwsn jin tendang, tp tenaga pengajar gila babeng punya bagus. Buktinya, kolej kitorg duk di ranking no 1 selama 4 tahun berturut2 b4 KPM tutup kolej tu dan serapkan ke kolej2 lain. Mcm tu jugak la kolej legenda ni. Masalah2 tu mmg biasa, mana2 pun ada. Tp, setakat yg akk tau lecturer kat kolej semua tiptop, program pun bagus. Akk
    grad dr ukm, tp ada kwn2 akak yg grad dr kolej legenda. Diorg semua skang dpt jwtn bagus2 dgn gaji mengancam. Kalau ada sesape nk tau lg lanjut atau nk mintak tlg apa2 bkaitan kemasukan ke kolej legenda, bleh call akk kat number 0136940122. Insya-Allah, akak akan bantu.

  283. saya just nk tny kak azlene r,,,,, saya student nursing kt legenda… kalo ambil nursing kt ok x? hari tu kawan ad ckp jugak die stdy kt legenda bile pinjaman keluar die tgk kt bank tngl rm10 lg berpuluh2 ribu 2 pihak kolej da ambik pastu kolej suruh bayar macam2,,,saya tak nak kene tipu r sbb saya ni bkn dari keluarga yang kaya,,, saya tak nak di tipu… bile dgr kata bayar itu ini saya da lemah tp ayah saya yang kuatkn semangat saya untuk teruskan belajar disini jadi saya pun teruskan balajar kt sini tp bile dgr mcm ni saya da terbayang family kt rumah sbb dieorang da banyak keluarkn duit untuk saya,,,,,

    • Utk adik omeyy, akak ader ckp b4 this, yg akak dah x keje kat ctu, akak keje kat menara citibank as a marketing manager. Tp, akak still ade rasa tggjwb kat adik2 coz akak jugak ada adik. Walaupun akak kerja ctu tak lama tp akak dapati banyak kelemahan dr segi management n cara marketing, tp pd masa yg sama ade jugak kelebihannya. Kelebihannya dr segi diploma n ijazah yg dpt kat situ diiktiraf oleh MQA(dulunya dikenali sebagai LAN) not just dlm negara, tp juga di luar negara. Course nursing, if i’m not mistaken, adik ni 1st batch kan?? Coz program tu baru je offered kat ctu. Akk ada a fren yg kerja di kementerian kesihatan, n akak tau yg program nursing dr kolej legenda tu diiktiraf oleh nursing board, n after grad nnti korang akan diserap ke hospital2 kerajaan atau pun 5 stars private hospital. Cumanya pd akk, yuran blajar kat kolej legenda tu quite expensive…kalau org yg ada mslh kewangan, mmg agak susah la..ok, akk nk tanya, adik dpt loan dr mana? n sape EF yg introduce adik masuk kolej tu? Kenapa adik tak tanya mcm2 dulu kat EF tu..n then buat comparison dgn kolej2 lain yg tawarkan course sama? Tp memandangkan adik dh masuk situ, adik kena pandang ke depan je la. Fokus pd study, jgn pedulikan perkara remeh lain. Pucuk pangkalnya pd diri adik. Kalau study betul2, insya-Allah segala2nya akan jd berbaloi..tak kisahla berapa duit yg dh dikeluarkan..coz ilmu tu jauh lg tinggi nilainya..Tp, kalu byk main2, hatta study kat ipta yg tak pyh kuar duit byk pun takkan jd berbaloi. Tu je..Anything wish u the best of luck.

  284. saya sayang lecture saya…!!!

  285. kolej lagenda sangat murah…..saya tak berpuas hati kerana bayaran di kolej ini sangat murah…walaupun saya mendapat mara….saya tetap kate kolej ni murah…n saya benci budak2 rempit yg merempit kat jaba ali…harghhhh tension..

  286. semua cerita dan komen di atas adalah tipu belaka. saya kerja di sana xde masalah pun. dpt je duit. mmg kene cari student. ape lak yg tipu student n duit tak halal yg korang ckp ni. bknnye tipu. kt cari org belajar sini je.

    apadaa korang ni

  287. mok kiah jamu,mok su broka beras munduk,mok jaroh

    salam….
    kepada mereka2 yg xpuas ati 2,siasat dulu sebelum mmbuat keputusan…jgn masukkan anasir2 yg negatif dlm blog ini..

  288. hai…macam2 lah korang ni sumer..
    peningaku mmbacenye..
    tapi isinye lebih kurang same je…
    apeeeeeeeeeelaaaaaa

  289. just wanna noe, btl ke mara mmg dah blacklist kn kolej????? sian ek student2 bru, ramai gak r mmber aku yg benti sbb EF TIPO DIORG PASAL MARA….mmg BULL****

  290. wehhhh…….seyes betul beb………….jg la msk kolej nie….mara mmg da xde stat nov 2008….sume EF penipooo…xyah la nk caye2 nie…..aku dah xde aty lngsung r nksmbung degree kt cni..ampeh punye EF, leh bantai lari lari lak minah senget tue….sengalll…sakit aty aku,dah byk wet aku abes, then tetibe mara xde lak…cam babunterbang tol..nape? EF ingt sume student tue kaye raye ke??ade yg org susah tauuu……ingt murni aku bru nk stat blaja blk, tpi dah jdi camni,ilang selera aku nk study..

  291. beb!! betul2…aku sokong a.k.u!hahahaha…. nway, somebody plsssssss tell US the TRUTH!

  292. baik masuk matrikulasi yang betul2 di iktiraf kerajaaan dan lepas kuar pun leh gi universiti ambil ijazah… tak yah la kolej ni… kite pun tak tau sangat kolej ni…. tak glamer pun…. takde pun pengiktirafan dari kerajaan? bail masuk ke matrikulasi, universiti yang betul2 mendapat pengiktirafan atau yakin dengan kesahihannya…..

    • hek eleh ko..
      bdk matrix pn ad jek yg lari sni..
      xkurg gak dk matrix yg tesadai cz x dpt smbung mne2..
      xglamour bkn bmkne x BERKUALITI.
      aq nk tny ko lah..
      bp rmai GRADUAN IPTA yg ko bggekan tu menganggur skunk?
      bdk2 KOLEJ LEGENDA YG AMEK HND, SIJIL DEPA LAKU KAT 9 NEGARA KOMANWEL.
      stakat sijil dip or deg IPTA..
      mna ja ko blh pegi?
      n 4 ur infrmation, IF AMEK HND KT KOLEJ NI,korg CUME PRLU SAMBUNG SETAON OR SETAON LEBIH JE LGI UTK HABISKAN DEG..brbnding klu korg msok IPTA OR MATRIX..
      btw.
      klu xd pengiktirafan krjn, cmna bulih dpt kelulusan MQA suma tu?
      len kali ckp pk dlu..

      BG SAPA2 da baca cmmnt2 negative kat cni..
      jganlah terpengaruh..
      datang dulu kolej legenda..
      tengok sndri..
      cmna environment n FACILITIES KOLEJ..

      • twinny penipu

        kau nie mmg dasar bodoh eh,yg kau percaya bulat tu asal??.mana prove bdak2 legenda dpt kerja bagus??eh bangang byk la bdak2 ipta yg pergi oversea dgn diploma/deg ipta.apa masalah kau nie,ckp x pk.percaya sgt dgn barua2 bodoh tu

  293. saper2 yg nak masuk kolej lagenda ni @ berminat sila dail my no…. 0133113010 atau 0179670723…

  294. ape niii bodo betoi.. dsdadl’vsdd

  295. adoih dh la korang spm kantoi
    ada hati nk dpt biasiswa mara apa la

    • twinny penipu

      sial punya org.masa nak pancing bdak masuk,bkn main lg ckp,student yg dpt 1’A spm pon,msuk cllge nie improve,dia develop student sume.lg satu.nak dpt mara cllge nie x guna result spm la sial.apa yg aku kene dulu,dia tgk result setiap semester,bila da masuk blaja.kerja putar belit.penipu.asal x ckp terang nov 2008 mara stop bg duit kat korg.sial penipu.

  296. org kaya saja leh study sini xda masalah duit

  297. hmm..
    klj mnipu?
    mnede..
    since sy msok sni..
    EF sy oke jek..
    tde pon yg kne tpu..
    org yg kne tpu ni..
    sbb
    first, EF yg tlalu pk psl duet n untung..
    cre pnympaian pon xtelus..
    sblom ni pon ayah sy xbg msok klj legenda cz byk dgr kes kne tpu..
    n one day, my EF kol..
    dye dtg uma n bg pnerangan..
    dr kul 5pm smpi r dkt 10 pm…
    dye x mggunekan nme MARA utk pujuk student msok..
    n tros trg dye ckp..
    stdnt yg dpt MARA LOAN bdsrkan reslt spm or stp..
    yuran 2000
    n gnekan 16ooo by kwsp or bank rakyat loan..
    itu bru r btl2 EF yg btggungjwb..
    sy dpt hnfone free lagik after msok cni..
    n EF sy byk bntu dlm urusan bank,reg,sbjct n bla2..
    first day sy kt sni EF sy yg hnta g dewan orentasi..
    berbeza dgn EF laen…
    sy dgr dr kwn2
    EF lari lps dye msok..
    MARA uruskan sndri..
    n yg plg mnjijikkan EF kol ble tao duet mara msok.
    mnx byaran..
    xdpon tny mslh kwgn student ke hape..
    dat y rmai stdnt ta pcy na msok klj ni..
    BG SP2 yg mnat na msok klj ni..
    mke sure plih r EF yg btul2 telus..
    TAK SUME STUDENT WIL GET MARA LOAN cmne yg EF slalu jnjkan…
    MARA LOAN WILL APPROVE BDASARKAN RESULT SPM OR STPM..
    jgn tertipu..
    EF crik bdk2 kg..
    snang nk tipu..

  298. memandai jer korang nak judge bukan2….
    aku kat cni ok jer…
    mara xder start nov 2008????
    abes mmber aku yang baru dapat cek mara minggu lepas tu ape ke hal?
    kelentong je laa lebey korang ni…
    teruk r korang nak kutuk2 kolej orang…
    xmalu ke?
    malu laa cket weiii…
    aku enjoy beb blajar kat cni…
    leturer pn okey..
    exam pn sng nak skor…
    kpd ibu bapa yang confused nak hantar anak masing2 kat cni….jgn lengah2 ag…
    mmg laa yuran 18k staon sbb da bayar bil air, api, internet, umah untuk taon tu…
    ape laa korang lonngoi sangat ni…??
    aku sblum dapat msuk cni, aku dapat tawaran matrikulasi ngn uitm taw…
    tapi aku tak pegi…
    kalau aku masuk uitm, aku blh dduk ostel satu sem je…pstu aku da kene menginap kat luar…then, risiko aku menganggur tu tinggi..korang tengok r, ramai siswa dari ipta yang menganggur…mmber2 aku yang da abes dari kolej ni dorang da dapat tawaran kerja, padahal belum konvo lagi tu…
    pastu matrik pulak, kene belajar giler2…mmber aku yang kat matrik ramai da benti sbb tak tahan dengan tekanan belajar…pstu mase exam lak, jabatan pelajaran bagi soalan yang leturer pn amek mase stengah jam nak jawab…aku tak tipu aw…kenyataan ni…alasan jabatan pelajaran, dorang kne wt gtu sbb mase blajar kat matrik kan da dikurangkan kepada setahun..
    pastu skang ni lak, ade mmber aku kat matrik tgh dok tekanan n slalu nangis2 sbb sumer matrik nak buang pelajar….dorang nak pointer 3 ke atas….korang bayangkan, kalau dorang kne buang, mane dorANG nak g?padahal sumer otak bergeliga..sbb tu aku taknak g matrik..
    pasal mara…
    mmg laa dorang tgok CGPA korang…
    kalau drop, sape nak bagi???
    kalau aku pn aku tak ingin nak bagi…
    cube kalau korang jadi tukang kuarkan duit utk student n student tu bodo giler, nak ke korang bagi pinjaman???
    pikir laa sendiri…
    aku malas nak cakap panjang…
    wt bazir kudrat jari aku je menaip kalau ade makhluk2 yang tak sedar diri masih nak kutuk2…huhuhuhu…
    to my dad n my mum…
    ayu akan buktikan kat semua yang ayu bleh berjaya kat cni…
    insyaallah..

  299. betul3….sokong syafrieza

  300. mmg la dpt sb dowg submit sblm nov 2008.ape la ke sengalnye…a.k.u da blaja cni stat 2006… da graduation pn walaupn tension ngan management kolej yg mmg sengal.. bkan agak sengal tp mmg sengall… mkn duit hasill tpoo. nk duit cpt jew tau…pas da dpt, abaikan… neh namanye xiklas tp nk duit jew… aku smbg deg n skg da benti sb mara.. jgn tpedaya…lau da msk t, kowg tau laaa…. nk myesal da xgne…bis baik msk kolej lain…mlambak g…

  301. psl enviroment n facilities???
    OMG

    hampehh jew.. ngan gangguan negro mghancurkn ank owgg yg mmg xde pkir pjg…kcelamatan xtjamin…dlm rumah pn leh msk owgg…CBE jwb skg??????????? ape kebaikn nye?????????????

    • ah..komen x agak2..kalau pempuan2 2 x melayan negro2 x jd cm nie..aku belajar kat sini n amk degree..dalam klas aku sorang pempuan melayu x pnh pon kne kaco ngn negro2 tu….mmg ar dorang gatal…tp jgn la layan..sendiri mau ingat ar…kalau pasal dalam umh masuk orang..pencuri??or buat maksiat???kat mane2 sume bnd nie ade….x payah tumpu pd kolej nie je..

  302. alah,kolej ini tak de kualiti. baik masuk uniten ke, utp.kan bagus…

  303. betol tu…bekas awek aku dulu, memanjang xder duit…kolej asyik makan duit jer…lagi satu kalo saper2 nak berkhidmat ngan kerajaan, cek dulu kursus yang korang dapat iktiraf atau x?kalo x iktiraf menangis x berlagu la korang…

  304. Salam 1 Malaysia, aku pon pelik la korang ni…bukan aku nk berpihak kepada sesiapa2 la…tp cuma yang aku nk cakap kalau korang berminat masuk la tak berminat ngan kolej ni xpayah Reg la…terpulang kepada pendiriaan dan pemikiran masing-masing..jgn la nk kata sana bagus situ bagus..cuma tengok la diri kita dulu bagus ke x kita nii…tp mana2 pun ade problem kan!!!!biasa la…mcm dulu masa kita budak-budak kita buat salah mak kita tegur jadi bila dah besar kita pandai pikir sendiri kan….mcm dgn kolej ni la baru nk membangun…ini kan IPTS.jgn la kita nk sama kan dengan kolej yang ada subsidi dari agency…klu buat perbezaan dengan kolej yang ada subsidi agency mcm tu mmg terang2 kalah la kolej nii….jadi sekarang kalau korang berminat nk reg buat la elok2..nasib baik la ade kolej ini yang nk tawarkan korang belajar.x kira la diaorg nk dapt ape pun janji korang dapat belajar. bukan xde senior kita yang bejaya.member aku senior byk je yang bejaya dalam kerjaya masing 2..klu x berminat lupakan saja….banyak lagi IPTS di Malaysia nii…Salam…Harap Bangsa Melayu Kita Berjaya…ok nnti text lagi..

  305. HURM DIS MY 1ST DAY WORKING HERE….NTAH PNING AKU DBUATNYE BILE BACE KOMEN2 KORANG NI……STIAP MANUSIA ADE PNDAPAT DAN ADE KELEMAHAN MASING2….ANDA KATE KAMI MENDAPAT DUIT HARAM TP TOLONG BAGI SY KITAB MANE YANG MENGHALALKAN SEORANG ISLAM MENGHINA SESAMA MANUSIA….KENAPA ANDA TIDAK BERDEPAN DENGAN PENGURUSAN KOLEJ LAGENDA SENDIRI DAN BERBINCANG…CARI PENYELESAIAN….ANDA SEMUA MEMBERI PENDAPAT..+VE & -VE…TP ADAKAH ANDA SUDAH CERMIN APE YANG NEGATIF DALAM DIRI ANDA SEBELUM BERKATA….JIKA APE YANG APE ANDA KATE BENAR
    RUGI PULUHAN RIBU NAPE TIDAK PANGGIL TV3.FOR SURE DIORANG NK WAT LIPUTAN TP NAPE TIDAK ANDA BERTINDAK BEGITU?????KERANA ANDA BERCAKAP SELAKU SEORANG STUDENT Y SEMEMANGNYA TIDAK BIJAK BLAJAR SEHINGGA HAMPIR GAGAL…NAK CECAH 3.00 PON SAMPAI DEMAM SEMINGGU…KLU MCM NI PNYA ORG MASUK LA UNI MANE PN ORG XNK AMEK KEJE…..X PANDAI DALAM PENDIDIKAN BUKAN SATU KEBURUKAN KORANG…KEBURUKAN KORANG HNYA MEMBURUKKN ORG LAIN….CUMA KLEBIHAN ANDA NI PANDAI BERKATA2 Y BURUK PASAL ORG TANPA CERMIN DIRI SENDIRI….SAYA BUKAN SAJE BRU BEKERJA SBG EF KT SINI MALAH SEPUPU SY 2 ORG BLAJA KT SINI…XDE MASALAH PN SAMPAI SMBUNG DEGREE….ORG KAMPUNG JER….CUME Y MEMBEZAKAN DIORANG DATANG DGN SATU MATLAMAT…NAK BLAJA…..KORANG?
    MATLAMATNYE BUAT MAKSIAT…MEMBURUKKAN ORG?TNYA SEMUA AGAMA PN KLU ORG MCM NI XDE DPAT BERKAT DR TUHAN MASING2….AKU CKAP MCM NI BKN SBB NK BACK UP TMPAT KERJA AKU TP AAKU KECEWA NGAN SIKAP BANGSA SENDIRI…..KORANG KLU X MAMPU LAIN KALI X PAYAH MASUK…CERMIN KEMAMPUAN DIRI SENDIRI…..KLU DA TAU YURAN MAHAL MASUK SAPE SURUH
    NAPE KORANG X DAFTAR LIMKOKWING
    KAN LG MAHAL
    MESTI KORANG SEDAR KORANG X LAYAK KAN!HAHAHAH
    TU LA MENTELITI BANGSA MELAYU
    BILE NK BERJAYA
    SEDIH DOL NGAN KORANG NI….
    LG SATU KAN PASAL PINJAMAN NI
    KORANG NI PANDAI KOMPLEN TP XPAHAM
    NMPAK SGAT KORANG NI BCAKAP KOSONG JER
    PERGI LA PANJAT BGUNAN MARA TU
    DR ZAMAN TUK NENEK AKU SAMPAI LA ZAMAN AKU N SKRANG ZAMAN BUDAK2 NI PLAK…MARA MMG MENJANJIKAN BIASISWA TP KORANG SKOR LA POINTER
    JGN LA BERANGAN SANGAT NK DAPAT FREE KLU POINTER CKUP MAKAN…KORANG NI MMG KUAT BRANGAN
    LAIN KALI JGN TUDING JARI
    KAJI SENDIRI
    KEPADA NEWCOMER Y BRU MASUK BLOG NI KORANG KAJI BEBETULPASAL KOLEJ NI
    MMG DIE PNYE PENGAJIAN Y DTAWARKAN BAGUS BERBANDING IPTA SENDIRI DAN SUASANA BELAJAR Y MMG MANTOP…..KORANG KNA PERGI SENDIRI TGOK
    KORANG NILAI SENDIRI
    JGN DENGAR CAKAP2 KOSONG ORG2 Y GAGAL DAN JUGA NASI TAMBAH DALAM NI…..DIORANG NI HANYA ORG Y GAGAL DAN NK BG TAU ORG SEMUA SATU MALAYSIA BAHAWA DI ORG Y GAGAL….

    WAT EVA PN MANE2 KTA PERGI BERPIJAK LA KT BUMI Y NYATA…UKUR BAJU BDAN SENDIRI N SEDAR LA DIRI JGN PANDAI NK SEDARKN ORG TP DIRI X BTOL
    APE2 KOMEN BALAS LEH TRUS EMAIL KT AKU KT kayroldcrotzygon@yahoo.com.my
    SALAM….

    • hahahahaha mmg la…
      ayat ni biase d ucap kn oleh ef2… ye mmg la ktorg nk bljr. tp klau sbb wet mmg la kami tgngu.. yg x tgngu tu hnye la dak2 kaya.. yg miskin tgngu coz dorg tpksa kje part time mau sara dri n mau byr outstnding…
      x byr x leh reg utk sem baru n xleh amek doket exam….

  306. sy nak komen skit kat cni..,

    sy bukan brpihak pd sesiape ye..,

    PADA ORG YG SUKE MMBURUKAN ORG LAIN

    korg dah pena pg kew kolej tu????
    n korg rase layak kew masuk kolej tu????
    korg x perlu ler judge org lau korg sendiri x tau..,
    sorry ler lau trlalu dicrect point sgt..,
    wat pngetahuan korg..,sume ipta n ipts kat malaysia ni sendiri ade kelemahan masing2..
    sy mrupakn graduan kolej lain..,
    KLMU..,
    n ade kelemahnye gak dr segi pgurusn..,
    so i thing this a fimiliar problem for ipts..,
    wat pengetahuan korg.,ni ler 1 1nye kolej yg mnawarkn hnd yg POWER!!!

    UTK MAKLUMAN IBU BAPE

    kolej ni sbenarnye x mnipu..,
    cume ye ler setiap manusia ade kelemahannye..,
    kite xleh 100% nak sempurna..,
    n suasana pembelajarn kat cni amat selesa..,
    n kolej ni d ikthiraf oleh internasional klej..,
    so pngikthirafan x perlu ler ckp..,
    ape yg org ckp x seburuk ape yg kite lihat..,
    so lau nak tahu kbenaran nye..,
    hadir sendiri n tengok sendiri mcm ner kolej ni bropersi..,
    just come over here k..,

    PTPTN N MARA!!!!!

    sebenarnye lambat @ cepat dpt duit tu
    2 brgantung ngan dokumen yg pelajar lengkapkan..,
    so bg yg lmbt dpt tu kena ler sabar..,
    salahkorg gak..
    so lau nak ckp ape2 tu fikir lu dr mne sebenarnye silap tu..,
    bnyk prosedur yg kena ikut lau wat pinjaman..,
    korg ingat ko pinjam duit 20 sen kew..,
    ‘nak senang2 jew pinjam,.,
    nnt pas tu x reti nak bayar..,
    mule ler bnyk songeh..,
    itu ler.,ini ler x btl..,
    bg yg nak sngt pinjaman MARA tu lak..,
    korg sedar diri ckit..,
    lau ko x de result yg ok baik x yah mohon wat abez dakwat pen jew..,
    n bg yg nak sngt BIASISWA tu..,
    korg pun tngok ler cermin ckit..,
    lau korg rase x leh nak score pointe 3.5 ke atas..,
    x yah ler angan2 nak wit free..,
    korg ingt senang kew nak urus pinjaman ni..,
    ckp memang leh.,
    komen itu komen ini..,
    cube korg yg urus sendiri..,
    rasenye x sanggup kowt..,

    SO BG YG MULUT2 CELUPAR TU.,
    SORRY TO SAY LER COZ I THINK U OLS NI TAU CKP JEW..,
    TP SEBENARNYE HAMMPEEHHHH!!

    PD STUDENT YG COMPIUS TU..,
    SY JUST NSK BG NASIHAT JER..,
    jgn dngr ckp org lain mlainkan kite sendiri tngok..,
    manusia ni bukan sume baik..,
    so bijak memilih antara kaca n permata..,
    yg bljr korg bkn dorg..,
    nak kpastian dtg sendiri tngok bru wat kputusan..,
    x kisah lert mne2 ipta or ipts pun..,

    SY D CNI JUST NAK BG NASHIAT..,
    BUKAN BRPIHAT PD SESIAPA PUN..,
    KORG NAK BLJR MNE [PUN SAME JEW..,
    PRINSIP TETAP SAME..,
    INGT NAPE KAT KOLEJ LAGENDA LEH RAMAI INTERNASIONAL STUDENT..,
    BIAR BNYK YG CKP KOLEJ TU BURUK..,
    SBNRNYE KOLEJ TU ADE QUALITY NYE TERSENDIRI..,
    SEDANGKAN INTERNASIONAL STUDENT BAYAR CASH EVERY SEM..,
    LU FIKIR LER SENDIRI..,
    MELAYU SEMAKIN MUNDUR..,
    BRFIKIR IKUT APE YG KITE RASE TRBAEK WAT KITE..,

    PEGANG LER KATA2 NI WALAU UOLS BELAJAR KAT MNE SEKALI PUN..,

    NO BODY PERFECT IN D WORLD..,

    LOOK AT D MIRROR

    MMMMUUUAAHH..,

    sebarang pertanyaan boleh emelkan kat:
    heart_angle10@yahoo.com..,
    bg yg compius tu..,
    just text me k..,

  307. heart angelo..
    ak msok cni bulan 3 amik dgree pas2 dtukarkan kpd Hnd sbb mara xkasi pnjmn kt budk under coventry university…skrg da 2010 masuk sem ke-4 xdpt2 pon mara..dgr cite sejak nov 2008 sekor pon stdnt xdpt mara (akak dr mara dprtmnt yg kate),…smpaikan akak tu na benti sbb xnk mnipu stdnt da…pastu lectrer kt skool ak rmai da benti dalam 7-9 org xtau nape tp sorg lectrer benti sbb xnk mnipu da…maybe lectrer tu kemudiannye hasut lectrer yg len dlm skool yg same supaye kuar…yelaa, mne halal gj hasil drpd mnipu stdnt

  308. ntah lah…aku pun sbenarnye da tawar aty nak blaja cni..korg bayangkanlah, aku daftar bulan 7 taon lps…tp mara xdapat2 lagi..abang aku yang daftar kat unikl dftr bulan yg same pn da dapat cek mara 3000 lbih….xpelah…t aku ingtkan nak g pjabat mara..t aku inform korg ye..huhuhuh

  309. pendapat ak: kourse kt cni ade quality tp org yg keje kt cni pndai mnipu duit student dgn jnji yg xpasti contohnye berkenaan dgn pinjaman mara dah ptptn…sape yg pena masok cni taula ape yg berlaku…wtpe kite na tipu, kite ckp bnde yg kebenaran…korg kate stiap kolej or U ad kelemahan tersendiri tp lgnda ni kelemahan bukan na dibaiki…lg mnipu studnt adelaa…kpd sume budk lepasan spm jgnla korg dgr ckp ef2 tuh…ef ak pon da lari…kate ad hal 3 bulan tp da bebulan2 m’hilgkn diri…xtaula pe da jd kt dia..sblom dia bla, smpt jugk dia mintak maaf kt ak sbb masetu hr raya..korg na msok cni korg tggu smpai blog ni pnoh dgn komen2 positif bekenaan dgn pinjaman mara or ptptn…kalo korg dgr komen2 positif tntg pnjman maknenye masalah ni da settled…tu je cume mslhnye…
    harap2 pihak mara dpt meluluskan pnjmn utk pelajar2 kt cni scpt mgkn…amin…

  310. kolej universiti linton…baru je rasmikan penubuhannya pd 22mac2010….dr ckp keburukkan je…baik ckp kebaikkan….mara mmg lmbt..sebab terlalu bnyk prosedur kne ikut..nie kolej swasta..lg pon bkn korang jek yg mohon…
    aku dlu pon da 10 bln kt kolej nie baru dapat cek yg pertama…sabar jek….nnt da dpt mara jgn lupa daratan pulakkk..:)

  311. salam….saya dulu blajar kat linton kolej@ legenda jgak..skunk dah keje dah kat slah `
    1 cmpny kat kl..ape yg dorang ckap 2 bhng blaka..sya thu yg bgi ngtif comen 2 studnt yg kna trminated jer bcause of their attitude…ada plak ex-ef yg pnah keje dulu kat cnie yg kna buang pas2 dorang hasut2 stdnt yg x thu pe2…

  312. aku dah 3 thn kat lolej ni sbagi student.. semua pahit manis aku dh rsa kat kolej ni. Akn aku huraikan…

    kolej ni kebaikan dia yg aku dah terima n rasa slama ni 4 je.. lecturer yg mmhami, kira boleh slow talk la dgn dia klau korang da msalah plajaran,assingment or exm ke.. bab rumah lak apartment kira kongsi 6 org 1 rmah. Ada kmudahan internet (wireless n cable). Hampir dgn kemudahan seperti kedai runcit,7/11 n restoran. Dpat elaun MARA bg sapa yg layak..

    keburukan yg aku paling xsuka kos pngajian yg sgt mahal, RM 55,220.00 bg HND Civil Eng. HND kat malaysia taraf diploma je.. korang kna buat loan bank jgk sbb harapkan MARA x cukup beb utk settlekan.. klau xcukup gak terpaksa keluarkan duit KWSP ayh,mcm kes aku.. kan tu dah mnyusahkan mak ayh kita yg hidup serba sederhana. bg org kaya xpe r dpa mmpu.. EF or ada yg mnyamar jd org MARA ke yg call korang tu ckp, “anda dapat tajaan MARA” , ini smua tipu… tu smua pinjaman MARA je..! klau nk dpat tajaan MARA pon anda kna dpt CGPA 3.8 above, tu pon kna wat surat kat MARA lpas hbis pngajian anda.. Nk tgu approve dr MARA mkan msa yg agk lama,time ni bru korang tau brmulanya detik2 keperitan idup di tmpat org.. Time tibanya exm,klau anda nk mbik exm dan msih lg ada outstanding(ada hutang dgn kolej g),alamatnya korang xleh mbik exm la..!! nk mbik exm gak kna buat “AKU JANJI” dgn CF.. nk buat “AKU JANJI” pon kna bayar xbyak pon sikit.. klau RM200 x dilayan.. kolej ni 1 sem RM 9000.00 n akan d jngka naik.. panjang lebar pasal keburukan,aku nak taip pon dh nyampah..

    Aku rsa mnyesal sgt masuk kolej ni,aku dah mnyusahkan mak n ayah aku. pahit2 pon aku telan jua,akhirnya smpai jgk ke penghujung..
    Klau korang rsa dri anda dr kluarga yg serba sderhana n kciankan mak ayah anda, kolej ini bkan tmpat anda..

    sekian,wassalam..

  313. KORANG TAHU X, AKU DULU MASUK KOLEJ RASA MACAM NAK KELUAR…

    tapi aku silap.. AKU FIKIT BALIK, AKU PERLU TERUSKAN. betul kata faraasyikin tu, korang patutnya bersyukur. kat mana2 ade rezeki. budak IPTA pun xkeje lagi tau??

    YANG SUKA SANGAT PROTES NI ADALAH YANG XTAHU SELOK BELOK SYSTEM kolej TU BERJALAN.

    KALAU KO COMPARE NGAN ipta, aku rasa ko mkn pun tercekik2 tau x..? bpe byk budak ipta jual body je memanjang..? itu sebab mkn xckup.duit xda, same gakla, dorang pun kena bayar kolej kediaman. cuma beza under kerajaan, murah seket je la.

    PASAL PINJAMAN
    kedebak gedebuk je IPTA kena charge “bunga”. akak aku yg blaja kat IPTA tu hmpir RM35-40K PDAHAL RM20k je asalnya. memang mangkuk hayun r PTPTN punya mahal nak mamposs…sebab tak pass subjek, nk sambung punya pasl, loan makin banyak lah.
    kalau IPTS lak, ko pk r sendiri. ko BAYAR SELEPUK, pastu xde hutang2 dah. KO KIRA SAME JE “JUMLAH UTK PERBELANJAAN KO” dengan yg IPTA tu.pk la balik

    AKU DUlu G HANTAR CEK PAKAI rm15K JE KO.. balance RM5000 lagi tu ak bayar pakai duit mara aku RM200.

    korang yang suka sangat PROTES2 NI AKU RASA KO rang tersenarai di bawah:
    *1. tak ambik tahu langsung pasal payment kat kolej. bpe yang perlu dibayar dan sebagainya.

    2. attitude teruk.
    3. suka pointer kelas – pointer pun teruk gak la. tak yah chong aku lah.
    4. dapat duit mara je, koranmg sibuk g joli2 clubbing. apa brg g club..? pg mndi pntai je dah la. -duit ko bnyk habis kat cni.

    AKU DAH BUAT SURVEY R!! NI FAKTA AKU.
    “Budak yang masuk sini payment dorang sumanya diuruskan oleh mak bapak dorang sndiri..! bila aku tanya, bpe bnyk, dorang kata xthu… bila aku tanya balance tgal bpe pun dorang xthu…”

    ko tahu x, walaup aku x confirm ngn kolej lagi tp apa yg selalu aku buat?? haa.. aku senaraikan:
    1. aku selalu turun naik pejabat EF tanya pasal payment samapi abg tu naik boring tgk muka aku. selagi xphm, selagi tu dia mesti explain pada ku.

    2. aku suruh dia wat chart tnjukkn aku mcmmne , n duit tu ke mana…

    3. aku amek 1 salinan utk aku tentang payment tu. kat c2 ade bnyk pakej. ko pndai2 r tny. then , aku balik aku kira semula.

    4. ko pg la tny EF yang lain. “which better utk orang susah mcm aku ni…” mesti dia boleh tolong. kalu ko baik dengan EF ko, aku rasa sampai ko hbs study pun ko still saling bntu mebantu…

    5. aku bayar balance RM5000 tu guna duit mara aku je, setiap bulan RM200. ada jgk membe aku bnyk RM400/bulan tp sakit r sket.. tp katanya hbs cepat jer.

    6. bila dapat duit dekat RM4000 dari mara tu, jgn ko joli lak. pg amek lesen keta n moto dulu. nanti senang ko nk g site or case study. pastu yg lebih tu, beli r laptop or desktop.

    7. ada balance tu ingat duit makan ko.

    8. mara aku dapat RM535.50 sebulan, aku boleh simpan SEBANYAK rm350 dalam ASB aku .!

    itulah tipsnya. korang dah umo 17 tahun la. ak kira ko dah matang.. boleh pk mn baik mana buruk. aku tengok dak2 zaman sekarang makin lama mkin ngengada la. cket2 ngadu kat mak. aku pun xpham.

    kalau budak zaman dulu yg umo 17tahun, dah matang, dah pndai masak, dah pndai jahit, dah boleh kawin, dah boleh buat keputusan sendri, n jaga adik2 kat umah.. korang dah besar pnjang la… pk la baik2..aku malas nk marah2..

    harap membantu.

  314. weh, najib n muhyiddin pun datang la wei..

    best ape. appointment beliau mmg bnyk, tp kolej dapat lawatan. ngetop.

    korang pk la ap yg patut. klu nk murah, g je kolej prefessonal mara kat kajang tu. murah sgt. tapi terkongkong la..hahahah

  315. aku baru masuk kolej linton di legenda nih. .. ok je. mahal sikit tapi bebaloi. lecturer baik, selalu tolong. EF aku pon slalu tepon aku tanya ada problem tak.
    famili aku pon rasa puas hati. semua orait. abg aku kat poli tapi ada ada aje komplain dia.

  316. kolej nk buat mcmana kalau mara yg lmbat proses pinjaman. aku rasa kolej tak tipu sbb senior aku dah dapat duit tu… tp lmbt c kit. standby ajelah… kalau xmampu jgn masuk. belajr kat cni ok.

  317. kepala butuh pak hampa baguih..

    kalo ada duit sbb baguih sedap..

    puki anak haram ja org kaya bljr sini.

  318. kasi bakar ja kolej ni..

    org kaya ckp komplain bagus sbb duit bnyk…bljr bodo pun xapa..fuck!!!!

  319. itu lah rupe moral org pandai komplain … suka ckp tak senonoh. kalau tak suka jgn lah menyusahkan org lain yg nak study. Kalau dah masuk tu belajar aje lah. Kalau tak suka belajar blah aje. takde makna awak dok ckp yg tak baik tempat awak menuntut ilmu. grow up my friend!

  320. geng804.

    betul tu…
    kalo nak laku kolej ni, amik staf EF yg cun.
    ha.ha.ha.. EF yg rasa dia cun leh cr ramai student baik jual pantat ja woi………..

    sapa rasa dia kaya kolej ni bagus untuk anda.
    bg yg xdak duit baik blah sblm masalah..

    no money no talk and dont go to this kolej…

  321. dan jgn harap biasiswa pa sme, melainkan anda cemerlang dn bjaya ke IPTA…bdk ipta pun xdpt biasiswa harap PTPTN jer…

  322. SEMUA TUDUHAN YANG SANGAT NEGATIF DAN TIDAK MASUK AKAL MENGENAI KOLEJ UNIVERSITI INI ADALAH FITNAH DAN BOHONG BELAKA… HENTIKAN SEGALA MACAM FITNAH YG BOLEH MENJATUHKAN ANAK BANGSA SENDIRI UNTUK BERJAYA..

  323. HuH! mne satu patut cye.. tension2!!!!!
    advice the best to me..

  324. I have a nice friend in ur college, his name is mansur muhammad,he’s a guy with a sharp brain &intelligent.i’m leaving in Nigeria,so i missed him.Best wishes to him.

  325. hmmm…lame betol nk bace sume skali… actualy kn bagi aq la…kolej ni xmenipu…lecturer ok..life ok..facilities ok…tp 1st skali dtg dari EF, dye kasi info yg salah tok dapatkan gaji dye.. korg + aq(bekas student ) pn bodo gak, bler dye ckp maen angguk, xcheck = menyebabkan terbayar lebeyh, then bler nk refund baru terkantoi, kene tipu dgn EF, tup2 EF da benti, so kite blame kolej… kolej plak hantor org baru(bertukar2 sebab xtahan kena presure dgn exstudent mintak refund) utk discus dgn kite…. d sebabkan keadaan da mkin worse..bnd ni xboley nk settle2…..lastly, klu sape2 yg nk further study kt sni… boley…bkn kne tipu…tapi jus beware…
    ia sume adalah bayaran…itu shja… kpda yg laen2…tlg jangan takot2 kn sampai dorg xpg smbg study…

  326. twinny penipu

    ok offcially,MARA mmg tak dpt.aku bekas student kat sini da klua da psl org2 sial yg menipu.member aku still kat sana.aku haritu tanya dia,mara dpt tak.dia kata tak dpt,bila dia tanya ef yg bernama “TWINNY”,dia dgn sialnya ckp,”oh u tak dpt,only selected people dpt”,bullshit,sdgkan result pointer dia 3.67 . dulu si twinny penipu tu,promise , guarentee yg sume akan dpt mara,ayat manis sial dia “nak tlg anak melayu”,2 word for u twinny FUCK YOU!.now what happen??.asal tiba2 ckp yg coventry sume mara x tanggung??.asal masa kau nak tarik aku blaja dulu kau ckp,coventry MARA sume tanggung?.nie kau nak menipu apa lg nie??.da ada prove la sial.jgn percaya benda2 sampah mcm nie.mmg btol pon mara da stop kat cllge nie since nov 2008.org da gie tanya la mara la.jgn nak tipu lg.sial btol twinny tu

  327. aduh!!pening2 pale ak baca smua ni…
    da r ak ari isnn nie msuk..
    mintak2 xde pe2 r,amin…

  328. hmmmm…. tak habis-habis pasal MARA…
    ni my personal feel la…
    saya di sini dah tahun 3 dan dalam dua tahun banyak benda saya dengar pasal pinjaman dan fitnah pada kolej ni. Nak kata fitnah tu xla tapi kata2 kasar adala.
    Ok, yang pasal MARA tu kita tak boleh salahkan sebelah pihak je, sebagai contoh anda salahkan ef. Sedangkan ef dapat berita daripada kolej, dan kolej pula dapat berita daripada MARA.
    So, senang citer kalau rasa tak boleh teruskan berhenti sahaja atau carila penyelesaian terbaik.
    Be rational, lagipun lecturer2 semua ok… cuma adala sorang dua yang buat hal.
    sama macam ef, ada yang suka lempar janji manis but ada yang cakap benda sebenar macam ef aku.
    So, di situ kita dapat lihat sape yang benar n salah…

    p/s: be rational think postively..don’t be emotional…:)

  329. My personal opinion – if you have a choice make lagenda ur last choice.

  330. salam,ak pena blja kt kolej lagenda tp utk stu sem ja.mngement teruk2,pnjm ptptn pn dpt bpe sen sgt,kolej dh potong siap2,member2 ak mkn megi ja.tmpt tggl mmg superb,tp 2 la,seleweng duit pelajar byk sgt,bru blja dorg mntk 12k utk sijil2 yg akn ak dpt nti,mse ak blah,ak claim blk kt pihak pengurusan,dorg xnk byq,degil.so ak fight kt court,dorg antar wakil turun ipoh. sembg pnya sembg,dorg leh bg cikit dr nilai yg ak dh byq,ak dpt blk 10k.yg laen burn,sbb ak pn pnh bljaq kt sne stu sem. kalo xlwn,dorg simpn 12k ak.dorg pnya taktik.register pelajar,kalo pelajar xmmpu,n cabut.duit dorg burn.dr situ dorg dpt buat duit.spe2 yg rse xpuas ati g je wt aduan kt tribunal pengguna.jgn diam ja.

  331. wei TABLIGH…org xkn ckp sesuatu yg buruk,bukn2 or negative..klo dieorg xkne tipu atau seleweng….aq sokong some of the comment kat sini..mmg btol kolej legenda life ok,lecture cool . leh slow talk..fasiliti sini ok.wifi ok..(tp kdg2 suck gak biase la tu)..dkt sini dpt ketenagan..lg 1 lecture aq sndiri ckp mse mula2 interview kje dlu bkn maen mcm2 jnji..tp bile dh kje emm.SUCK…..membe aq dh bla.tp bljr sini dlu..dlm school aq kos yg ditwarkn mmg 100 % MARA xkasi sbb school bru n kos baru ..tp yg die begang ef die kate ade MARa sedgkn school bkn under MARA..so die kne tipu ngn ef die yg kate ade mara..die begang sbb klo xde ckp xde xyah tipu2..
    same lah gak klo korg dh percaye dgn jename brg klo brg tu berkualiti bgos berpatutan korg mgkin suruh kwn2 or sedare mare beli.tol x..in tis case xde sape yg fitnah sape…..mmgg btol..

  332. Hai!
    saya adalah bekas student kolej legenda tahun 1998/1999 di langkawi…
    untuk pengetahuan rakan2 yang nak sambung belajar di kolej lagenda ini lupakan jelah hasrat rakan sekalian…KOLEJ LAGENDA INI PENIPU BESAR….AKU DAN RAMAI KAWAN2 AKU YANG SATU BADGE MASIH TAK DAPAT DEPOSIT HOSTEL (RM800) DAHLAH SIJIL TAK DIIKTIRAF…HARAM JADAH…AKU INGAT SAMPAI KE MATI …MENTERI PENDIDIKAN PADA MASA ITU…(NAJIB) …AKU PESAN KAT ANAK CUCU AKU NANTI TAK YAH UNDI DIA…KALAU DIA DOK PAS KE ATAU PKR PUN AKU TAK AKAN UNDI DIA….PASAL DIA LAH…RAKAN2 SELURUH NEGARA KENA TIPU….RAMAI YG BERGOLOK GADAI UNTUK MENYAMBUNG PELAJARAN KAT KOLEJ LAGENDA.MULA2 KATA ADA SCHOLAR SHIP ..TIBA2 TAK ADA..ITU SEMUA TAKTIK..JGN PERCAYA….HABIS DUIT MAK BAPAK AKU PI GADAI EMAS…KOS AKU BELAJAR RM15,000.00 PADA MASAITU…BAWA SIJIL NAK APPLY KERJA KAT SPA…ALIH2 DEPA CAKAP KERAJAAN TAK SAH SIJIL TERSEBUT…MULA2 KATA FRANCIS UiTM….ALIH2 KENA TIPU BULAT2…AKU HARAMKAN SATU SEN DUIT MAK BAPAK AKU….JANAGAN HARAPALAH PAK NAJIB TU NAK DAPAT UNDI ORANG YG LAHIR PADA TAHUN1980….KERANA DIALAH MEREKA DAN AKU KENA TIPU BULAT2….

  333. Kalau Sesiapa nak butiran lebih lanjut….boleh email kat aku…khairuddin_remona@yahoo.com.my…aku nak kumpul rakan2 pad batch sama aku dulu…nanti aku update kan kat sini….mungkin aku akan guna dalam face book nanti…adios….

  334. korang kena ingat lecturer atau suasana kolej baguih macam mana sekali pun tak akan menjamin masa depan anda belajar kat situ….kalau kolej itu tak diiktiraf sekali pun lecturer bukan boleh tolong pun….paling koma pun… kesian je depa cakap…mereka pun tak boleh tolong apa2….lu pikir lah sendiri…

  335. Salam,

    Saya mmg ade wat enquiry psl kolej linton a.k.a lagenda. Then i got a call from EF yg bernama En.Nazly (u all know him?…pls anyone tell me bout him..takot tertipu gak). Eckeli sy dh pegi tgk kolej..everything is ok la..En. Nazly ade ckp ngan saya psl MARA and MQA. Dier kate MARA ade and MQA pon ade. Then kite org pegi sendiri tny bebudak kolej ni..Sume kate jgn masuk la..management hancus la..thats ape diorg kate.. but then disbbkan sy agak x puas ati ngan comment pelajar disane + ape yg EF kate + comment kat sini, sy sendiri col MQA and MARA. Mmg payah diorg nk angkat col. MQA ckp ekceli LINTON skung tgh dlm process the final stage utk dptkan full accreditation. yg bagos nye LINTON ade usahe utk mendaptkan full accreditation. if u compare to INTI, HELP sume just ade lesen 4 running the programme je but not apply yet for full accreditation. So nnt nk cr keje ngan kerajaan ssh. So sy agak berpuas ati la LINTON ade apply for full accredetation. Psl MARA lak, i oso col them, MARA said diorg ade bg loan utk student LINTON, then i said ‘tp knp dak2 kat sane ckp MARA dh x tgg dh?’. Then diorg kate, diorg mmg ade stop kan loan before this, but skung bru smbg balik and diorg ngah check utk dak2 yg apply MARA tp sume maklum lah mmg lmbt gile diorg process. Diorg nak bg bkn sng. Diorg kne wat 1st meeting, then review permohonan, then kne wat 2nd meeting utk bgtau sape dpt or sape x dpt, bape peruntukan untuk setiap sorg. Nak wat meeting bkn sng cik adik oi, x sume org ade thats why meeting selalu bertangguh, kne tgg sume org ade dulu bru bole run meeting. then nk tgg kelulusan dr pihak atasan bkn cpt n sng. pihak atasan pon kene wat meeting. Selalu nye, kalo budak2 yg pandai, dier x kisah sgt psl bnd2 ni coz dier ttp akan carik jln jugak utk carik duit.Sbb dier tau once dh msk x bole nk pth balik. Fees mmg la mhl but the certificate degree 2 bole kite carik keje ngan sng itu yg bagos. Kalo kuar pon, yuran dh tertunggak, bkn skit. so kalo ade ape2 prob ngan duit, u all sape dh msk kne teruskan jugak coz yuran berjalan dr hari ke hari. u all dok pk2 nk kuar, yuran ttp jalan. y all sibok mrh2 org lain, yuran ttp jalan. Then u all pny result jatuh sbb sibok nk pk duit, yuran ttp jalan. So in my opinion dont be so disturb with money probs coz mmg ade jalan, cume kne carik. But u really have to focus on ur study. U lalai, result hancur, fees kne bayar. thats why u all merungut. Thats is my opinion la..based on my own experience. ..popular or not popular tolak tepi dulu..u all kne tau, once u pegi interview for a job, diorg x tgk u dr uni mane, diorg tgk dulu u all pny result. once diorg tgk result u hancur, diorg tolak tepi u pny permohonan. N one more thing, kalo pon u all dtg dr famous college tp cgpa hancur lg la diorg x nak amek. I said this coz i dulu blaja main2 thats why i nk usaha balik naikkn.Kalo ade info or any update, pls inform me k.. ngah wat review lg and back up if anything happen. And i need to check again with MQA and MARA. but so far, sy mmg nk msk kolej ni..

    • TO: WATCHER8924
      Lolx ckp mmg la sng… kami ni dh nk hbs bljr, MARA kami kne convert pd PTPTN.. ni baru lega skit coz dpt la jgk wet dr PTPTN. lg 1sem je nk grad bru dpt loan. awk ckp sng la. wlupun kami ni pndai bljr, tp xkn la xd otak. family kami org susah. Gaji parents pun rm1 k lbh. ckup ke nk tgung family. so yg pndai ni pun kne la pndai fikir gak. EF dlu jnji mcm mane. dua 3 sem dh dpt elaun. hampeh dh tgl 1sem nk hbs bru dpt. tu pun urus sndri ngn CF. EF dh lesap pas 1sem msuk sini.
      mybe awk ckp cm tu coz tpngaruh ngn EF or x rase ape yg kami rse..
      or mybe awk org sng. sory la ye, kami org susah. jd kami kne wat kje part time smbil bljr. mmg effect pd stdy, tp ape leh wat. tpksa gak kje part time urk sara diri n byr tunggakan pd kolej. klau x byr x leh reg utk sem baru n X LEH amek exam…
      awk fikir la ye…

  336. salam 1 malaysia sume…aku komen ni bkn nk buruk2 kan kolej…tp aku kasi info saje..aku salah sorang student kat sini..batch july 2009..ape yg aku nk cakap ni sume blaku kat diri aku sendiri..dulu mase first2 aku masuk kolej ni mmg laa sumer indah belaka…EF pn xhenti2 kol tnye khabar segala bagai…bahagia laa kunun2 time tuh…sbb dorang janjikan aku dapat mara…dorang cakap semester depannye mara akan kuar..aku pn rilek je la..dalam 2 mggu lepas tu, EF aku lesap..xtau g mane..ok, aku rilek lagi (sbb ingt sumer dah settle)…bile tibe semester depannye, aku pn tggu laa duit mara, ,xmasuk jugak lagi…aku dah xtau nk tnye sape dah sbb EF aku xde dah…aku pn g laa tnye CCE aku..dye cakap xde masalah.ok,,aku rilek lagi…bile dah ptengahan semester 2 tu..aku dah resah laa gak sbb mara xtau pe cite..bln2 kene bayar lagi..mak ayah aku dah tnye2…sbb aku masuk bln 7 tu saing ngn abg aku masuk uniKL..abg aku dah dapat mara dah..aku bila lagi??aku resah dah time tu…aku tnye CCE aku, ,jawapannye still same..mase tu jugak laa dah heboh 1 kolej yang mara dah xbagi pinjaman kat dak kolej ni atas sbb management dye poor gile…aku pn kompius…sbb CCE aku cakap xde masalah…k fine…bile masuk semester 3 je,mara still xde..dah dalam sbulan lbh smester 3 tu. kawan2 aku sumer dah apply PTPTN…aku pelik gak..asal dorang nih…aku pn tnye laa kat kawan aku..die cakap “ko xtau cite ke yg sume student kene tukar PTPTN??” aku pn terdian laa kejp..sbb CCE aku xde info pape…then aku cakap kat mak aku..mak aku call pejabat mara n tnye info…MMG SAH!! mara dah bekukan pinjama ke kolej sejak dar awal tahun 2008..aku terduduk..adeh…cmne ni…aku pn call laa CCE aku…bile dah tnye khabar segala bagai, aku open laa pasal mara tuh..dia terdiam…then, nk tau die cakap ape?? dia cakap “syafrieza, awak tau x, application mara awak ditolak sbb pointer awak rendah??” aku pn WHAT THE H**L THAT R U TALKING ABOUT??!! pointer aku mmg lepas laa sangat…macam aku xtau die nk cover line je cakap cmtu..then aku straight g ofis nk tnye pointer aku…3.2….fail ke tuh???? aku tros laa apply PTPTN sb takot lmbt…then aku hantar borang PTPTN tu kat sorang EF nih…ok..ingt dah lega laa sikit..bile time cuti semester, die kol aku cakap borang aku xhantar lagi… for once again WHAT THE H**L R U TALKING ABOUT??!! macam mane blh xde sedangkan dah berbulan aku hantar?? bile dah berbulan baru nk cakap borang aku xde?? mmg gile…staff ape cmtuh?? dah aku terpakse balik kolej dalam mase cuti tuh (sedangkan cuti 2 mggu je) nk uruskan PTPTN aku…bile dah settle, naik je semester 4, kitorg sain agreement PTPTN..PTPTN bagi same bnyk ngn mara..alhamdulillah..(yg xsyoknye, utang bnyk..hihihihi)…aku pn dah cek kat portal PTPTN yang application aku dah diluluskan…lega hati aku…kolej janji sblum raya student akan dapat duit for first semester..thats mean 9k…selebihnye, akan diberi lepas raya..tunggu pnye tnggu, sampai sekarang duit aku xde…sedih teramat aku..mak ayah aku tu bkn nk tnggung aku sorang je..abg aku lagi, adik2 aku…sedih aku knp kolej buat cmni..EF aku dah xde dah..xtau hilang g mane..CCE aku pn dah xde dgr cite dah..time nk mntk duit byr bulan2 baru reti nk kol aku…knp kolej ni wt cmni eh??
    lagi satu aku dapat information yang university of east london dah withdraw pjanjian dorang ngn kolej nie…thats mean no more university of east london..isk3…MQA pn nth ade nth xde..haih..mcm2…

  337. salam satu malaysia…setelah baca komen2 yg pnjg lebar ni…terkejut jgk dgn peristiwa yg melanda korang semua…korang memang tabah menghadapi dugaan nie…studnt yg dpt belaja 2 cma org2 kaya je..kdg2 ade jgk stdnt yg berjaya dpt pekerjaan yg bgus2..dan stdnt yg dpt first class..no need to pay PTPTN loan…so,org yg betul2 nak blaja akan dpt peluang pekerjaan yg cerah..sama jgk seperti di IPTA..yg menganggur 2 bukanlah 100% yang dapat pointr tinggi..mana ada majikan yg akan ambl pekerja yg tahap pointr rendah..sbnarnya IPTA n IPTS sama je..pointer kna jaga…ada jg sebab bidang pngajian yg salah pilih,x ssuai dgn pasaran pekrjaan sekarg…mengikut kajian yg saya jalankan secara pemerhatian….kebanyakan stdnt kena tipu dengan manusia yg bergelar EF sehingga membusukkan nama kolej ini sedangkan kolej ini tidak bersalah..manusia yg berslah kerana terlalu ingkn keuntungan..kalau nak cari studnt, crilah yg betul2 berduit dan mempunyai minat yg mendalam unuk belajr…yg pnting..niat kerana Allah, insya-Allah pasti tiada halangan..ikhlas itu penting dan tidak dapat dilihat

  338. saya dlm proses memilih IPTS utk anak. Ada cadangan kolej/univ yg bagus dan berbaloi?

    • Dear parent…
      hrmmm kolej ni ok je sbnr nye tp ngn syarat parent bnyk wet… hehe ^^… n jgn pcaya sgt ape yg EF kolej ni ckp..

  339. kolej twintech kat bandar sri damansara tu OK tak? Atau banyak masalah juga mcm kolej lagenda ni?

    • Lect kt legenda ni ok. asgmnt die lbh ssh dr IPTA. yela IPTA ckp melayu. Kt sini english.. Klau bab bljr sini mmg best n mase utk ke degree pun jimat.. yg pntg studnt jgn mls.. EF kt sini biase la puji sane sini coz tu teknik dorg. Urus mngurus psl loan dorg yg urus bkn parents. ( tu pun best gak )

      twintech rase nye management ok je. at least lbh baik dr sini. :-p
      Klau bab pelajaran and lect nye, mmg sy x pasti..

  340. terima-kasih banyak SM atas maklumbalas. Kalau sesiapa ada lagi maklumat ttg kolej twintech harap dpt kongsikan ya.

  341. saya pemilik rumah di alamat AR-6, 102..SAPER YG BERMINAT NK SEWA EMAIL KAN KAT SAYA.. izwadi_bai@yahoo.com

  342. SALAM SEMUA PEMBACA,PSL MASALAH KT C2 SYA X BRAPE TAHU SGT
    TAPI ADA DGR BEBERAPER MASALAH JUGAK…MANA2 PUN MMG ADA MSLH,SAYA ADA BELI RUMAH APARTMENT DEKAT C2,UTK DI SEWA, BERMINAT EMAIL izwadi_bai@yahoo.com

  343. saya ni bekas ef. n ada lagi student sy menuntut kat sana. siap nama sy ada dlm forum ni. :) dh lama dh berhenti tapi tetap nak kata 1 perkara. sy sebagai bekas pekerja (aef) tak menipu dalam menawarkn pakej belajar pada student sy. yg sy tawarkan pada masa itu sebab sy prcy mmg murah kosnya berbanding dgn kolej lain disebbkn pembayarannya adalah bukan utk 1sem tp utk sepanjang pembelajaran. yg penting student tu nk belajar. nak maju diri. kalo malas nak g kelas macamna nak score. 3.5 bole dpt as long as korang folow je lacture. takde yg x mungkin. kalo dari segi pembayaran tu sy kurang pasti la. tp tntang aef tu mmg patut ganjarannya seperti tu. ada aef dlm 2-4 bulantak dapat student ada gk yg sampai 5bulan tak gk dpt. ni bukan nak tipu ka pa tp sy sendiri pun dlm bln ke3 baru dpt 1 student. hutang jgn nak kire la. duit itu la yg dibyarnya. kalo xdpt.. apo nk dimakannya waktu tu?? menipu?? sy xrs menipu koz 2 student sy dapat tajaan mara seperti yg ditawarkan. 1 je xdpt ptptn itu pn bukan salah sy tapi kesalahan pihak kolej melambatkan permohonan. tapi seperti mana yg dijanjikan semasa mereka masuk jadi pihak kolej x menambah sebarang penambahan bayaran just mereka melalui sesi yg panjang sedikit dari sepatutnya. walaubagaimana pun sebelum berhenti sy dah pun memastikan student sy dpt seperti yg sy jnjikan so sekarang terpulang pada mereka utk belajar mcmna. rajin, tekun sume leh jd…malas , main, berpoya-poya. bazir duit mak bapak la jwpnya. aef yg len ada yg blah ja lepas dapat student yg dorg tugu….tp majoriti x gitu hnya segelintir ja. tp yg segelintir ni la yg rosakn nama keje ni. trima kasih la kepada mr twinny koz bg pluang sy keje kat sini. sbb tu sy skarang dpt keje yg lebih baik dr pengalaman yg di kutip sepanjang keje marketing. trimas.

  344. aq ex student kolej penipu ni..dan utk pngetahuan kowng…aq 2 kali kena tipu…first masa thun 2009..aq dpt tw MARA xde..aq trus bla dr kolej…dan masa thun 2010…bln 7 kalu xsilap aq…de sorg minat ngn mat ni dtg…bgtw aq..kolej tawar kn aq jd “ANAK ANGKAT KOLEJ LEGENDA” wow!! menarik kn….downg ckp…aq bertuah dpt twaran ni..dan YES!! MMNG BERTUAH!! BERTUAH KENA TIPU UTK KALI KEDUA!!! kejam btel downg….fmly aq bkn nye org senang….skrg….aq berhutang…byk oi….mcm sial!! tp nk mrh2 pon mcm xde guna…ingt lah..spe2 dpt call dr manusia bertpengkn syaitan ni..kowng jgn layan…klu blh..maki downg lik…bia downg rasa..sblm aq berhnti aritu…aq maki EF aq…dan alhamdulillah..de gak yg prihatin..dtg jmpa aq…tnya aq…aq cte sume kt someone ni(we care centre) downg sndri xsngka tempat yg downg keje ni…TERUK!! ramai kwn aq b’hnti tp de gak yg ramai truskn walaupon di pksa byar rm9000 setiap kali masuk sem bru….berita TERBARU,wt pljr kolej legenda..anda akn dpt duit sara diri SELEPAS ABIS BLJR..KEPALA OTAK DOWNG!! kpd yg bce ni…JGN TERPEDAYA!! and plzz…someone yg tw hack system…tlg la hack system kolej ni…..geram!! huh!! tiap kali aq nk ke cafe or ke klas..aq msti nmpk dak bru….kesian tgk downg kena tipu hdup2….ya allah…dh xtw nk ckp mcm mana…kesian kt parents aq,……sumpah…aq benci org yg dtg jmpa aq tu…wt janji manis…-_-!!

    kpd yg nk tnya aq pasal kolej ni….add aq at fb or ym….
    facebook or ym@emel : master_megatllica@yahoo.com

    thnks…

    KOLEJ LEGENDA ADALAH KOLEJ PENIPU BESAR!!!

  345. Tang Chai Yoong pemilik kolej lagenda rupanya yang menipu duit pembeli rumah dan pelajar.. baru ku tahu.. rasanya dia pun penah kena macam ni kot.. tapi orang penipu takkan hidup senang.. hari ni tipu orang, esok orang tipu kita.. jadi buatlah kebaikan kepada manusia.. hidup tak lama, jadi janganlah senang seminit susah sepanjang hayat.. inilah contoh ye adik2 dan kawan2 cara menipu dan pencuri duit terhormat. Kalau orang lain pegi rompak duit guna parang dan pistol.. sekarang zaman dah maju cuma pakai dokumen2 yang berkenaan saja. tandatangan kemudian berjabat tangan dan duit lesap.. sekian..

  346. Kepado pembeli teraniaya, ado tak cadangan macam mano nak cadangkan diadokan pasarayo besar atau kemudahan awam supayo nilai rumah kito naik.. bukan nilai kolej lagenda naik, yo.. sobab dio dah ado pelajar yang bagi untung kat dio.. kito yang bolom dapek apo2 laei.. bagi lak orang lain untung lak, asyik dio yo.. kato rumah ni dapek free.. bilo laei ni encik kayo rayo?

  347. salam..sy bekas student kolej lagenda.
    -pndapat sy la kolej lagenda sangat mahal.(RM50,000)secara kasarnya
    -1 sem bayaran RM9000
    -lecterur (kebanyakkan dr warga asing india,bangladesh,myanmar,filipina dan lain2)
    -bahasa(mmg 100% english coz lecterur xfaham bahasa melayu,lgpun slang english diorg agk lambat utk kite tgkp)
    -aef(agak kecewa coz sy dpt EF yg xbertanggungjwb,lgpun xnmpk pe function EF.yg taw cos belaja mmg mahal)
    -Sosial (life sosial di sana sgt la bebas,mean kediaman lelaki dan perempuan bcampur.lelaki da biasa nampak di rumah perempuan dan perempuan pun sama)so better xpyh la.
    -pelajar asing(sgt la ramai.da jd kolej negro kot skrg.anda pon dpt menilai bgaimana warga asing kan.sikap dan tabiat mereka)

    then skrg sy telah tamat belajar.pndapat sy pula slepas bkerja
    -mencari kerja-agk ssh coz ramai yg xknl kolej lagenda
    -hutang yg bertimbun(hutang je da bole beli sbijik kete baru cash)

    so if ada student yg nk masuk kolej ini..
    bagi golongan yg kurg berpendapatan better xpyh apply uitm better.less hutang dan masa dpn terjamin.

    sekian

  348. saya sebenar nye nk mohon blaja kt kolej ni…
    jd sy nk survey dulu tentang kolej ni…

    sebelum ni saya da blaja kt salah satu kolej kerajaan…
    dan saya tak da masalah mengenai pinjaman kt kolej tu…
    tentang mara(setahu saya kalo anda seorang pelajar yang pandai 3.5 keatas dlm setiap sem 100% anda xperlu byr).ptptn pula(separuh je)..(setahu saya)

    di IPTA lg teruk dr ape yg anda sgke…
    sbb adk-b’adk saya semuanye di IPTA…
    bayaran lbih kurang je ngn kolej ni…
    xde beza….kaya miskin semua sama….

    kawan saya blja di salah satu kolej(mara)….
    selalu dpt 3.5 keatas dan menjadi pelajar cemerlang..
    dia xbyr satu sen pun…sbb dia rajin dan pandai…
    kalau nak blaja free, rajin2 dapat 3.5 keatas ye….

    jd bersyukur lah….(kesedaran kena ada dlm diri)…

    • Senior Miskin

      MARA xkn support kolej ni lg…
      mmg la klau dpt 3.5 ke atas dpt claim biasiswa… masalah nye, klau DAPAT mara…
      klau x dpt nk claim ape…??
      bkn x reti bsyukur, utk keselamatan jgk..
      ad sorg kwn sy ni amek dgree kt sini 3thun… msuk thun 2009 last2 xdpt mara n kne convert pd PTPTN.
      pointer die 3.80 – 4.00… even pointer cm tu pun xdpt nk apply MARA…
      y? coz mara xnk support kolej ni lg…

      if awk nk smbg kt sini, smbg la… tp awk akn d apply kt dgn PTPTN..
      yuran HND lbh krg 54 ooo..
      dgree 3thun 80 ooo ++++ mcm tu…
      dgree 2thun 50 ooo +++

      yg pntg bljr la bsungguh2 ok…
      sara diri bulanan rm200 parents bg, xckup dik…
      ckup utk mkn je. ( klau pndapatan family rendah )

      if kaya, xd msalah…;-)

      nk msuk sini all the best…

  349. Senior Miskin

    M’sia mgiktifar HND ‘setaraf dgn diploma biase’…
    http://pengiktirafan.jpa.gov.my/

    utk pngthuan je…
    Ape2 pun HND sgt best dr diploma biase kt ipt lain…;-)

  350. FUCK LEGENDA!

  351. sya wat dposit kat fasi nie, yer mri uma sye tepi kubor….sya byar yer deposit rm100…pahtu sya rguris kerana yuran kesuluruhan berjumlah 90k.lps tu sya xnk g, so sya nak balik duit deposit syer blk…sya nok blajo tati ea, kkg nok g kdai cine amik fixie, dye tipu sya gok stating, buleh ngejas rm400..breh doh or…..tu jela , laen kali pulok sye komen…awwww…kit

  352. Kolej ni pegang duit aku pai 11K…
    ni nak main kotor ke apa? Simon tu cakap je janji tu sini tapi hampeh…
    Yang jaga financial lak kata je melayu,islam tapi keje tak amanah…
    takpe…ko tanggungla azab nanti…nanti aku pastikan kolej ni masuk aduan rakyat if duit aku tak dapat…pihak PTPTN pun aku dah report pasal ni.
    kalau korang nak tahu citer pasal kolej ni contact email aku. Nanti aku cerita berita betul.aku xnak diorang cakap manis je.Biar aku je kena cukuplah..aku baru je tamat pengajian kat sini.Tapi tak payah citerla macam mana hidup kat kolej tu…nak tau tanya aku.Kalau tak caya,leh jumpa dan pergi jumpa junior2 aku yang masih bertarung di sana. :)

    • Cik wan Nurul

      Nizam, sy pun same…. dorg pgg 9k….
      ada sorg kwn sy kolej pgg 21k…. waaaa tensen nye…
      dulu pnh 2kali x g exam sbb xdpt doket… haisz…

  353. ak s2dent 2011 at lgenda ni..,ak akn cbe chck whre as case ni btul @ slh..,dont worry geng..,!!!~~

  354. kes ni mmg btol la.. tnye2 pihak kolej or tnye EF mmg la dorg cover2.. tnye la kami yg mngalami.
    msuk berita harian last week. psl kolej x pulang duit lebihan bayaran..

  355. Saya pemilik apartment di sekitar kolej. Cerdik pintar Sdn. bhd. yang menguruskan penempatan pelajar telah tidak membayar sewa sejak mei 2009. Bayangkan betapa teruknya. Bila call tak mpernah angkat. bila call kolej asyik di pas-pas ke macam2 department. Kat bank sebulan hampir RM900.00. Takkan nak tunggu perintah mahkamah kot.

  356. tak yah belajat kat kolej nie.. diorang hutang aku lebih 20 K.. tak bayar2x nak dekat setahun.. baru2x ni pohak ptptn call aku dia nak siasat bendahari ptptn kat kolej nie.. lantak la korang.. bangsat.. penipu.. bodoh betol.. makan lah duit haram bebanyak..

  357. Saya dahulu ex student kolej lagenda langkawi. Tahun 1998-1999. Dah banyak duit hbis kt sne. Nk kate lbih 20K paren sye klua kn duit. Mula2 msuk pye la rmai. Ade 1000 lbih org. Bile nk hbis bljr (las exam) Tigal 300 lbih org. Mcm2 mslh ktorg hdapi. Niat nk bljr smpi bjye tp ggal smpi bile2. Ape x ny.. Dulu Hotel Lagenda da nk bankrp. Lpas 2 djdi kn kolej. Utk cover rugi la konon. Tp ktorg yg x tau ape2 bru nk bljr di IPT yg mjadi magsa. Cite2 sye nk bjye dlm akedemik punah. Smpi skg sye msih trigat lg kisah phit manis sye mse bljr dlu kt kolej. Bile dpkir blik byk phit ny. Smpi mehantui hdup sye. Duit da byk hbis tp x dpt ape2. Dpt slip kptusan fotostat yg dptog seget benget tetulis GAGAL.. Mcm mne x ny. Janji dpt pijman seratus pratus tp x dpt. Bayar pnuh managmen x btul. Mkn dlm kantin mcm dlm penjara. Jaga ada tp mcm x de (keselmtan dlm asrama). Dlu francais dgn UITM dtrik blik. Mcm mne ktorg nk bljr btul2. Kalu hbis bljr pn x k mne. Duit da byk hbis.. Dlu da mcm2 care ktorg bt utk bthan tp ggal. Mcm2 alasn phak kolej jwab. i2 sume utk lpaskan dri msig2. Cube jgn mnipu org lg. Tolog la…. Ckup dgn sye yg malag ni gagal seumur hdup dsbab kn ttipu oleh janji mnis mu i2. Lbih 2 thun sye x klua uma psl GAGAL. Bkn sye je yg ttipu rmai lg kne tipu. Lg rmai yg mnugu.
    ………………………………………………………………………………………………………..

  358. kolej ni memang banyak main kotor la…
    dah2, sape2 yg ada dgr kolej ni rekruit student p cepat2 selamatkan diorang…
    hehehe..itu yg aku buat lau ada dgr kawan2 nak kena invite ke kolej ni…
    alah, aku xheran dgn balachi2 lagenda ni…yg keje sana pun duit gaji pon tertunggak…hahhhaahaha

  359. sy bekas ef kt sane,tp sy pnding gaji sy 2k,n manager sy ade pnding payment 60k..memg penipu dh aq pon ter masok scare xlngsung menipu.. coz phak managment ckp mcm2 tntg ape yg student akn dpt kt snie, ade biasiswa la,mcm2 jnji la..tp sjak aq kje snie aq sendiri kne tpu..kpd sape2 xpyh la belajar mahupon bekerja,t kte sndiri menangung dose..alhmdulila aq dh bnti..xpyh la………..sbenrnye ef xslh tp mamnagment yg menipu ef n ef pon secare tak lngsung menipu… hahaha

  360. Hi, I just got a call today to go for an interview as a Education Facilitators from Linton University. I’ve never heard of this Uni. After reading the comments here.. I wonder if I shud even attend my interview. From reading http://www.facebook.com/LintonUniversityCollege?sk=wall seems harmless enof.. so is this reli all a scam? Thanks

    • Girly Girl……….education Facilitator job is like personal seller. u must at least get one student then u will get the payment.. If u didnt manage to attract student to enter this college, u will not get the payment.
      I suggest u apply for other position at Linton University College… this college formerly known as LEGENDA College

  361. Thanks Ex Student, tx for ur info it reli helped. I’d rather be safe than sorry. Not gonna work wit this company.

  362. Aku dulu penah blajr di KLL (langkawi tahun 1998), mmg mcm hampeh… duit aku masih lagi Kolej Pegang RM800+-, pengajian mmg terok gila, x sangka sampi skg ada lg kolej NIE???? Hmm… patutnya kene HARAMKAN terus KOLEJ nie… menyusahkan manusia ja…

  363. hURMMMmmmMmMM.....

    salam… bkn nk ckp ape.. 1 jew kne ingt.. kte kene ade 3 loan utuk cmplte blaja..pas blaja xdpt keje n lau dpt pn kne ade owg dlm dlm ssuatu cmpany…smpi skg dah 2 taun saya xkeje..membe2 smue kje dlm bdang lain dr ape yang dowg blaja dlu… blaja pn subject xcmplete n xde pktikal…smate2 teory… ape dpt… dlm ms 6 bln pn kne da ilang ape yg blaja.. rase cm buang duit.. skg kne tnaggung beban loan.. lau kje xpew.. p xkeje… rase cm myusahkan kuarge n memalukan dri sndiri sb xkeje2… bkn nk burukkan p ni knyataan..skg nie xtau nk mgadap smue owg cmne..

  364. kolej nie betul kew bnyk masalah . mcm-II masalah da dengar . xsedap lha lw mcm tu . semua budak complain pasal duit . kolej nie bnyk makan duit student . student kat sini semua bukan kaya-II so kowang tak payah lha nak menipu . kesian yang xmampu tu . da masuk lepas tu hutang berpuluh-II ribu

  365. HAKIKATNYA KORANG LEMAH..

    sedih aku dgr mentaliti yang negetif kat sini…org dah berjaya korang masih nk cr salah org..kalau korang berjaya mesti korang pujikan..tapi sebab korang gagal korang asyik ckap negetif..sory to say…kwn aku dah ramai kerja gaji mahal2 kat sini..janji korang usaha, kat mana pun sama ja..

    • Yela kami x bjaya….
      xpela wak, awk x alami ape yg kami rase..

      ye kami tau bljr kt mane pun same je, jnji usaha..
      tp kt sini kami kne usaha cari duit utk byr fee.. klau x byr xleh msuk exam wak..

    • Kamu kate kami lemah. Kamu kate kami nagetif. Hakikat ny, duit kami da hbis byar. Menjagkau puluhan ribu. Kalu 1 hingit 2 hingit x pe jgk. Kiter ikut ckp die. Kne byr hbis dlu utk 1 sem. Kite byr pnuh.. sbab nk bjaye kami bgolok bgadai. Hutag sna HUTAG SNI! Bile da hbis byar. Ape yg kmi dpt? Sgulug sijil pn x de. ;`(
      Yg kmi dpt malu,
      hutag klilig pigag,
      Mse dpan yg glap… huhhuhu.. Aku sdih tau..
      Smpi mak sye sorok surat tawaran sye msuk politeknik. Sbab da hbis byar la sye cube hbis kn bljr kt kolej.
      Ape yg sye dpt kt sne?
      Mkn x mnentu. Tmpat tigal yg x slesa. Sistem keselamatan logar. Bnyak kabar angin x baik. Kemudhan x ckup. Janji ade pinjaman tp x de. Yg palig truk francais dgn uitm dtrik blik (gara2 sorg studen pkai slipar gi kuliah. Sume yg lain pkai kmas ape???). Tak msuk akal la. PADA HAL DUIT DAH HBIS BYAR..!!! Mcm mne nk brusaha. Kalu da trag2 kne mcm 2.
      Ini la akibat x de pgalaman msuk IPT. Awal2 da kne tipu. X pe pisag x kn bua two times. Sdare2, kwan2, knalan2 sye da nmpk sdri kgagalan sye. Dorg pn x hingin nk msuk kolej whAT? Lagenda? Tgok sye rugi bpuluh ribu mcm 2 je. Kalu sye bt plaburn dgn duit 2. Da byk dividn yg sye dpt. Ble bli kete sbijik ke. Uma sbijik. Bt ape bg ke Kolej. Sia2..sia2..!
      Smpi skag sye msih bsdih. Menysal dgn ape yg da blaku.
      Seumur hdup sye. Ini la pgalamn plig phit..hitam..sedih..pilu.. yg sye lalui.
      Ini bru sye sorg yg ggal. Kalu 10 org mcm mnee? 100? 10000? 100000? 1 juta yg ggal?
      Cube kire brape byak duit org yg gi bljr kt kolej 2? Brape juta? Bilion ko…
      da hbis byar.
      Kt akhirat aku nk org yg btaggugjwab. Byar blik dgn pahla korg pd mak bapak aku. Ye la duit mak bapak aku yg klua.
      Taubat la kamu sblum kamu tlambat. Smpi skg msih nk mnipu org lg. Kalu Kolej yg kamu katekn rmai yg da bjye. Brape org? Bri conth. Bukti kn! Jgn ckp kosog :-0 Td dalam web kte ade rusuhn akn blaku kt Kolej. Itu nsib baik x blaku. Kalu blaku mcm mne? X ke haru? Mse sye blaja dlu kt Kolej Lagenda Lagkawi dlu pn nk blaku pgaduhn. Ape x ny.. Sistem Keselamatan logar. Nsib baik ade polis ble setle. Phak Kolej pn satu. Kalu nk trima pljr, x kn x cek dlu. Penjenayah pn die nk trima jd studen. DUIT PUNYE PASAL.. Sape2 pn ble msuk.
      Engko ni ibarat 1:1000 yg bjaye. Pasal x mugkin yg aku dgr dr KOLEJ LAGENDA bjaye. Lum 1 pn.
      Aku walu pn ggal dlm IPT tp hdup ini mesti dtruskan. Cume jdi kn pgajran dlm hdup. Kalu nk bljr lg duit da hbis. Huhuhuhu…. ;`(

      • last girl generation of DDE Lagenda

        haha…aku pun same mmg teruk masa belajar kat sini tapi ada baik n buruk…mmg kena tipu…aku student franchise UTM…yg senang tu yg dapat full loan…UTM half loan. dulu agen yg datang jumpa arwah ayah aku tu kata lepas dapat MARA aku xperlu bayar 1 sen pun…malah dapat duet sara diri…tp hakikatnya???? aku kena bayar RM490 setiap bulan then tambah lg royalti RM300 1 sem.. sedangkan duet poket mara RM341.70 je sebulan….berapa byk aku kena kuar duet sendiri?????jawabbbbbbbbbbbbbbbbbbb… kepada orang yang tipu arwah ayah aku…aku doakan die bertaubat and insaf…dia bangsa aku…agama aku…aku maafkan org tu…tp jangan buat lg pada org lain…xsemua org berkemampuan, mcm aku terpaksa tangguh setahun kerja kumpul duet, then samb blaja balik kat kolej tu. pensyarah semua terkejut. ialah aku p’puan…dieorg sume tak sangka. tp aku pun ada prinsip, aku mesti habiskan pengajian aku walau segetir mana pun kesusahan yg aku alami nak blaja penuh dengan tekanan, ada outstanding x boleh nak amek docket utk masuk periksa, aku blaja kat sini sebab aku ikut cakap arwah ayah aku…sebab agen tu yg pujuk arwah ayah aku…aku dapat tawaran panggilan ke2 dari IPTA masa da belajar kat sini, tp masa tu arwah ayah aku suh teruskan belajar kat situ sebab xpayah susah2 dapat duet belanja lg tiap2 bulan kononya….. tp xpela…aku da kerja bagus pun sekarang tp bukan dengan Diploma Engineering aku….coz masih ditahan ade outstanding sket, dalam bulan nie aku baru amek…aku konvo 2009…aku dpt kerja dengan surat pengesahan UTM yg aku da tamatkan diploma aku, aku kena yakinkan interviewer masa interview…Alhamdulillah…aku bersyukur sgt mana2 aku mintak keje pun aku dapat..ni da cukup kumpul duet nak bayar hutang aku. yg TAK pernah rasa susah mcm kami2 yg kena tipu ni jgn pertikaikan apa yg kami alami…hanya kami2 ni, kawan2 kami, family kami, pensyarah yang rapat dgn kami n Allah je yg tahu.

  366. dasat nye u’alll…dengar memang menakutkan sye sndiri pengalaman kene rekrut dgn EF iaitu pakcik sndiri. hahahha…janji2 yang sama sye baca dr komen2 di atas sejak tahun 2007 tu memang membuka mata.

  367. last girl generation of DDE Lagenda

    haha…aku pun same mmg teruk masa belajar kat sini tapi ada baik n buruk…mmg kena tipu…aku student franchise UTM…yg senang tu yg dapat full loan…UTM half loan. dulu agen yg datang jumpa arwah ayah aku tu kata lepas dapat MARA aku xperlu bayar 1 sen pun…malah dapat duet sara diri…tp hakikatnya???? aku kena bayar RM490 setiap bulan then tambah lg royalti RM300 1 sem.. sedangkan duet poket mara RM341.70 je sebulan….berapa byk aku kena kuar duet sendiri?????jawabbbbbbbbbbbbbbbbbbb… kepada orang yang tipu arwah ayah aku…aku doakan die bertaubat and insaf…dia bangsa aku…agama aku…aku maafkan org tu…tp jangan buat lg pada org lain…xsemua org berkemampuan, mcm aku terpaksa tangguh setahun kerja kumpul duet, then samb blaja balik kat kolej tu. pensyarah semua terkejut. ialah aku p’puan…dieorg sume tak sangka. tp aku pun ada prinsip, aku mesti habiskan pengajian aku walau segetir mana pun kesusahan yg aku alami nak blaja penuh dengan tekanan, ada outstanding x boleh nak amek docket utk masuk periksa, aku blaja kat sini sebab aku ikut cakap arwah ayah aku…sebab agen tu yg pujuk arwah ayah aku…aku dapat tawaran panggilan ke2 dari IPTA masa da belajar kat sini, tp masa tu arwah ayah aku suh teruskan belajar kat situ sebab xpayah susah2 dapat duet belanja lg tiap2 bulan kononya….. tp xpela…aku da kerja bagus pun sekarang tp bukan dengan Diploma Engineering aku….coz masih ditahan ade outstanding sket, dalam bulan nie aku baru amek…aku konvo 2009…aku dpt kerja dengan surat pengesahan UTM yg aku da tamatkan diploma aku, aku kena yakinkan interviewer masa interview…Alhamdulillah…aku bersyukur sgt mana2 aku mintak keje pun aku dapat..ni da cukup kumpul duet nak bayar hutang aku. yg TAK pernah rasa susah mcm kami2 yg kena tipu ni jgn pertikaikan apa yg kami alami…hanya kami2 ni, kawan2 kami, family kami, pensyarah yang rapat dgn kami n Allah je yg tahu.

  368. Somebody essentially lend a hand to make severely articles I’d state. This is the first time I frequented your web page and to this point? I amazed with the research you made to make this actual submit incredible. Excellent task!

  369. serius kene fikir dalam lagi untuk stay dikolej ni atau pun gunakan foundation in engineering ni sambung degree tempat lain….

  370. skarang ni aku tak tau ape status aku lat kolej ni..aku batch july 2009..ptptn ke mana, mara ke mana, student portion ke mana…tup2 cakap outstanding aku rm10k..what theck mannn????????????
    aku macam dah nampak masa depan aku gelap..nak apply kolej lain, aku kene settle ptptn aku yang dah keluar separuh dulu rm26k….ade baki lagi rm 28k tu tah kemana…

    • last girl generation of DDE Lagenda

      adik amek course apa? erm….tak boleh jadi ni, tapi jangan putus aja dulu, masa depan tu cerita kemudian, kita tak tahu lg gelap ke cerah.. yang penting bawak bincang dulu then kita cari jalan penyeselaian…

  371. Teknik marketing mereka yg tbaru:
    *meraka akan cari keratan akhbar yg negetive mngisah kan kehidupan IPTa or IPTS lain. Kunun nya kolej ni better than other kolej..

    * mereka ckp pihak UK or Kolej menawarkan biasiswa RM10k.. LOLX

  372. Pingback: WEEK 8: CSI « najla92

  373. all student dnt belive tis kolej legenda…….thhis kolej not give edecation 4 student….4 money only….they go die with the money only…… all r sweet talker….vesthing money our money….pay more but no banefit…..they dnt care abt student education and safety……only care abt money…….only…..kolej legenda dnt cheat us……

  374. I’ve been offered by a lady called Ain, i got her text msg saying that i have been offered the same course i apply in UPU, n when i called her , she said i will get a scholarship n PTPTN loan. So the fees will be deduct almost RM10K, n balance only RM8K that i need to pay. Is that true?

    • There’s no such thing as scholarship in this college. Its only their marketing technique… =.=’ Total fees for 2YEARS degree +- RM52 000 (not sure but i’m sure the fees more than RM50 000).
      For HND 2YEARS+ FOUNDATION 1YEAR the fees around RM45 000..

      Their technique is like this; Example
      Marketing said fees RM55 000, but after deducted scholarship RM5000 student need to pay RM50 000 only..

      **Actual fees is RM50 000….

      Do u get me??

      FYI, most people dont know this college.. So, its a bit hard to get a job.

  375. Hello, after reading this amazing article i
    am as well happy to share my know-how here with mates.

  376. http://google.com

    “Kolej Lagenda Management Poor Reputation | Kolej Lagenda
    – Unofficial” ended up being a fantastic post.

    If it owned more images this would most likely be possibly even a lot better.
    Take care ,Walker

  377. Okay, so I am now a legenda student but after a month I got an offer from IPTA, so which is the best choice? Stay? Or go for UiTM…??? PLease respond~ before 2 June~

  378. Salam. Maf krn sye lmbt reply. Bz ckit. Skg ni tgh sbuk kmsukan ke IPT. Bak kate org bjak pandai. Kite kalu nk bjaye kite kne ggal dulu. Tp kalu nk cpat bjaye n x nk tagug rsiko, kite kne bljar dr org yg da pnah ggal. Bkan bljar utk ggal tp kita jd kn pgajaran n teladan utk kite. X kn org da gune care yg ggal, kite pn nk buat care mcm die. Btul x? Utk org2 yg bru n da msuk kalu ade pluag msuk IPTA trima je sbb blanje x telalu mahal.. Tjamin.. Mudah dpt PTPTN.. under Gomen.. Tp… kalu rse duit awk byk msuk la Kolej 2. Lain la kalu dpt MMU.. UTNB.. U-Telekom.. 2 kire baek.. Kalu smpt brenti atu lari dr Kol Legenda lg bgus. Taktik dorg kate kite ade outstandig lg brape riban utag!!! Jgn pcaye atu lyan. Koman2 pn dorg blak lis kite dr Kolej dorg. Ape! Kolej 2 ade kuasa ke mcm VIP! No.. Kite ble msuk tmpt lain la.. Dorg sje ltak utag byk2 spaye kite tkut nk lari tp hakikatny dorg x de HAK utk halag org. Utuk adik2 yg bru nk msuk U, kalu dpt IPTA kbas je pluag 2. Pluag dpt krj lbih crah. Kalu bljr IPTA snag nk dpt krj Gomen. Kalu x dpt krj ikut klulusan yg sbnar. Ble krj dlm bidag lain dlm Gomen. Cth: Sijil Petroleum (Politeknik)- ble jd Juruteknik Komputer. Pendek kate Jgn rsau la. Jgan da trantuk bru nk tngadah. Fkir msak2 utk mse dpan kite. Ikut kte ati kite. Kalu yg Islam 2 bt solat Istikharah. Mtak Ptunjuk dr ALLAH Taala.

  379. If a client works with two firms of accountants he can receive the same
    newsletter from each firm. Now, that you know how relevant the
    profession of a contractor is, you might be wondering how
    people become successful in this very field.
    Owning business premises in a SMSF can make a great deal of sense for SMSF’s and business owners alike.

  380. In addition, January encompasses year-end work for many businesses, such
    as payroll and financial reporting. The process of performing reconciliation verifies the actual amount of cash available in your bank account.
    And this can only be done by having a good accounting system.

  381. If some one wishes to be updated with most recent technologies after that
    he must be pay a quick visit this site and be up to date everyday.

  382. Release porn pictures
    http://webcamsex.net.erolove.in/?tweet.meredith
    chinese erotic art free erotic stories erotic traveller erotic dance videos

  383. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this site.
    It’s simple, yet effective. A lot of times it’s hard to get that “perfect balance” between user friendliness and visual appeal.
    I must say you have done a awesome job with this. Additionally, the blog loads extremely quick for me on Safari.
    Superb Blog!

  384. …im very confused now..shall i go tothe college…hmm….

  385. Please i beg don’t come here. I just en-roll here since January 2011 and you know what my total payment for four years studies is 105K. 2years HND + 2years Degree. I just got exemption because i got certificate from polytechnics but still need to pay 105k. Does it make sense and worth fit at all?.

  386. What’s Going down i am new to this, I stumbled upon
    this I’ve found It absolutely helpful and it has helped me out loads.
    I’m hoping to give a contribution & help different users like its aided
    me. Good job.

  387. Hello, the whole thing is going nicely here and ofcourse every one is sharing information, that’s truly fine, keep up writing.

  388. Помоему смысл обсосан с ног до головы, человек постарался,
    за что ему cпасибо!

  389. I’ve learn some excellent stuff here. Certainly value bookmarking for revisiting.
    I surprise how so much effort you place to make
    any such excellent informative website.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s